Är det dags att börja läsa på distans för att ta det nästa steget i din karriär och utveckla dina kunskaper och kompetenser? Här är en checklista över 10 saker som du kan göra för att förbereda dig inför dina distansstudier.
10 saker att göra för att förbereda dig för distansstudier
1. Var medveten om vad som förväntas av dig som elev
Distansstudier innebär självstudier och därmed kräver en hel del självdisciplin. Även om våra pedagoger finns här för att stödja dig när du har frågor behöver du själv ha den disciplinen som krävs för att du ska faktiskt kunna sitta och studera.
2. Lär känna dig själv
Olika personer lär sig på olika sätt och det som funkar för den ena personen funkar inte alls för den andra. Att lära känna till hur du fungerar hjälper dig att planera in dina studier. Då kan du läsa på det effektivaste sättet som bäst passar dig som individ.
Här är några saker som du kan tänka på för att lära känna dig själv bättre:
- Vad funkar för mig när jag läser?
- På vilket sätt lär jag mig bäst? Är jag en visuell (syn), auditiv (hörsel) eller kinestetisk (känsla) människa?
- Vilken tid på dygnet är jag piggast och kan bäst fokusera på att studera?
3. Lägg upp en studieplan
Genom att lägga upp en bra studieplan får du en tydlig överblick över vad du behöver göra och när du vill vara färdigt med de olika uppgifterna och delkurserna. I din studieplan behöver du tänka till ordentligt på vad som realistiskt funkar för dig. Glöm inte att ge dig själv luft i din studieplan för andra aktiviteter och oväntade inträffande.
Några bra frågor att ställa till dig själv när du gör din planering är:
- När vill jag bli färdig? Har jag en deadline att passa eller är mitt slutdatum flexibel?
- Hur många timmar per vecka är jag beredd att lägga på mina studier för att kunna nå mitt önskade slutdatum?
- Ska jag läsa året runt eller vill jag ta semester och lov?
- När passar det mig bäst att läsa – dagtid, kvällar, helger?
- Hur ser min livs-, familje- och arbetssituation ut?
4. Sätt nåbara mål
Det är väldigt viktigt att sätta upp delmål under din studietid för att hålla dig motiverad och minska stress. Distansstudier är väldigt fria tidsmässigt och delmål hjälper dig även att hålla din tidslinje. Det är inte bara stora mål som du ska sikta på utan även mindre, kortsiktiga mål är viktiga för din prestation.
Och glöm inte att ge dig själv beröm när du faktiskt har klarat av något av dina mål. Då blir du motiverad att fortsätta mot nästa mål och du får även mer studieglädje!
5. Ha god studieteknik
God studieteknik hjälper dig att läsa effektivt och att använda dig av god studieteknik är även viktigt för att du ska bli framgångsrik i dina studier. Det är bra att känna till olika typer av studieteknik och välja det som funkar för dig utifrån den typen av inlärare du är (visuell, auditiv eller kinestetisk).
Andra praktiska saker att känna till är hur du använder källhänvisningar och de olika sätt som du kan söka information på.
6. Ha funktionell teknisk utrustning
Att ha tillräcklig bra utrustning är a och o för att du ska kunna arbeta effektivt med dina studier. Bra utrustning förhindrar stress och frustration som kan sätta spärr så att du inte kommer vidare i studierna.
Din dator behöver vara tillräckligt modern och uppdaterad för att du ska kunna använda de olika digitala plattformarna och datorprogrammen som behövs för att göra dina uppgifter. Har du inte en dator själv? Vissa elever lånar en av sin partner, vänner eller även på biblioteket.
Din internetuppkoppling ska även vara tillräckligt bra och pålitlig så att du kan surfa på nätet, ladda upp dokument och delta i de online webbinarierna utan störningar.
7. Välj en bra plats att läsa
En bra studieplats är minst lika viktigt som att ha bra utrustning. Det är viktigt att din valda plats är ergonomisk, bekväm och väl belyst så att du inte blir studietrött. Det kan vara hemma, på ett café eller på biblioteket. Vissa gillar även att variera sin studieplats för att få mer inspiration och motivation!
Läs där du kan få ro i dina studier och inte blir avbruten. Tänk även på att en bra plats att läsa är där du har minst distraktioner av t.ex. småbarn, störande ljud m.m.
8. Ta del av all introduktionsinformation
När du ska sätta igång med att läsa på distans kan det vara förvirrande att veta i vilken ände du ska börja. Det är då viktigt att börja på ruta ett och läsa all introduktionsinformation du får så att du kommer igång med dina studier på ett smidigt sätt.
Detta inkluderar även att göra introduktionsuppgifter och titta på informationsfilmer. Du får vanligtvis svar på alla dina preliminära frågor i den informationen och då kan du komma igång mycket snabbare med dina studier.
9. Bekanta dig med de tekniska delarna
Vid distansstudier sker allting via datorn och det innebär att du behöver givetvis även ha god grundkunskap inom datorer och olika program för att kunna navigera i de olika digitala plattformarna, läsa det digitala materialet och göra dina uppgifter. När du får tillgång till de plattformarna som du ska använda under din studietid se till att utforska och klicka runt i de olika delarna.
Finns det instruktionsvideos? Titta gärna på dem då det vanligtvis är lättare att förstå vad du ska göra när du ser det visuellt.
Att bekanta dig hjälper även till när du vill hitta någonting snabbt i framtiden, du hittar massor av bra information som du annars inte hade sett och du kan lättare ta kontakt med pedagogerna och de olika avdelningarna.
10. Planera din praktik redan i början
Om du ska göra en praktik är det viktigt att tänka på och planera den i början av dina studier. Det hjälper även minska stress med att hitta en plats i tid. Detta hjälper dig nå dina delmål och hålla din tidslinje. Du kommer även kunna lämna in din praktikplanering i god tid så att du är försäkrad när du är ute på praktiken.
Några saker att tänka på när du ska planera din praktik:
- När vill/ska/får jag göra min praktik?
- Kan jag göra den heltid eller behöver jag göra den deltid då jag arbetar eller har annan sysselsättning?
- Var vill jag göra min praktik?
- Vill jag validera praktiken delvis eller helt då jag har erfarenhet inom yrket?
Nu kan du lyckas med dina studier på distans!
Med dessa 10 tips kan du hitta det bästa sättet för dig att lyckas med dina distansstudier och undvika onödig stress och press. Du får en bättre inlärning och får mycket mer ut av dina studier!
Har du inte bestämt dig vad du vill läsa?
Vi har ett flertal olika utbildningar och kurser inom många olika yrkesområden. Kika gärna på våra olika distansutbildningar och kompetenskurser!