
Vanliga frågor
Vanliga frågor om att läsa på distans
När du läser helt på distans styr du själv över dina studier. Du kan börja när du vill året om och du läser i din takt utan några fysiska träffar. Dessutom har du tillgång till vår online lärplattform dygnet runt. Det finns inga fasta datum och du lägger upp din studieplan själv.
Du genomför en delkurs i taget enligt en fast kursplan. De olika uppgifterna och ev. prov gör du online. Samtliga delar ska bli godkända av din yrkeslärare för att gå vidare till nästa delkurs. Om en uppgift eller prov inte blir godkänd får du göra om den tills den blir godkänd.
Våra yrkeslärare finns tillgänglig under dina studier som stöd och kan svara på dina pedagogiska frågor.
När du läser på deldistans är studierna upplagda enligt ett fast schema med bestämda start- och slutdatum.
Det ingår obligatoriska online och fysiska träffar under dina studier som är lärarledda. Mellan dessa träffar gör du självstudier utifrån utbildningsplanen.
De obligatoriska fysiska träffarna sker i Göteborg. För att kunna delta i dessa behöver du resa till Göteborg. Tillkommande kostnader för resor, boende och dylikt ingår ej i utbildningskostnaden.
För våra utbildningar och kurser som är helt på distans avser den motsvarande tiden vad innehållet är värderat vid ett traditionellt studiesätt. Den faktiska studietiden är individuellt då varje elev läser helt olika beroende på bland annat sin lästakt, studievana och disciplin samt livssituation.
Du kan läsa så snabbt du vill. Så om du läser heltid (40 timmar per vecka) året runt utan lov kan du halvera den motsvarande studietiden med god studievana och disciplin.
Det går även att läsa långsammare. Maxtiden ser du på utbildningssidan.
Detta gäller endast när du läser helt på distans. Vid deldistans läser du enligt ett fast schema.
Ja, det kan du. Många av våra elever kombinerar sina studier med sitt arbete tack vare vårt flexibla upplägg.
Praktik ingår i vissa av våra utbildningar och kurser. Den förbereder dig för att kunna arbeta inom området direkt efter avslutade studier. Upplägget kan variera och info om det finns på utbildningssidan.
När du läser helt på distans hittar du din egen praktikplats (eller klienter) och den kan även vara din arbetsplats om den är relevant. Du kan även anpassa upplägget i samråd med oss t.ex. om du vill göra den deltid över en längre period.
Praktiken går att validera om du redan har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer här.
Ja, du kan läsa oavsett var du befinner dig så länge du har dator- och internetankomst. Läs mer här om vad som gäller för utlandsstudenter.
Vanliga frågor om validering
Validering är ett sätt att kunna kartlägga och dokumentera de faktiska kunskaper och den kompetens som en individ tillägnat sig. Enligt regeringens departementsskrivning DS 2003:23 är validering ”en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens som en person har oberoende av hur de har förvärvats.”
Du kan ha fått kunskaper eller kompetens antingen genom formellt lärande (d.v.s. organiserad utbildning inom det offentliga utbildningsväsendet), icke formellt lärande (d.v.s. utbildning organiserad utanför det offentliga utbildningsväsendet) eller informellt lärande (från arbetslivet eller vardagen).
När du validerar en delkurs eller praktiken tar vi bort den från kursplanen. Det betyder att du inte behöver göra om den och då får du dessutom en tidsvinst. Läs mer här.
Du kan validera enstaka delkurser i vår kursplan som du tidigare har läst och fått ett godkänt betyg i. Slutarbetet går ej att validera.
Du kan ansöka om validering av delkurser efter att du har anmält dig. Läs mer här.
Du kan validera praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Detta kan göras innan eller efter att du har anmält dig.
Läs mer här.
Vanliga frågor om antagning och anmälan
Varje utbildning och kurs har egna antagningskrav, och dessa finns på utbildningssidan. Du ska själv kontrollera att du uppfyller dessa krav innan du anmäler dig.
Utöver de angivna antagningskraven behöver du inte ha några andra förkunskaper eller betyg.
Om du uppfyller kraven är du välkommen att anmäla dig. Du behöver inte skicka dina betyg eller intyg till oss, utan du klickar i att du uppfyller kraven vid anmälan. Då blir du automatisk antagen.
Det kan vara möjligt att läsa även om du saknar något av antagningskraven om du har annan erfarenhet som kan bedömas som likvärdig. För att vi ska kunna göra en bedömning behöver du ansöka om behörighet genom reell kompetens.
