Tandsköterska heldistans
Vad gör en tandsköterska?
Att jobba som tandsköterska
Vill du ha ett spännande och omväxlande arbete där du jobbar med patienter inom tandvårdsteamet? Bli tandsköterska!
Vår utbildning till tandsköterska vänder sig till de privata arbetsgivarna inom tandvården. Då arbetsgivare kan ha specifika krav på utbildningsbakgrund för att få ett arbete hos dem, är det viktigt att du själv kontrollerar med de arbetsgivarna som du vill arbeta hos innan du anmäler dig.
Ett arbete som tandsköterska är stimulerande då du jobbar med människor inom tandvården och dessutom har mycket patientkontakt. Därför passar detta yrke dig som är serviceinriktad och har en empatisk och pedagogisk förmåga. När du jobbar som tandsköterska får du ett omväxlande arbete där du utför många olika typer av arbetsuppgifter vilket gör varje arbetsdag unik.
Som tandsköterska arbetar du ofta i ett vårdteam med främst tandläkare och tandhygienist. Under utbildningen får du bl.a. lära dig att assistera tandläkare, ta röntgenbilder, hantera material ur ett miljö- och hälsosäkert perspektiv, arbeta med förebyggande tandvård samt utföra administrativa uppgifter som t.ex. receptionsarbete.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete efter avslutad utbildning inom detta bristyrke p.g.a. bl.a. de stora pensionsavgångarna och efterfrågan för kompetenta personal är stort.
Vanliga arbetsplatser
- Tandklinik (privata kliniker)
- Som skoltandsköterska
- Inom specifika områden såsom profylaxtandsköterska eller operationstandsköterska
Vi har samarbete med Happident som har kliniker i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Malmö. Just nu är de under en expansionsfas och behöver utbildad personal. Läs mer om dem direkt på Happidents hemsida.
Vår distansutbildning till tandsköterska ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Psykologi
De komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
-
Psykiatri
Olika psykiska funktionsvariationer samt att kommunicera och bemöta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Hälsopedagogik
Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljö-, historiskt och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter både på individ, grupp och samhällsnivå.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Administration och organisation
Tandsköterskans ansvarsområden, arbetsformer, tandvårdens organisation, centrala lagar och förordningar samt administrativa rutiner.
-
Material och miljö
Ergonomi och förebyggande av skador; material, utrustning och instrument inom tandvården samt miljö och hållbar utveckling.
-
Teamtandvård
Tandsköterskans ansvar och arbetsuppgifter samt olika tandvårdsklinikers arbetsfördelning med deras variationer.
-
Vårdhygien och smittskydd
Basala hygienrutiner och hygien- och smittskyddsarbete inom tandvården; rengöring, sterilisering och desinfektion samt skötsel och användande av diskdesinfektor, autoklav och övrig medicinteknisk utrustning.
-
Anatomi, anestesi och farmakologi
Lokalanestesi, infiltrationsanestesi och smärtbehandling; käksystemets delar, funktion och funktionsstörningar; smärtfysiologi, smärttyper och stressinverkan på smärta samt behandling av riskpatienter.
-
Munhålans och tändernas anatomi och skador
Tändernas anatomi, vävnader, käkben och utveckling; kariesskador och deras förlopp, kariesregistrering och kariesdiagnostik samt primär och permanent tanduppsättning.
-
Odontologi och odontologisk radiologi
Endodonti, behandlingsformer, samt instrument och arbetssätt; oral radiologi och erfarenhet av oral röntgentagning; metoder och hjälpmedel vid röntgentagning samt fissurförsegling.
-
Oral hälsa och Motiverande samtal (MI)
Kostens och livsstilens betydelse för allmän och oral hälsa inklusive tobaksprevention; att avlägsna supragingival tandsten; att utföra profylax, munhygienkontroll och tandrengöring samt motiverande samtal inom tandvården.
-
Praktik
Minst 12 veckor, längre vid behov. Praktiken kommer mot slutet av utbildningen och upplägget är flexibelt. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 12 veckor uppdelad i 3 olika perioder:
- Första period, 2 veckor – Introduktion till arbetsplatsen/yrket
- Andra period, minst 8 veckor – Handledarlett utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
- Tredje period, 2 veckor – Självständigt utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen. Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Tänk på att kontrollera att du är fullständigt vaccinerad innan du går ut på din praktikperiod. (OBS! Cady står ej för denna kostnad och den ingår inte i utbildningskostnaden.)
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som tandsköterska:
- Självständigt och i samverkan med tandvårdsteamet identifiera patients tandvårdsbehov samt assistera vid tandvårdsbehandlingar.
- Identifiera behov av och genomföra hälsofrämjande och förebyggande arbete samt informera och undervisa olika grupper.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbeten inom vård och omsorg inklusive tandvård.
Genom att ha arbetat på olika avdelningar i olika kliniker, sjukhus och vårdenheter där de har omhändertagit en stor variation av patientfall har de djupa kunskaper i vård av människor.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2 år
Lästakt:
Snittid 1 år (max 2½ år, ingen minimitid)
Praktik:
12 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Diplom och yrkesutbildningsbevis
From 21,975 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Malin J. –
Jag är nöjd med tillgängligheten. Samt att ni alltid har återkopplat väldig fort på mina frågor och funderingar.
Shams A. –
Jag är nöjd med allt.
Izabella L. –
Jag är mest nöjd med hur flexibel utbildningen är. Jag uppskattar att lärarna låter mig studera i min egen takt eftersom det är svårt att balansera skola och arbete. Att hitta ett program som gör det möjligt är sällsynt, men Cady har öppnat dörrar som andra skolor inte kunde. Tack för att ni hjälper mig ta nästa steg mot en bättre framtid.
Rumina M. –
Jag är nöjdast med svårighets nivån på frågorna i utbildningen som fick mig motiverad att lära mig mer. Jag känner att jag kunde greppa och förstå frågorna. Böckerna till kursen var också.
Hilal A. –
Allt var perfekt
Robab H. –
Att kunna läsa på egen takt. Jag uppskattade också att kursledarna var snabba med att svara både när det gällde feedback på inlämningar och andra relevanta frågor.
Bayan A. –
Att man får hjälp direkt och lätt att komma kontakt med läraren.