Socialadministratör
Vad gör en socialadministratör?
Att jobba som socialadministratör
Om du är intresserad av att jobba med en administrativ och kommunikativ roll inom socialtjänsten så kan ett arbete till socialadministratör vara yrket för dig! Som socialadministratör jobbar du med varierande arbetsuppgifterna inom socialtjänsten och dessa kan vara bl.a. utredningsarbete, dokumenthantering, administration, ekonomi, kundservice m.m. Du är spindeln i nätet och därmed samordnar arbetsplatsen och hjälper både dina kollegor och klienter.
Då du bemöter både klienter samt stödjer socialsekreteraren och andra personal i deras arbete är god personligt bemötande och kommunikation mycket viktiga delar i ditt dagliga arbete.
Arbetet kräver också att du har branschkunskap inom bl.a. social omsorg, IT system och ekonomi. Du jobbar mycket med socialtjänstens olika lagar och regler och därför är kunskap inom socialtjänstlagen även nödvändig i din roll som socialadministratör.
Arbetsprognos
Då det finns stora brister av kompetenta personal inom social omsorg finns det därför mycket goda jobbmöjligheter inom yrket efter avslutad utbildning både kort- och långsiktigt. Behovet av personal med en bred utbildning inom socialtjänsten och administration är dessutom stort. När du jobbar som socialadministratör arbetar du vanligtvis inom den offentliga förvaltningen som riktar sig mot socialt arbete.
Vanliga arbetsplatser
- Socialtjänsten inom kommunen
- Privata arbetsgivare inom socialtjänsten som bedriver olika boenden eller som arbetar med terapibehandling
- Privata familjehemsplacerare
Bra att veta
Du behöver ha ett rent belastningsregister för att arbeta med minderåriga barn och ungdomar. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Vår distansutbildning till socialadministratör ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Psykologi
De komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
-
Digitalisering och verksamhetsutveckling
För- och nackdelarna med digitalisering av verksamheten.
-
Dokumentation och ekonomi
Handläggningsprocessen vid ekonomiskt bistånd från ansökan till beslut.
-
Diktamen
Träning på att skriva utifrån en ljudinstruktion.
-
IT administration, verktyg och system
Kunskap inom Microsoft Office programmen, främst Word, Excel och PowerPoint; grundläggande kunskaper inom Windows 10; ergonomi och åtgärder för att förhindra arbetsskador vid långvarigt datorarbete samt lagar och bestämmelser att beakta vid datorarbete.
-
Kommunikation, bemötande och samtalsmetodik & MI
Läran om gruppens och det sociala sammanhangets betydelse för interaktion och kommunikation samt interaktion och kommunikation vid konflikter och konflikthantering. Teoretiska grunderna inom motiverande samtal.
-
Lagstiftning inom socialt arbete
Kunskap om lagar som styr verksamheten och socialtjänsten samt kommunernas ansvar i och för socialtjänsten.
-
Profession och arbetsliv
De sysslor som kan inrymmas i tjänsten som socialadministratör samt de sysslor som en socialadministratör inte har rätt att utföra.
-
Sociala arbetets organisation och villkor
Kunskap om de faktorer som kan påverka rollen som socialadministratör samt arbetsmiljön inom socialtjänsten.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som socialadministratör:
- Kunskap inom socialtjänstens områden och om administration och dokumentation inom sektorn.
- Socialtjänstens lagstiftning, organisation och ekonomi.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbeten inom administration, vård och omsorg samt pedagogik.
Genom deras olika kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2 år
Lästakt:
Snittid 1 år (max 2½ år, ingen minimitid)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 18,224 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Alfat F. –
Att jag fick respons av lärarna snabbt när jag behövde hjälp.
Angelica L. –
Jag är mest nöjd med litteraturen.