Integrationspedagog
Vad gör en integrationspedagog?
Att jobba som integrationspedagog
Om du brinner för att hjälpa människor från olika kulturer världen om kan ett arbete som integrationspedagog vara en bra yrkesroll för dig. Som integrationspedagog hjälper du framför allt nyanlända med deras kommunikation på olika sätt utifrån ett pedagogiskt perspektiv. Du stödjer dessutom individen i kontakten med det svenska samhället såväl som du samverkar med olika aktörer och myndigheter.
I din roll har du nära kontakt med dina klienter och därmed kan du tidigt identifiera eventuella tecken på ohälsa och därigenom arbeta med de olika myndigheterna för att ge individen det stödet som hen behöver.
Arbetsprognos
Arbetsmarknaden för integrationspedagoger ser mycket bra ut och professionell kompetens inom området är eftertraktad och efterfrågas i många sammanhang. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på din ort har för krav för att kunna få ett arbete fråga gärna dem innan du anmäler dig.
Vanliga arbetsplatser
- HVB-hem
- Olika myndigheter som rör integration såsom Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket
- Inom skolan eller på ungdomsgårdar
- Ideella organisationer eller föreningar
- Verksamheter som rör integrationsfrågor på olika sätt såsom kommunala organisationer med satsningar på integration
- Som konsult kring integrationsfrågor
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar är kravet att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Vår distansutbildning till integrationspedagog ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Akut omhändertagande
Grunderna för HLR samt hantering av akut sjukdom och skada.
-
Psykologi
De komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
-
Psykiatri
Olika psykiska funktionsvariationer samt att kommunicera och bemöta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Hälsopedagogik
Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljö-, historiskt och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter både på individ, grupp och samhällsnivå.
-
Specialpedagogik
Olika funktionsvariationer och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället samt att arbeta med anpassning av arbetssätt och innehåll i verksamheter till både individers och gruppers olika behov, erfarenheter och situationen.
-
Pedagogiskt ledarskap
Pedagogiskt ledarskap i olika typer av aktiviteter och verksamheter; människors lärande, liv och växande och olika villkor för det; samt ledarskap inom sociala och pedagogiska sammanhang.
-
Aktivitetsledarskap
Läran om ledarskap inom en specifik aktivitet i samverkan med en verksamhet; verksamhetens organisation och ledarutbildning för aktiviteten samt kunskap om att planera och genomföra aktiviteten i den valda verksamheten.
-
Socialpedagogik
Människans samspel med sin omgivning genom interaktion och socialisation samt betydelsen av handledning i olika socialpedagogiska situationer.
-
Sociologi
Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter.
-
Motiverande samtal (MI)
Teoretiska grunderna inom motiverande samtal, den samtalsmetoden och förhållningssättet som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområden.
-
Socialt arbete
Kunskap om centrala begrepp och teorier i social och pedagogiska sammanhang; etiskt och inkluderande förhållningssätt i teori och praktik; olika sociala verksamheter och lagar som reglerar dessa samt sociala frågor och problem på samhälls-, grupp och individnivå.
-
Migration, integration och kulturmöten
Hur människor och samhället formar varandra utifrån olika teorier och teoretiska perspektiv samt sociologiska begrepp, teorier och modeller.
-
Ungdomskulturer
Läran om hur människor och samhället formar varandra utifrån olika teorier och teoretiska perspektiv samt hur attityder och handlingar påverkar kulturmöten och sociala processer på individ-, grupp- och samhällsnivå.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som integrationspedagog:
- Diskutera kulturmöten på individ-, grupp- och samhällsnivå samt samarbeta med andra aktörer för samhällsdelaktighet.
- Arbeta med sociala frågor och problem enligt existerande lagar på ett inkluderande och etiskt sätt med hjälp av alternativa kommunikationssätt.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbeten inom vård och omsorg, psykiatrisk vård samt pedagogik. De har dessutom arbetat länge med människor som kommer från olika typer av bakgrund.
Genom deras olika kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2 år
Lästakt:
Snittid 1 år (max 2½ år, ingen minimitid)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 17,413 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Sara A. –
Utbildningen var väldigt givande och det var jätte enkelt att nå min mentor. Fick den hjälp jag behövde
Annica D. –
Feedbacken efter inlämningarna var bra och man blev peppad att fortsätt med nästa delkurs. Att utb var på distans och att jag kunde arbeta i min egen takt.
Birgitta W. –
Utbildningens innehåll och upplägget
Helena A. –
Innehåll, upplägg, lätt att få kontakt med teamet och mentor.