Reell kompetens innebär att du har fått relevant kompetens från livs- eller arbetslivserfarenhet. Din erfarenhet kan antingen motsvara den saknade kompetensen (t.ex. att du saknar matematik men har jobbat med ekonomi) eller det yrkesområdet som du vill utbilda dig till. Då kan vi som utbildare bedöma dig som behörig.
Läs mer om hur du ansöker här.
Du blir automatisk antagen direkt när att du har anmält dig och angett att du uppfyller antagningskraven. Du får ett bekräftelsemejl som även innehåller ditt antagningsbesked.
Du anmäler dig genom att köpa utbildningen eller kursen som du vill läsa. Se våra utbildningar här.
Har du frågor eller vill veta mer om någon utbildning? Fyll då in detta formulär så hjälper vi dig!
Du kan anmäla dig dygnet och året runt. Tänk på att först kontrollera att du uppfyller antagningskraven innan du anmäler dig. Läs mer här om hur du anmäler dig och påbörjar dina studier.
För våra utbildningar och kurser på heldistans väljer du ditt startdatum själv.
Om du ska läsa på deldistans finns det ett fast startdatum. Detta ser du på utbildningssidan.
Tänk på att vi ska ha tagit emot betalning av utbildningskostnaden antingen direkt eller via våra samarbetspartners för delbetalning innan du kan börja läsa. Så se gärna till att anmäla dig i god förväg.
Vanliga frågor om betalning och kostnaden
Vi erbjuder följande betalningssätt:
- Svea inkl. bankkort, Swish och delbetalning (dina alternativ syns i kassan)
- Faktura
- Delbetalning via Human Finans. Läs mer här.
Ja! Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter genom våra samarbetspartners. Du kan välja bland flera alternativ med eller utan ränta. Läs mer här.
Delbetalning genom Human Finans är en separat ansökan. Du behöver både anmäla dig till utbildningen på Cadys hemsida och ansöka om delbetalning på Human Finans hemsida.
När du anmäler dig ska du välja Human Finans som betalningssätt. Därefter får du en faktura från Cady för hela utbildningskostnaden.
Du ska sedan registrera Cadys fakturanummer i ditt Human Konto för delbetalning. Läs mer här.
Vi har externa partners som hanterar samtliga påminnelse- och inkassoärenden. Behöver du hjälp kring dessa behöver du kontakta dem direkt.
Vi följer distansavtalslagen, vilket innebär att du har 14 dagars ångerrätt från anmälningsdatumet enligt våra allmänna villkor.
Ja! All kurslitteratur som du behöver ingår i kostnaden. Du behöver alltså inte köpa till någonting för att kunna studera till skillnad mot de flesta andra utbildare.
Kurslitteraturen är främst interaktiva e-böcker som finns online. Om en bok endast finns i pappersform postar istället vi hem den till dig utan extra kostnad inom Sverige.
Vi tillhandahåller endast den kurslitteratur som ingår i kostnaden. Om du föredrar att läsa fysiska böcker istället av e-böcker kan du själv köpa eller låna dem.
För företag eller organisationer (TRR, Omställningsfonden, TSL m.m.) som önskar utbilda personal/klienter kan en särskild överenskommelse göras.
Ja! Vid köp av flera utbildningar eller kurser finns det möjlighet till paketlösningar. Du ser kostnaden med ev. avdrag direkt i kassan.
Om du redan har läst hos oss och vill läsa ytterligare en utbildning eller kurs kan du få ett prisavdrag som återkommande kund. Mejla vår ekonomiavdelning på ekonomi@cady.se för att få ett kostnadsförslag.
Våra utbildningar och kurser är ej CSN-berättigade då vi inte har bl.a. närvarorapportering i och med att våra elever läser när de vill och i sin takt.
Du kan däremot välja att delbetala utbildningskostnaden genom någon av våra samarbetspartners.
Det kan finnas möjlighet att läsa genom CSNs omställningsstudiestöd. För att kunna göra det behöver du få det godkänt av en omställningsorganisation och CSN.
Studieupplägget blir då även anpassat enligt deras krav.
Om du vill läsa med omställningsstudiestöd kontakta vår ekonomiavdelning på ekonomi@cady.se.
För våra utbildningar och kurser som är helt på distans sker dessa i vår online lärplattform. Det finns inga fysiska träffar och det innebär att vi inte behöver betala för bl.a. lokalkostnader för klassrum.
