Journalist
Vad gör en journalist?
Att jobba som journalist
Om du tycker att ett kommunikativt arbete inom media och journalistik är stimulerande och du vill bättre på att sprida information i både traditionella och digitala medier är yrket till journalist för dig!
Allt mer kommunikation sker digitalt idag och journalistyrket är i en stor förändringsfas och därför är det viktigt att utbilda dig inom både traditionella och digitala medier.
Om utbildningen
Vår distansutbildning till journalist ger dig den viktiga grunden du behöver för att ta dig in i mediebranschen. Du lär dig bl.a. att välja målgrupp, medier och budskap samt om källkritisk granskning av medier. Du får även en tillbakablick på journalistik ur ett historiskt och pressetiskt perspektiv.
Grunder i layout, research, textkommunikation och digitalfotografi tillsammans med reklam, marknadsföring och PR förbereder dig för att kunna arbeta på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist.
Arbetsprognos
Det finns goda möjligheter att kunna få ett arbete inom yrket nu och framöver särskilt inom digitala medier. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på din ort har för krav för att kunna få ett arbete fråga gärna dem innan du anmäler dig.
Vanliga yrkesroller och arbetsplatser
- Reporter för tryckta eller webbaserade tidningar och tidskrifter
- Frilansjournalist
- Inom sociala medier som t.ex. bloggare, vloggare, influenser eller reseskildrare
Marknaden är expansiv och det finns väldigt stora möjligheter för den som hittar sin nisch där kreativiteten släpps lös.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska B / Svenska 2 eller motsvarande*
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
*Om du istället har läst Svenska A / SAS A eller motsvarande och dessutom har goda skriftliga kunskaper kan det ändå vara möjligt att läsa.
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Journalistik nu och då
Pressens uppkomst och de samhällsförändringar som legat till grund för detta; de fem faserna av journalistik; begreppen dagspress och partipolitik; dagspressen som bransch gällande organisationer och etiska ställningstaganden samt journalistyrkets utveckling över tid med hänsyn till teknik och etik.
-
Journalistik som profession
Begreppet nyhetsfaktor och tillvägagångssätt vid urval och värdering av dess; dagspressen som bransch; journalistik utifrån olika aspekter inklusive politik, etik, objektivitet samt begreppet journalistik som den tredje statsmakten.
-
Juridik och pressetiska regler
Innebörden av begreppet konsekvensneutralitet utifrån olika aspekter inklusive plikt-, konsekvens- och dygdetik samt journalistiska spelregler avseende tryckfrihet, upphovsrätt och andra viktiga lagar.
-
Språkvård
Kunskap i skriftlig produktion av olika slag; skrivtekniska detaljer, skriftspråkets tecken samt hur språket utformas och anpassas utifrån ändamålet och mottagaren.
-
Textkommunikation
Innebörden av begreppen propaganda och fake news; journalistikens olika texttyper med referens till tidningsgenre samt mottagaranpassning utifrån olika aspekter inklusive språk, genre, ämne, läsare och situation.
-
Textproduktion (olika genrer)
Att läsa och skriva klassiska texter inklusive nyhetsartikel, notis, insändare, debattartikel, krönika och ledare; bedömning av texter genrevis så att varje genres specifika särdrag ska utkristallisera sig samt kunskap i egen produktion av texter i respektive genre inklusive värdering mot specifika genresärdrag.
-
Journalistik metodik
Den journalistiska metoden för källkontakt och aspekter samt faser att beakta enligt denna metod samt tillvägagångssätt för inhämtning av information från domstolsväsendet, sjukhus, brandkår, kommuner, statliga myndigheter och företag.
-
Reklam och PR
Skillnader mellan reklam, PR och information; om politiker som PR-konsulter och tvärtom; relevanta lagar och regler för reklambranschen samt domstolar, myndigheter och branschorganisationer för klagomål och ärenden inom reklam och PR.
-
Digital journalistik
Skillnader mellan att skriva för webben kontra en papperstidning inklusive publicering i medborgartjänster och interaktiva databaser; teknologins utveckling samt journalistikens förändring utifrån karaktärsdragen interaktivitet, hyperlänkar multimedia och publiceringshastighet.
-
Digital fotografi
Syftet med användning av ett objektiv; olika typer av objektiv och manuella inställningar; viktiga aspekter vid val av specifikt objekt till specifik situation; porträttbildsfotografi med hänsyn till objektiv, skärpedjup, inne- eller utemiljö och bländartal samt viktiga aspekter vid porträttbildsfotografi av barn och djur.
-
Intervjuteknik
Skillnader mellan olika intervjutyper och respondentens förväntningar på respektive intervjuform; mediaintervjuns funktion för intervjuare, respondent och observatör samt förutsättningarna för speciella typer av mediaintervjuer.
-
Radiojournalistik och podcasts
Skillnader mellan journalistik i tidningsform samt i radio och tv; innebörden av en podcast samt tillvägagångssätt för produktion med fokus på skillnader gentemot övrig radio och tv.
-
Design och textlayout
Påverkan på läsbarhet utifrån olika aspekter inklusive typsnitt, grad, radlängd, radavstånd, marginal, rubrik, styckesindelning, kapitelindelning, sidnumrering och textfärg samt textutformning på webben med dess specifika förutsättningar utifrån typsnittsval och formatval.
-
Praktisk erfarenhet genom egen textproduktion
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktisk erfarenhet
Du får den praktiska erfarenheten genom att göra din egen textproduktion och redaktionellt arbete under instruktion av din yrkeslärare.
Du kan även att göra en traditionell praktikperiod på en praktikplats om du vill. Längden är då beroende på bl.a. tiden det tar dig att uppnå praktikmålen. Upplägget är flexibelt och anpassas efter ditt önskemål och i samråd med oss. Vid val av praktik hos en arbetsgivare hittar du din praktikplats själv och den kan vara din arbetsplats om du kan utföra arbetsuppgifter relevanta till utbildningen. Det är då viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Du kan validera praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som journalist:
- Arbeta med olika texttyper, genrer och medier för att kommunicera ut önskat budskap till vald målgrupp med lämpligt språkbruk och layout/design.
- Förstå vikten av och på pressetiskt sätt använda reklam och marknadsföring samt källkritik.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbete inom kommunikation, business management, administration och service.
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2 år
Lästakt:
Snittid 1 år (max 2½ år, ingen minimitid)
Praktik:
Eget redaktionellt arbete
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Diplom och yrkesutbildningsbevis
From 18,400 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Shade F. –
Allt.
Sara –
Min lärare var fantastisk bra