Par- och relationsterapeut
Godkänd enligt SeQF nivå 5
Godkänd av MYH enligt SeQF nivå 5
Kvalifikationen för denna utbildning är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) enligt SeQF kvalifikationsnivå 5.
Det innebär att kvalifikationen du får efter avslutad och godkänd utbildning är på samma nivå som en eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning. SeQF kvalifikationen gör dig som läser denna utbildning mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Läs mer om vad SeQF innebär här.
Vad gör en par- och relationsterapeut?
Att jobba som par- och relationsterapeut
Som par- och relationsterapeut är du den opartiska delen som genom samtal hjälper par och även enskilda människor att lösa konflikter. Utgångspunkten är att starta en öppen och förtroendefull dialog och påbörja förändringsprocessen, vilket är viktigt för samtal inom parrådgivning.
Parrådgivning handlar framförallt om att, i en parrelation, tillsammans med en rådgivare ge sig själv och den andre möjlighet att problematisera, lyssna och reflektera. I parrådgivning arbetar du som terapeut med att ge var och en tid och plats att berätta hur den tänker och vill ha det.
Att hjälpa människor med rädslan om sårbarhet
När vi är i nära relationer kommer vi i kontakt med vårt inre (som i en del fall kan vara väldigt sårbart) och framför allt i en kärleksrelation sätts hela människan på prov. Det gäller att ge och ta emot omsorg och kärlek samtidigt som man fungerar ihop praktiskt som par där var och en vill bli respekterad som en självständig människa.
Rädslan för att bli övergiven och svårlösta konflikter kan uppstå vilket i sin tur lätt leder till missförstånd, bråk, otydlig kommunikation och känslan av att det inte finns några lösningar för att få relationen att fungera. Denna rädsla gör att vi därför hittar strategier för att skydda oss och dessa stämmer inte alltid överens med vad som är bra för relationen.
Hjälpa varje part att våga se sig själv och sin partner
Genom att våga se sig själv och den andra parten i relationen samt arbeta med t.ex. kommunikationen i relationen skapar vi grunden för en sund relation där alla får sina behov tillgodosedda. Det är här par- och relationsterapi kan ge vägledning och du som rådgivare kan hjälpa båda parter framåt i sin relation och även så att de kan få en effektivare kommunikation.
Det kan handla om olika svårigheter såsom:
- Otrohet, missbruk eller vrede
- Skilsmässa eller kommunikationsproblem
- Kroppsliga och mentala problem eller sexuella svårigheter
- Familj och vänner
- Barn och partners från tidigare förhållanden, barnuppfostran eller barnlöshet
- Kulturella skillnader eller förändrade roller
- Ekonomi eller karriär
Arbetsprognos
Det finns goda möjligheter att kunna arbeta inom yrket och vår utbildning ger dig alla verktyg samt kunskaper du behöver för att kunna arbeta utifrån ett ”KBT-synsätt”. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på just din ort har för krav för att kunna erbjuda dig ett arbete – fråga dem gärna innan du anmäler dig.
Vanliga yrkesroller och arbetsplatser
- Arbeta med dina egna klienter i din egen praktik
- Inom ett vårdteam på vårdcentraler (privata/kommunala) inom socialomvårdnad
- Som kolumnist för tidningar/digitala medier
- Konsultarbete
Samarbete med Terapeutonline.se
Terapeutonline.se är ett online nätverk som hjälper klienter att hitta rätt terapeut.
Där kan du som har läst färdigt till par- och relationsterapeut hos Cady bli medlem till ett specialpris och därmed öka din synlighet. Besök gärna deras hemsida för mer information.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Motiverande samtal (MI)
Teoretiska grunder inom motiverande samtal, den samtalsmetod och de förhållningssätt som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområdena.
-
Hälsopedagogik
Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljö-, historiskt och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter både på individ, grupp och samhällsnivå.
-
Specialpedagogik
Olika funktionsvariationer och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället samt att arbeta med anpassning av arbetssätt och innehåll i verksamheter till både individers och gruppers olika behov, erfarenheter och situationen.
-
Psykologi
De komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
-
Psykiatri
Olika psykiska funktionsvariationer samt att kommunicera och bemöta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
-
Sociologi
Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter.
-
Missbruk
Att uppmärksamma och påtala missbruk och skaderisker samt förmågan om att delta i samhällets skadeförebyggande arbete.
-
Samtalsmetodik
Metoder och förhållningssätt i samband med samtalsprocesser i socialt arbete enskilt och i grupp samt olika metoder för professionella samtal.
-
Kognitiv beteendeterapi
Lärdom om de sex stegen i coachning enligt KBT-modellen.
-
Sexualitet och samhälle
Kunskaper om sexualitet som social konstruktion och kultur, språkliga perspektiv på sexualitet samt heteronormativitet och normkritik.
-
Sexologi och pedagogik
Grundläggande aspekter av pedagogik och folkbildningens roll i sexualupplysning.
-
Sexologi och funktionsvariationer
De fysiska, psykiska och begåvningsmässiga funktionsvariationerna på grundläggande nivå, sexuella hjälpmedel och stöd för individer med funktionsvariationer samt sexuella dysfunktioner och deras påverkan på sexualiteten.
-
Par i beteendeterapi
Behandling, agenda för sessionen, hemuppgifter, terapeutens roll, otrohet, relationer som är svåra, sexuella problem, svartsjuka samt om egentid eller tid tillsammans
-
Relationer och samhällsnormer
Att förstå olika familjekonstellationer och kärleksrelationer inklusive diskriminering och attityder från samhället eller andra människor utifrån ett normativt perspektiv; kunskap inom begreppet bonusfamilj och ensamstående förälder utifrån ett historiskt och genusperspektiv; bemötandet av klienter på ett likvärdigt och etiskt förhållningssätt samt att ge situations- och klientanpassad kvalificerad rådgivning.
-
Arbete med egna klienter
Praktisk tillämpning av de teoretiska kunskaperna genom sessioner med klienter.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Arbete med egna klienter
Du får praktisk erfarenhet genom att arbeta med dina egna klienter i sessioner.
Du hittar dina klienter själv och om du inte har någon tidigare erfarenhet kan du börja med lättare fall inom din familj eller vänskapskrets. Det är viktigt att du får feedback och blir bekväm i din roll som terapeut. Detta förbereder dig på bästa sättet för att kunna arbeta med utomstående klienter efter att du har avslutat din utbildning.
Du kan validera praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som par- och relationsterapeut för att kunna arbeta inom ditt drömyrke och göra skillnad för människor:
- Hålla ett professionellt förhållningssätt gentemot klienter och deras närstående.
- Utifrån en helhetssyn på människan bedriva par- och relationsterapi utifrån relevanta vetenskapliga och etiska aspekter, med olika samtalsmetoder.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga yrkeslärare som har gedigna erfarenheter från arbete med och inom terapi, psykiatrisk vård samt pedagogik.
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Utbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial, SeQF 5
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2½ år
Lästakt:
Snittid 1½ år (max 3 år, ingen minimitid)
Praktik:
Arbete med egna klienter
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 23,243 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Carola S. –
Upplägget att studera i egen takt. Kontakten när behov fanns var bra.
Lise-Lott L. –
Det har varit så smidigt att få studera helt i sin egen takt och samtidigt har man snabbt fått svar på frågor man haft eller vid olika problem som uppståt under tiden