Det är även därför våra deldistansutbildningar har en högre kostnad. Då ingår det fysiska träffar och andra kostnader uppstår i samband med dessa.
Vi är ett miljömedvetet företag och därför har valt att erbjuda all information enbart digitalt. Detta innebär att vi kan hålla ner våra kostnader och erbjuda dig som elev ett konkurrenskraftigt pris.
Vanliga frågor om uppstart
När vi har tagit emot betalning av utbildningskostnaden får du ett välkomstmejl med dina inloggningsuppgifter till vår online lärplattform. V.v. notera att du även får ett mejl från Gleerups om du kommer att ha digitala e-böcker.
Detta tar oftast 1 – 3 arbetsdagar efter att du har betalat. Väljer du att delbetala genom Human Finans kan det ta ytterligare några dagar.
- Vid omgående start kan du börja direkt med dina studier.
- Vid ett startdatum längre fram kan du börja tidigaste på ditt valda startdatum.
Glöm inte att hålla koll på din skräppost om du saknar välkomstmejlet. Vid frågor kontakta vår skoladministratör på skoladmin@cady.se.
Gleerups är vår bokleverantör för digitala e-böcker och har en egen online portal för att kunna läsa dessa. Du behöver även logga in i vår lärplattform, då det är där du ska studera, göra uppgifter och kommunicera med din yrkeslärare.
Om du har e-böcker som kurslitteratur får du ett separat mejl vid uppstart med inloggningsuppgifter till deras portal.
Glöm inte att hålla koll på din skräppost om du saknar mejlet. Vid frågor kontakta vår skoladministratör på skoladmin@cady.se.
Du behöver påbörja dina studier så fort som möjligt.
Om du inte börjar i samband med utbildningsstart eller även under en längre period under dina studier blir du automatisk inaktiverad och i vissa fall kan det innebära merkostnader för dig. För att bli återaktiverad behöver du kontakta vår skoladministratör på skoladmin@cady.se.
Se ditt välkomstmejl för information om hur du loggar in i lärplattformen och kommer igång med dina studier.
Att inte logga in eller påbörja dina studier betyder inte att du blir automatisk avslutad som elev. Om du vill avsluta dina studier behöver du kontakta oss på ekonomi@cady.se.
Ja! Under din studietid har du din egen yrkeslärare som bedömer dina uppgifter och svarar på dina pedagogiska frågor t.ex. om du inte förstår en uppgift.
Information om vem som är din lärare står på lärplattformens startsida. Du bestämmer själv hur mycket kontakt du vill ha med din lärare och du kan nå hen i lärplattformen eller via telefon.
Du kan även få elevcoachning och studiestöd i vår digitala studiestuga.
Vanliga frågor om innehåll och studieupplägg
Den motsvarande nivån på våra utbildningar och kurser varierar och finns på utbildningssidan.
Utbildningar
Våra yrkesutbildningar förbereder dig för att kunna arbeta direkt efter studierna oavsett om du vill börja inom ett nytt yrke eller om du redan har erfarenhet och vill få kompetenshöjning.
En utbildning på eftergymnasial nivå:
- Börjar på en nivå som är anpassad även till dig som är helt nytt inom yrket och bygger upp därifrån.
- Räknas som eftergymnasial vid studieslut.
Kurser
Våra kurser finns även på olika nivåer och ger spetskompetens inom utbildningsområdet.
Om du har tidigare betyg eller erfarenhet kan du ansöka om validering. Då behöver du inte läsa om det som du redan har betyg i.
Alla uppgifter finns i lärplattformen. Uppgifterna kan variera från delkurs till delkurs. Det kan ingå skriftliga uppgifter, muntliga redovisningar samt digital prov.
Det finns digitala prov i de flesta av våra utbildningar och kurser. Du gör proven online via lärplattformen vid heldistansstudier, och du behöver inte åka till skolan. Det finns inga fasta datum för dessa utan du gör dem när det är dags för dessa enligt din kursplan.
Vid deldistansstudier kan det ingå prov på plats vid de obligatoriska fysiska träffarna.
För heldistansstudier, nej! Med vårt flexibla upplägg läser du i din egen takt och gör dina uppgifter utifrån din egen studieplan.
För deldistansstudier finns det en fast kursplan som du ska följa inklusive vissa fasta datum för inlämning av uppgifter.
Om du inte blir godkänd på en uppgift eller ett prov kan du göra om den tills du blir godkänd. Det finns inga begränsningar på hur många gånger du kan komplettera.
