Socialpedagog
Om utbildningen och anmälan
Socialpedagog har SeQF kvalifikationsnivå 5
Kvalifikationen för denna utbildning är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) enligt SeQF kvalifikationsnivå 5.
Det innebär att kvalifikationen du får efter avslutad och godkänd utbildning är på samma nivå som en eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning och detta gör dig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Läs mer om vad SeQF innebär här.
Anmälan
Du anmäler dig genom att köpa utbildningen.
Du kan anmäla dig och börja läsa när du vill. Denna utbildning har ej fasta startdatum eller terminer.
Upplägg
Upplägget är att du studerar hemma helt på distans utan fysiska träffar. Du läser en delkurs i taget och det ingår olika uppgifter och prov. Om du inte får godkänt direkt, kan du göra om tills du blir godkänd.
- Läs på distans helt i din takt, ingen minimitid.
- Välj ditt startdatum själv.
- Du studerar i vår online lärplattform, som du har tillgång till dygnet runt.
- Jobba samtidigt som du läser.
- Få stöd av Cadys kunniga yrkeslärare under dina studier.
- All kurslitteratur ingår.
Antagningskrav och behörighet
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Om du uppfyller antagningskraven blir du automatisk antagen när du anmäler dig. Du behöver inte skicka in dina betyg/intyg till oss.
Om du inte uppfyller antagningskraven
Det är möjligt att bli antagen om du har relevant erfarenhet istället för antagningskraven.
Delbetala räntefritt
Vill du dela upp betalningen? Välja bland flera alternativ inklusive räntefria hos våra partners.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Kursplan och mål
Uppdaterad kursplan inför den nya socialtjänstlagen
Kursplanen för Cadys distansutbildning till socialpedagog har uppdateras för att möta kraven enligt den nya socialtjänstlagen. Den inkluderar även den nationella kursplanen för socialpedagog.
Kursplan
- Akut omhändertagande
Grunderna för HLR samt hantering av akut sjukdom och skada. - Socialpedagogiskt arbete – yrkesintroduktion, organisation och författningar
Introduktion till det socialpedagogiska arbetet och yrkets olika grundläggande perspektiv inklusive värderingar och yrkesetik, historik och utveckling samt läran om författningar och styrdokument som reglerar förutsättningar och utförande av det socialpedagogiska arbetet. - Psykisk ohälsa
Läran om olika psykiska besvär, sjukdomstillstånd och syndrom, samsjuklighet samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inklusive hur dessa påverkar människors vardag; vikten av evidensbaserad praktik kring bemötande och insatser vid behov av omvårdnad, stöd och behandling; samsjuklighet inklusive bemötande och vårdplanering samt hur socialpedagogiska insatser kan utformas. - Sociologi
Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter. - Socialpedagogiskt metodarbete
Läran om socialpedagogikens centrala förklaringsmodeller och teorier inklusive samband med närliggande discipliner och att skapa en bred socialpedagogisk yrkesprofessionalitet; de samhälleliga, institutionella, relationella och individuella perspektiv inom socialpedagogiken; kunskap inom olika förhållningssätt och metoder samt fördjupad kunskap inom det regelverk som tillämpas. - Socialpedagogiskt arbete med barn och unga
Läran om barn och unga ur olika perspektiv inom de socialpedagogiska arbetsfälten; perspektiv som främjar barn- och ungas förutsättningar till en prosocial utveckling; arbetet vid samhällsingripande samt socialpedagogiskt mobiliserande, främjande och förebyggande arbete och hur regelverket styr det. - Integrationspedagogiskt socialt arbete
Migrationsrelaterat och interkulturellt socialpedagogiskt arbete kring migration och flykt; bemötande av människor i kris, identifiering av tidiga tecken på psykisk ohälsa och stödjande arbete inklusive stödinsatser; samhällets strukturer och stödinsatser för integrationsarbetet samt samskapande relationer i interkulturella perspektiv. - Motiverande samtal (MI)
Teoretiska grunderna inom motiverande samtal, den samtalsmetoden och förhållningssättet som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområden. - Beroende och samsjuklighet
Beroendeproblematiken inklusive sociala och psykiska problematiken med beroende; metoder för stöd och behandling av människor med beroende; olika behandlingar utifrån typ av beroende; förebyggande arbete samt vård och behandling inklusive behovet av multifunktionellt behandlingsarbete; hur anhörig påverkas vid missbruk. - Kognitiv beteendeterapi
Lärdom om de sex stegen i coachning enligt KBT-modellen. - Kriminologi
Kriminologins historia samt centrala teorier och metoder. - Praktik
Heltid i 8 veckor. Upplägget är flexibelt t.ex. deltid över en längre period. Du hittar din praktikplats. - Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som socialpedagog:
- Diskutera kulturmöten och sociala processer på individ-, grupp- och samhällsnivå samt analysera och välja ut lämpliga brottsförebyggande åtgärder till olika brottsproblem.
- Kommunicera och samverka för att möta och pedagogiskt leda människor i olika situationer samt arbeta förebyggande och praktiskt med missbruk.
Validering
Hos oss kan du validera delkurser som du redan har betyg i samt praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet.
- Validering av delkurser sker efter att du har betalat och påbörjat dina studier.
- Validering av praktiken kan göras innan eller efter anmälan.
Ansökan sker i Cady portalen och bedömning görs av vår valideringsavdelning. När du får delkurser eller praktiken validerad behöver du inte läsa om dem. Då får du en tidsvinst och du kan snabbare läsa färdigt.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg.
