Trädgårdsmästare
Vad gör en trädgårdsmästare?
Att arbeta som trädgårdmästare
Vill du jobba med ett arbete som är i ständig utveckling och där du även kan använda kreativt tänkande, praktisk kunskap och färdigheter? Bli då trädgårdsmästare och få ett miljömedveten och hållbart jobb där ditt intresse för växter får ta plats.
Som trädgårdsmästare leder, planerar och utvecklar du trädgårdar och parkmiljöer med fokus på funktion, hållbarhet och estetik. Med kunskap inom olika typer av växter och dess miljö så kan du bidra till att skapa och underhålla trevliga och hållbara utemiljöer.
I ditt arbete som trädgårdsmästare har du även ett hållbart klimat i åtanke. Du kan arbeta i parker, trädgårdar, på kyrkogårdar, bostadsgårdar samt gröna gatu- och vägområden. Som trädgårdsmästare kan du också vara placerad på plantskolor, växthus och plantbutiker runt om i Sverige.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete inom detta eftertraktade yrke. På grund av att det finns ett stort fokus på miljö och hållbarhet så kommer behovet av trädgårdsmästare också öka.
Vanliga arbetsplatser
- Trädgårdsanläggare
- Trädgårdsarbetare
- Trädgårdsmästare (privat eller offentligt)
Vår distansutbildning till trädgårdsmästare ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Antagningskrav
Denna utbildning har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.
Är du osäker på om du kan läsa?
Om du inte vet om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Naturbruk
Kunskap om naturbrukets olika miljöer och branscher inklusive förutsättningar och villkor; hur naturbruket kan bidra till att främja en hållbar utveckling samt förståelse för grunderna inom området.
-
Växtkunskap 1
Att identifiera, beskriva och namnge växter med vetenskapliga och yrkesmässiga termer; växters egenskaper och kvalitet samt kvalitetskrav för växter; sunda växter och växters resistens mot sjukdomar och skadedjur; att kombinera och välja växter för olika miljöer, funktioner och klimat samt skötsel och hantering av växter på ett yrkesmässigt sätt.
-
Trädgårdsodling
Kunskaper för yrkesarbete med växter inom trädgårdssektorn; olika odlade växter; samspelet mellan mark, vatten, växter och klimat; tillväxtfaktorernas betydelse för växterna samt hantering av den tekniska utrustningen som används inom det aktuella verksamhetsområdet.
-
Marken och växternas biologi
Växters byggnad, livsprocesser och utvecklingsfaser; marken och livsprocesser i marken; naturbrukets påverkan på ekosystemen; energiomsättning hos växter; kretslopp i mark, vatten och luft; att identifiera, namnge och beskriva växter samt mikrobiologi och mikrobiologiska processer.
-
Skötsel av utemiljö
Kunskap i skötseln av parker, kyrkogårdar och gröna miljöer i anslutning till bebyggelse; skötsel av friluftsområden och golfbanor; skötselplanering, arbetsorganisation, teknikanvändning och miljöhänsyn samt hantverkskunnande och estetik.
-
Trädgårdsanläggning
Anläggning av hårdgjorda ytor och vegetationsytor i olika miljöer såsom parker, bostadsområden, kyrkogårdar och trädgårdar; hållbarhet, funktion, teknik och kvalitet inom trädgårdsanläggning; användning av den tekniska utrustningen som behövs inom trädgårdsanläggning; park- och trädgårdsanläggningars historiska utveckling samt vetenskaplig forskning om människors behov av gröna miljöer.
-
Trädgårdsmaskiner
Vanligt förekommande redskap och maskiner som används inom trädgårdsarbete.
-
Trädvård och beskärning
Beskärning och växternas reaktion på beskärning vid uppbyggnads- föryngrings- och underhållsbeskärning; faktorer som påverkar växtlighetens vitalitet i stadsmiljö; beskärningstidpunkt för olika växtslag; trädvårdsplaner som underlag för planering av arbetsuppgifter samt praktiska kunskaper om beskärning av fruktträd, träd, buskar och häckar.
-
Växtkunskap 2
De växter som används i park- och trädgårdsmiljöer; att kunna välja och arbeta med växter i olika miljöer utifrån kunskap i olika arter och sorter; växternas behov och funktion i olika sammanhang samt biologiska och ekologiska samband mellan växter, mark, klimat och andra organismer.
-
Trädgårdsodling: plantskoleväxter
Kunskap för yrkesarbete med växter inom trädgårdssektorn; marknaden, produkter och produktkvalitet; hur olika odlingssystem påverkar kvalitet och ekonomiskt resultat; livsmedelssäkerhet samt trädgårdsodlingens miljöpåverkan.
-
Odling i växthus
Yrkesmässig produktion av prydnadsväxter och grönsaker i växthus samt kretsloppstänkande och övriga miljöaspekter i samband med odling och annan användning av växthus.
-
Trädgårdsodling: grönsaker, frukt och bär
Kunskaper för yrkesarbete med växter inom trädgårdssektorn; olika odlade växter; samspelet mellan mark, vatten, växter och klimat; tillväxtfaktorernas betydelse för växterna samt hantering av den tekniska utrustningen som används inom det aktuella verksamhetsområdet.
-
Arbetsmiljö
Att som trädgårdsmästare arbeta säkert utifrån ergonomi samt arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor samt lagar och andra bestämmelser inom området.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som trädgårdsmästare:
- Kompetenser inom växtkunskap, beskärning och trädvård, skötsel, anläggning och gestaltning inom området.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbete inom park arbete, business management, administration och service.
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans
Nivå:
Gymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
1½ år
Lästakt:
Snittid 9 mån (max 2 år, ingen minimitid)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 19,450 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Hanna A. –
Kurserna