Sök
Stäng denna sökruta.

5 fördelar med att kombinera studier och jobb

Att läsa på distans är ett fritt och flexibelt sätt att studera. Om du läser en distansutbildning hos oss på Cady så läser du själv enligt studieplanen och väljer var och när du vill plugga. Du kan även välja när du vill börja eftersom våra distansutbildningar inte har några fasta startdatum.

Att läsa på distans är ett fritt och flexibelt sätt att studera. Om du läser en distansutbildning hos oss på Cady så läser du själv enligt studieplanen och väljer var och när du vill plugga. Du kan även välja när du vill börja eftersom våra distansutbildningar inte har några fasta startdatum. Dessutom kan du bestämma din studietakt själv. Det här ger dig friheten att kombinera studier och jobb, och såklart med livet i övrigt.

Att kombinera studier och jobb har många fördelar. Här får du veta mer om vilka möjligheter du får av att jobba under dina distansstudier. Du får också några bra tips och råd för hur du bäst lyckas med att göra båda samtidigt.

Därför kan det vara bra att jobba och plugga samtidigt

Att jobba medan du pluggar hjälper dig med ekonomin samtidigt som att du kan samla på dig värdefull erfarenhet och knyta viktiga kontakter. Här är några av vinsterna med att kombinera studier och jobb.

Det är ekonomiskt

En del som är sugna på att studera och ta nya kliv i karriären tvekar eftersom det ofta innebär ett avbräck i ekonomin. Om du har bostadslån, familj och andra liknande utgifter kan det bli svårt att gå från att ha en lön till att leva som student. Om du läser på distans kan du fortfarande arbeta och slipper förlora inkomst. Du behöver heller inte ta studielån. Du kan fortsätta att leva som vanligt och undviker att dra på dig stora studielånsskulder.

Komplettera dina studier med praktisk erfarenhet

Om du har möjlighet är det perfekt om du kan hitta ett jobb som kompletterar dina studier, till exempel att arbeta inom hemtjänsten medan du läser till vårdbiträde. Eller arbeta på ett hotell medan du läser någon av utbildningarna Hotel Management och Hotellreceptionist. Det ger dig värdefulla erfarenheter som kompletterar de kunskaper du får under utbildningen vilket gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. En bonus är att du kan använda din arbetslivserfarenhet för att validera den praktik som vanligtvis ingår i distansutbildningarna.

Du knyter viktiga kontakter

Om du arbetar med något som är relaterat till din utbildning har du dessutom möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare och andra som kan öppna nya dörrar i din karriär. När du är ute på en arbetsplats kan du visa upp dina färdigheter på ett sätt som annars inte är möjligt när du söker jobb. Att jobba medan du pluggar kan mycket väl vara en genväg till drömjobbet.

Du kan kompetensutveckla dig utan att behöva ta tjänstledigt

Om du redan har ett jobb där du trivs men känner att du kan utvecklas i karriären, avancera, få högre lön etc. om du vidareutbildar dig, är det perfekt att läsa på distans medan du fortsätter att arbeta. Du behåller din inkomst samtidigt som du bygger på din kompetens och skapar nya möjligheter för dig själv och din arbetsgivare.

Du sparar tid

Distansstudier innebär att du själv kan styra din studietakt och när du börjar din utbildning. Det ger dig flexibiliteten att snabbare bli klar med studierna i jämförelse med en traditionell klassrumsutbildning.

Några tips för hur du bäst kombinerar studier och jobb

Det kan kanske kännas som en utmaning att plugga och jobba samtidigt, men med lite god planering och en genomtänkt studiestrategi går det att skapa balans i livet och orka med att kombinera studierna och arbetet. Här är några goda råd för hur du lyckas bäst med det.

Hitta en studietakt som passar dig

När du läser på distans hos oss läser du i din takt och kan planera din lästakt fritt under studietiden. Prova dig fram till att börja med, så att du hittar ett upplägg som passar dig. Om din livs- eller arbetssituation skulle ändras under din studietid har du även flexibiliteten att ändra din lästakt fritt utifrån dina behov.

Ta fram en struktur

Att läsa på distans innebär mycket frihet men det kräver också en del disciplin. Strukturera och planera både dina studier och livet i övrigt. Börja med att skapa ett studieschema utifrån din studieplan så du vet vad du ska läsa och när du behöver läsa det. Gör sedan ett schema för livet i stort där du tydligt planerar in arbete, familj, studier och vila. En grundstruktur underlättar och ger dig kontroll över studierna och livet i övrigt.

Informera vänner, familj och kollegor om att du studerar

Prata med människorna omkring dig om dina studier så att de vet när du behöver avlastning och studiero. Dela ditt schema med dem så att de vet när du behöver få vara ifred för att plugga. Berätta gärna för din arbetsgivare att du studerar. De flesta arbetsgivare ser positivt på att deras medarbetare utbildar sig. Under lugnare arbetsperioder kan det finns utrymme för dig att studera på arbetstid om arbetsplatsen tillåter det. Om du arbetar med något relaterat till dina studier har du också en stor källa till kunskap i dina chefer och kollegor. Se dem som en resurs som kan hjälpa dig i dina studier.

Fokusera på en sak i taget

Det är viktigt att du fokuserar på en sak i taget. Tänk inte på studierna när du jobbar och vice versa. Det går lättare att koncentrera sig och hushålla med orken när du håller isär de olika delarna i livet. Ta en paus mellan att du kommer hem från jobbet och att du börjar plugga. Gör någonting annat innan du sätter dig med studierna så att du orkar med att ta in ny information.

Ta en paus

Sist men inte minst: om det känns kämpigt och överväldigande att kombinera jobb och studier – ta en paus. Kör inte slut på dig så att du tappar orken och motivationen. Påminn dig också om varför du studerar. Se pluggandet som en viktig investering i dig själv som kommer att ge dig värde under resten av ditt liv. Kontakta oss på Cady eller kolla in våra utbildningar här om du är nyfiken på att börja studera!

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!