Vad gör en socialpedagog?
Att jobba som socialpedagog
Ett arbete som socialpedagog är mycket omväxlande och därför får du en arbetsdag där du aldrig blir uttråkad. Du jobbar nära dina klienter vilka är olika utsatta människor i samhället och således kan dessa vara både barn eller vuxna. Ditt arbete handlar om att finnas till och hjälpa dem genom samtal och dessutom sker en stor del av arbetet i den praktiska vardagen där du finns som stöd och rådgivare för dina klienter.
Du lyssnar och samtalar med dina klienter och målet är att stödja dem så att de kan leva ett självständigt och bra liv på sikt. Det kan handla om att komma ur ett beroende av droger men även att få perspektiv på sådant som hänt i barndomen. Därför är det viktigt att ha tålamod och kunna hantera känslor av olika slag för att på bästa sätt kunna hjälpa klienten.
Hjälpa många som socialpedagog
Du blir oftast kontaktperson för en eller flera personer som du får ett personligt behandlingsansvar för och således genom samtal, enskilt eller i grupp, försöker du hjälpa och motivera dina klienter att förändra sina livssituationer.
Samarbetet med kommunernas socialsekreterare, andra myndigheter som skola och arbetsförmedling samt med föräldrar och anhöriga är även en viktig del av dina arbetsuppgifter som socialpedagog.
Arbetsprognos
Arbetsmarknaden för socialpedagoger ser mycket bra ut och professionell kompetens inom området är eftertraktad och därför är även efterfrågad i många sammanhang.
Yrket är väldigt brett och vår distansutbildning till socialpedagog ger dig de kompetenser du behöver för att arbeta framför allt med barn, ungdomar och vuxna som har svåra problem. Som socialpedagog kan du arbeta med bl.a. barn och ungdomar som hamnat snett eller som behöver extra tillsyn och stöd, missbrukare (alkohol, narkotika m.m.), interner som behöver samtalsterapi och stöd inför frigivning, människor som utsatts för misshandel och/eller sexuella övergrepp och många fler.
Vanliga arbetsplatser
- Olika typer av behandlingshem
- Inom skolan t.ex. elevhälsovård
- Inom Kriminalvården
- Hos kommunen, landstinget eller olika myndigheter
- Hos privata företag/organisationer inom behandling
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det dessutom att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Vår distansutbildning till socialpedagog ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Stories
Kolla på dessa stories och få inspiration inför dina studier.


Vill du få ännu mer inspiration?
Kika på flera stories här >>
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans utan fysiska träffar
Nivå:
Eftergymnasial, SeQF 5
Startdatum:
Börja när du vill året om, inga fasta datum
Motsvarar:
2,5 år (heltid med vanliga skollov)
Lästakt:
Egen takt, max 3 år. Snitt 1-1,5 år (heltid utan lov)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Allt ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 21,958 kr
Frågor?
Är du nyfiken över hur det går till att anmäla dig och läsa på distans? Ställ gärna dina frågor till oss.
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Liknande utbildningar
Social omsorg
Yrkesutbildning
Distans
Hjälpa och stödja människor ur olika typer av missbruksproblematik genom samtaloch olika behandlingsmetoder.
26,900 kr
(22,274 kr exkl. moms)SOCIAL OMSORG
Kurs
Distans
Få fördjupad kompetens inom olika typer av missbruk för att hjälpa människor inommissbruksvården.
6,900 kr
(5,778 kr exkl. moms)
Walied S. –
Jag gillar att det var en variation i utbildningen med skrivuppgifter till olika fallbeskrivningar, lagtexter och dokumentärfilmer. Dessutom att man behövde reflektera över vad jag lärt mig under varje delmoment bidrar till vad jag kan ta med mig ut i arbetslivet när jag träffar klienter.
Vesna M. –
Tyckte att utbildningen hade ett jättebra upplägg och var bra strukturerad
Adelina G. –
Allt under utbildningens gång var super smidigt. Enkelt och hanterbart.
Sarah P. –
Att man fick snabba och utförliga svar av både lärarna och admin teamet. Att man kunde läsa i sin egen takt och fick bra stöd under utbildningstiden.
Gabriella M. –
Jag var mest nöjd med kontakten med lärartemat, snabba svar och svar på alla frågor man hade. Jag var även väldigt nöjd med upplägget, enkelt att förstå och man visste precis vad man skulle skriva.
Helen W. –
Att det var lätt att förstå vad som förväntades av mid
Nehat B. –
Kontakten med läraren. Proven/inlämningarna gick smidigt och snabbt att rätta.
Ronja O. –
Enkelt upplägg
Christian H. –
Att man kunde lägga upp studierna efter eget upplägg när man kände för det.
Rebecca B. –
Min mentor som alltid stöttade och hjälpte mig.
Linda F. –
Att jag fick snabb återkoppling med min lärare
Pauline N. –
Mig själv som tagit mig igenom utbildningen trots pandemi och nytt arbete som tagit mycket kraft. Jag är också mycket nöjd med att jag själv kunde lägga upp min studietakt.
Tilda M. –
Det har varit superbra att jag har kunnat jobba samtidigt så jag fått både utbildning och erfarenhet på samma gång.
Gustav L. –
Friheten att få anpassa vardagen med studierna på ett sätt som blev perfekt.
Meral K. –
Det var enkelt att få kontakt med lärarna och jag fick feedback på mina uppgifter. Snabba med att skicka ut literaturen.
Johanna T. –
Jag är mest nöjd med den goda kommunikationen och att man får stöd och råd om man behövde det.