Det finns flera resurser du kan använda dig av för att göra dina uppgifter. För att använda dessa ska du alltid sammanfatta med egna ord och använda referat eller källhänvisningar. Instruktioner om hur du gör finns i lärplattformen och du kan även fråga din yrkeslärare.
Vi använder främst URKUND för plagiatkontroll och det är ett automatiserat plagiatkontrollsystem som de flesta skolar använder. Vi utför en plagiatkontroll alltid på varje inlämnad uppgift. Om vi misstänker att en av dina uppgifter är plagierat antingen vid inlämning eller även vid ett senare tillfälle blir uppgiften och således utbildningen eller kursen icke-godkänd. Vid plagiat bedömer vi om du får göra om uppgiften och du riskerar även att bli avstängd utan återbetalning.
Vi utvecklar ständigt innehåll i våra utbildningar och kurser utifrån ändringar och feedback vi får genom kontakt med branscherna, arbetsgivare och våra elever enligt vårt systematiska kvalitetsarbete.
Det innebär att innehållet kan ändras löpande eller att utbildningar eller kurser öppnar eller stänger under året. Du läser innehållet som gällde då du anmälde dig och därför kan ditt innehåll skilja sig från hemsidan.
Vi reserverar oss även för eventuella skrivfel och ändringar.
Vanliga frågor om studieuppehåll och intyg
Ja! Du kan pausa dina studier under en begränsad tid vid t.ex. föräldraledighet, semester eller längre sjukdom. Eventuell delbetalning går dock inte att pausa utan fortsätter att löpa som vanligt. Pausens tid räknas in i den maximala utbildningstiden (den förlängs ej).
Ja! Om du är en pågående elev kan du få ett studieintyg till t.ex. dagis, din arbetsgivare eller A-kassan.
Följ instruktionerna som finns i lärplattformen för att begära ett studieintyg.
Vanliga frågor om utbildningsbevis
Cady är en privatskola och bedriver diplomerade yrkesutbildningar och kurser.
Våra utbildningar och kurser ger olika typer av utbildningsbevis. Du hittar information om vad du får på utbildningssidan.
Vi ger godkänd eller icke godkänd (ej betyg eller poäng). Inga privata utbildningsleverantörer får sälja utbildning som ger betyg direkt till en slutanvändare enligt lag.
Om du har läst en av våra utbildningar eller kurser på gymnasienivå och vill erhålla formellt betyg, måste du pröva dina kunskaper mot betyg hos din kommun. Du hittar din närmaste provare på nätet och för att veta hur en prövning går till får du kontakta provaren direkt.
Vanliga frågor om arbetsmarknaden
Ja! Från den feedback vi har fått är de allra flesta av våra elever nöjda med sin utbildning och 9 av 10 har dessutom fått ett arbete. Många har fått ett jobb redan på sin praktikplats och flera är även skickade direkt till oss av sin arbetsgivare då arbetsgivaren anser att vårt innehåll matchar deras krav och behov.
Arbetsgivare kan ha olika krav för att kunna få ett arbete hos dem och dessa kan även variera beroende på var du bor. Om du är nyfiken på vilka krav arbetsgivare i ditt område har kolla gärna runt innan du anmäler dig.
Ja! Du blir färdigutbildad till ditt valda yrke när du slutför en yrkesutbildning hos oss. Våra kurser ger dig kompetenshöjning som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Eftersom det finns olika vägar till olika yrken är det viktigt att veta att ha läst en utbildning eller kurs garanterar inte att du får ett arbete oavsett var du har läst.
Det är alltid arbetsgivaren som bestämmer vilka krav som behövs för att få en tjänst. Vid rekrytering är det är inte bara utbildningen en arbetsgivare tittar på utan också kvalifikationer, erfarenhet, personliga egenskaper samt hur väl du skulle passa in i arbetsplatsen. Arbetsgivaren måste också följa det lagstadgat d.v.s. att den som är bäst lämpad för tjänsten enligt platsannonsens krav ska erbjudas den.
Om du är nyfiken på hur arbetsmarknaden ser ut i ditt område kontakta gärna dem du vill arbeta hos innan du anmäler dig.
Cady är en privatskola som erbjuder yrkesutbildningar och kurser framför allt på distans och deldistans. Du kan även läsa via andra utbildningsanordnare såsom högskolan, Folkuniversitet eller en annan fristående utbildare. Våra yrkesutbildningar och kurser kan ej förväxlas med en utbildning på högskolan eller universitet. Läs mer här.