Välfärdsteknik inom vård och omsorg
Att jobba med välfärdsteknik inom vård och omsorg
Om kursen
Om du vill lära dig om olika typer av välfärdsteknik som kan förbättra livskvaliteten både för äldre människor och människor med funktionsvariationer är denna kurs för dig.
Vardagen blir allt mer digitaliserad och automatiserad utifrån teknologiska utvecklingar och det gäller även tekniken inom vården. På följd av denna tekniska utveckling finns det numera flera olika hjälpmedel inom vården som människor kan använda sig av för att ge dem stöd och säkerhet samt underlätta deras dagliga och medicinska sysslor.
Välfärdsteknik som hjälpmedel inom vården
Välfärdsteknik handlar om de tekniska hjälpmedlen som finns främst inom vård och omsorg och den kunskapen om användning av dessa hjälpmedlen. När du jobbar med välfärdsteknik är det viktigt att din kunskap utgår både ifrån den digitala och kulturella utvecklingen inom vården och samhället.
Arbetet kring välfärdsteknik är ett samspel mellan dig, annan vårdpersonal, brukare samt anhöriga. Därmed utgår stödet ifrån varje enskildes eget behov och förutsättningar så att varje brukare ska kunna få det stödet hen behöver. Med kunskap inom välfärdsteknik kan du även handleda dina kollegor inom vården samt brukare och dess anhöriga i den digitala utvecklingen inom vård och omsorg.
Lär dig om välfärdsteknik för att hjälpa andra
Med denna kurs lär du dig om vilka tekniska stöd som finns inom vård och omsorg och hur dessa hanteras. Du kan även utbilda vård- och omsorgstagare, kollegor och anhöriga inom välfärdsteknik. Du lär dig också om hur du ser till så att verksamheten arbetar i enlighet med lagstiftningen inom detta område.
Vanliga yrkesområden
Få kompetens i välfärdsteknik inom vård och omsorg
Kompetens inom välfärdsteknik är mycket eftertraktad och efterfrågad inom de flesta vårdinriktade yrken och det finns ett stort behov av välfärdstekniker runt om i landet.
Vanliga yrkesområden där du kan jobba med välfärdsteknik
- Vårdyrken (kommunala/privata)
- Hemtjänst
- Äldreomsorgen
Denna kurs passar mycket bra för dig som jobbar eller vill börja jobba med tekniska hjälpmedel inom vården. Du bör dessutom redan vara utbildad till ett relevant yrke eller har relevant arbetslivserfarenhet men det passar även dig som bara är intresserad av att få fördjupad kunskap i området.
Kursledarna
Bakom kursen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom vård och omsorg med särskilt inriktning mot akutsjukvård för både barn och vuxna.
Genom att ha arbetat på olika avdelningar i olika sjukhus och vårdenheter där de har omhändertagit en stor variation av patientfall har de djupa kunskaper i vård av människor. Detta inkluderar barn med olika typer av transplantationer, fysiska och neurologiska sjukdomar och även patienter inom akutsjukvården med olika typer av traumaskador.
Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.
Kursplan
-
Interaktion mellan människa, etik och samhälle ur ett välfärdstekniskt perspektiv
Att ta ställning till etik och integritet vid införande av välfärdsteknik inom vård och omsorg; att skapa förutsättningar för en ökad användning av välfärdsteknik med hänsyn till möjligheter och utmaningar utifrån etiska aspekter inom socialförvaltningens ansvarsområden samt att stödja kommuner och utförare så att de kan diskutera och arbeta med etik- och integritetsfrågor vid införande av ny teknik.
-
Pedagogik och handledning
Lärdom om vad det innebär att vara en pedagogisk ledare; hur man arbetar praktiskt för att bli en bra ledare samt tillhörande ämnen inom området som inkluderar allt ifrån olika ledarskaps- och organisationsteorier till konflikthantering.
-
Välfärdsteknik inom vård och omsorg samt lagar som är styrande
Socialstyrelsens uppdrag att bidra till att välfärdsteknik införs och används enligt regelverket och utifrån de kriterier som ingår i God vård och omsorg; olika typer av välfärdsteknik som kan förbättra livskvaliteten för äldre personer och personer med funktionsvariationer på olika sätt; att använda välfärdsteknik för att skapa ett deltagande i samhället utifrån den enskildes förutsättningar samt hur välfärdsteknik kan bidra till en tillfredsställande hälsosituation.
Kursens mål
Målet är att du efter avslutad kurs har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet med välfärdsteknik inom vård och omsorg:
- Kommunicera och samarbeta med berörda personer vid implementering av välfärdstekniska hjälpmedel inom vård och omsorg.
- Planera, dokumentera, handleda och informera omsorgstagare, kollegor och anhöriga i det digitala förändringsarbetet utifrån lagkrav, etiska dilemman samt tekniska kunskaper.
Antagningskrav
Denna kurs har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.
Är du osäker på om du kan läsa denna kurs? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.
Delbetalning
Välj att delbetala din kurs! Läs mer om delbetalning här.
Denna kurs är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Kurs
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
Lästakt:
Max 4 mån, ingen minimitid
Praktik:
Nej
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Kursbevis
From 5,720 kr
(736 kr ex. moms)
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.