Behandlingspedagog
Vad gör en behandlingspedagog?
Att jobba som behandlingspedagog
I din roll som behandlingspedagog arbetar du med olika utsatta grupper i samhället inom framför allt missbruksvård och -prevention. En stor del av ditt dagliga arbete sker framför allt i den praktiska vardagen där du finns till för och hjälper dina klienter genom samtal, enskilt eller i grupp. Du som behandlingspedagogen är dessutom klientens kontaktperson som ger stöd och rådgivare och du har således ett personligt behandlingsansvar.
Du samarbetar ofta med andra yrkeskategorier såsom sjukvård och terapi för att få en helhetssyn på klienten. En viktig del av dina arbetsuppgifter är även att ha kontakt med kommunernas socialsekreterare, andra myndigheter som skola och arbetsförmedling samt med föräldrar och anhöriga.
Yrket till behandlingspedagog inom den sociala omsorgen liknar socialpedagog- och socionomyrken men detta yrke handlar framför allt om behandling av klienter som har missbruksproblem. Socialpedagog är däremot riktad mot socialt arbete för utsatta grupper i samhället såsom barn, ungdomar och vuxna. Socionom endast är en akademisk utbildning och de jobbar först och främst i kontor med bedömningar och utredningar av det de får av behandlings- och socialpedagoger.
Arbetsprognos
Arbetsmarknaden för behandlingspedagoger ser mycket bra ut och dessutom är professionell kompetens inom området eftertraktad och även efterfrågas i många sammanhang. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på din ort har för krav för att kunna få ett arbete fråga gärna dem innan du anmäler dig.
Vanliga arbetsplatser
- Institutioner och behandlingshem inom missbruksvården
- HVB-hem med inriktning missbruksproblematik
- Inom Kriminalvården
- Som informatör om missbruk för skolor och arbetsplatser
- Socialnämnden
- Hos ideella organisationer och föreningar
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Vår distansutbildning till behandlingspedagog ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cady’s utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Akut omhändertagande
Grunderna för HLR samt hantering av akut sjukdom och skada.
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Psykiatri
Olika psykiska funktionsvariationer samt att kommunicera och bemöta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
-
Utvecklingspsykologi
Vetenskapliga teorier såsom det interaktionistiska perspektivet, det utvecklingsekologiska perspektivet och det socialkonstruktionistiska perspektivet.
-
Grupp- och personlighetspsykologi
De olika modeller för och perspektiv på skilda diagnos- och klassificeringssystem.
-
Samtalsmetodik
Metoder och förhållningssätt i samband med samtalsprocesser i socialt arbete enskilt och i grupp samt olika metoder för professionella samtal.
-
Motiverande samtal (MI)
Teoretiska grunderna inom motiverande samtal, den samtalsmetoden och förhållningssättet som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområden.
-
Mindfulness
Olika psykoterapeutiska teorier och metoder inklusive bedömning, målformulering, behandlingsplanering samt genomförande av psykoterapi vid olika symtom och syndrom.
-
Missbruk
Att uppmärksamma och påtala missbruk och skaderisker samt förmågan om att delta i samhällets skadeförebyggande arbete.
-
Grunder i behandlingsarbetet
Behandlingsarbetets grunder och uppbyggnad.
-
Sociologi
Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter.
-
Socialt arbete och socialrätt
Etiskt och inkluderande förhållningssätt i teori och praktik samt olika sociala verksamheter och lagar som reglerar dessa.
-
Behandlingsmetoder 1
De sex olika stegen i KBT, motiverande samtal samt olika varianter av psykoterapi och deras tillvägagångssätt.
-
Behandlingsmetoder 2
De tolv stegen, syfte och mål med tolvstegsprogrammet samt vägen ur missbruk med fokus på integrativ förändring.
-
Återfallsprevention
Begreppen missbruksprofilen och missbrukskarriären samt att arbeta med bakgrunden, återfallsrisk och kartläggningsarbete.
-
Utomhuspedagogik och grön miljöterapi
Olika alternativa behandlingsmetoder.
-
Medberoende och anhörigvård
Metoder för att stödja anhöriga samt hjälpa människor i medberoende.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som behandlingspedagog:
- Använda olika behandlingsterapeutiska begrepp, teorier och perspektiv i preventivt arbete och i behandlingssyfte inom missbruksvården.
- Planera, genomföra, dokumentera och utvärdera aktiviteter i missbruksvården för att stödja och stimulera människors aktivitet och deltagande i olika situationer.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från tidigare arbeten inom vård och omsorg, psykiatrisk vård samt pedagogik. De har dessutom arbetat länge med människor som har olika typer av psykiska funktionsvariationer.
Genom deras olika kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2½ år
Lästakt:
Snittid 1½ år (max 3 år, ingen minimitid)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 20,773 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Malalai B. –
Inlämningsuppgifter
Andreea I. –
Jag är mest nöjd med mina mentorer jag haft under min studietid. så trevliga och hjälpsamma och gav även alltid bra feedback 🙂
Ann-Louise Krantz –
Jag har lärt mig mycket under min utbildning som jag kan använda mig av både privat och i mitt arbete inom HVB. Jag fick arbete tidigt under min utbildning där jag lär mig något nytt varje dag. Jag fick bra feedback och stöd av mina lärare med ett bra utbildnings material som jag har användning av även efter avslutad utbildning.
Linda J. –
Att ni kunde bistå med validering