Solcellsmontör
Vad gör en solcellsmontör?
Att jobba som solcellsmontör
Har du ett brinnande intresse av en hållbar värld i form av förnyelsebar energi? Om du tycker att ett teknisk arbete som fokuserar dessutom på omställning av gammal elproduktion låter spännande kan ett arbetet som solcellsmontör vara för dig!
Solcellsteknik har funnits länge på marknaden. Under de senaste åren har efterfrågan ökat markant ur ett miljöperspektiv pga nya krav om energieffektivitet samt en önskad minskning i kostnad och förbrukning både för privata personer och företag. Behovet av förnyelsebar energi växer utifrån detta och solcellsenergi har en betydligt större marknadsandel än någonsin tidigare.
Om utbildningen
Vår utbildning ger dig viktiga kunskaper i solmontagearbeten och konstruktionssystem. Du får lära dig om projektledning, energikunskap samt vanliga verktyg och material som används vid monteringen.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete inom detta eftertraktade yrke. På grund av att tekniken samt miljökrav ständigt utvecklas kommer behovet av solcellsmontörer också öka.
Vanliga arbetsplatser
- Privatägda bolag som installerar solcellssystem
- Andra företag som jobbar med solcellssystem
- Som konsult
Bra att veta
Sedan är det även viktigt att följa gällande lagar, reglar och krav inom byggbranschen. Ramirent erbjuder flera säkerhetsutbildningar som vi därför rekommenderar i samband med vår utbildning som även gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Dessa ingår ej i vår utbildning utan tillkommer utöver denna och därmed får du kontakta Ramirent direkt för bokning.
Vår distansutbildning till solcellsmontör ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Möjlighet till certifiering genom Svensk Solenergi
Certifiera dig efter avslutad utbildning hos Svensk Solenergi
För dig som läser till solcellsmontör hos Cady har du möjlighet att certifiera dig hos Svensk Solenergi till ett förmånligt pris. Certifieringen innebär att du jobbar på ett säkert och kvalitativt sätt vid installation av solcellsanläggningar.
Vår utbildning förbereder dig helt och hållet för att kunna ta certifieringen som genomförs av Svensk Solenergi. Kostnaden för certifieringen tillkommer och betalas till Svensk Solenergi.
Vill du veta mer om hur det går till för att bli en certifierad solcellsmontör? Besök gärna Svensk Solenergis hemsida för mer information.
Antagningskrav
Denna utbildning har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.
Är du osäker på om du kan läsa?
Om du inte vet om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Service och kundbemötande
Att hantera positiva och negativa reaktioner i kontakter med hyresgäster och kunder samt betydelsen av god produkt- och tjänstkännedom inom olika typer av servicesituationer.
-
Arbetsmiljö
Kunskap inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön samt arbetsroller, ansvarsfördelning och konsekvenser av felaktig arbetsfördelning.
-
Takkonstruktion och byggnadsställning
Olika takformer och lutningsgradens betydelse för benämningen; minsta tillåtna lutning beroende på täckmaterialet; olika typer av byggnadsställningar inklusive deras för- och nackdelar; säkerhetsaspekter vid montage inklusive vilka delar skyddar montören samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbesthantering utan tillstånd.
-
Verktyg och material
Kunskap i de viktiga aspekterna rörande förankringspunkter vid användning av fallutrustning inklusive olika kopplingslinor och helselar samt relevanta lagar och regler gällande säkerhet för användning av olika maskiner, verktyg och material.
-
Solcellsteknik
Olika typer av solceller på marknaden inklusive de mest använda typer; innebörden av ett elcertifikat och energikällor som har rätt att inneha detta i Sverige inklusive innebörden av kvotplikt samt relevanta lagar och föreskrifter inom verksamhetsområdet.
-
Montering av solceller
Kunskap inom förberedelsearbetet inför ett solcellsmontage inklusive begreppen bärkapacitet, hållfasthet, placering och vinkel samt att arbeta med säkerhet vid montering med hjälp av de centrala begreppen för verksamhetsområdet.
-
Introduktion i ellära
Grundläggande ellära för enklare servicearbeten inom el utan elbehörighet inklusive kunskap om när behörighet krävs för att utföra elarbeten; innebörden av begreppen effektberäkning, säkring, elcentral, jordade och ojordade uttag, jordfelsbrytare och dubbelisolerad utrustning samt att arbeta med säkerhet inom elservicearbeten utan elbehörighet med hjälp av centrala begrepp för verksamhetsområdet.
-
Miljö- och energikunskap
Kunskap i de viktiga aspekterna att beakta gällande behovet av hållbar energi och utveckling; olika orsaker till att värna om miljön samt olika aktörers ansvar inom detta.
-
Elkraftteknik och elsystem
Att arbeta med elkraftteknik på olika plan i olika fastigheter samt relevanta lagar och andra bestämmelser för elarbeten inom fastigheter.
-
Montering av solpaneler på yttertak
Kunskap inom montering av utanpåliggande solpaneler på yttertak, identifiering av kontrollpunkter innan montage av solpaneler samt kunskap om olika lagar och regler som styr montering av solpaneler.
-
Regelverk och försäkring
Säkerhetsrisker och ansvarsdelen enligt lagen om underhåll och fortlöpande kontroll av en solcellsanläggning; Räddningstjänstens rekommendationer kring solcellsanläggningar samt försäkringsbolagens regelverk gällande förberedelserna av solcellsanläggningar.
-
Projektledning
Viktiga aspekter att beakta i planeringsfasen inför ett projekt; viktiga förutsättningar för igångsättande av ett projekt; projektledningsproblematik som kan förekomma vid arbete med underleverantörer samt åtgärder att vidta om projektet får svårigheter att förhålla sig till den ursprungliga målbeskrivningen.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Praktik
Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor uppdelad i 3 olika perioder:
- Första period, 2 veckor – Introduktion till arbetsplatsen/yrket
- Andra period, minst 4 veckor – Handledarlett utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
- Tredje period, 2 veckor – Självständigt utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss. Kanske vill du till exempel läsa deltid över en längre period medan du arbetar eller göra flera perioder ihop.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som solcellsmontör:
- Arbeta med solcellsmontage med fokus på säkerhet, regelverk, rätt verktyg och material samt service.
- Förstå vikten av kunskap inom takkonstruktion och ställning samt ellära för att kunna utföra ett professionellt arbete.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från fastighet, business management, transportbranschen, service och administration.
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Yrkesutbildning
Utbildningssätt:
Distans
Nivå:
Gymnasial
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
1 år
Lästakt:
Snittid 6 mån (max 1½ år, ingen minimitid)
Praktik:
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Diplom och yrkesutbildningsbevis
From 16,010 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Salah –
kontakten med min mentor,litteratur,ekonomi/adminstrationen
Rezene B. –
De olika delarna i utbildningen.
Alim A. –
Allt som jag har lärt mig från den kursen
Alexandru R. –
allt gick smidigt
Anders K. –
Ha fått mer kött på benen och mer kunskap om mitt framtida yrke.
Peter E. –
Delkurserna i ellära och kursen montering av solpaneler på yttertak
Irma H. –
Hela utbildningen måste jag säga och ett väldigt gott bemötande av min lärare som alltid var snabb på att svara så fort jag undrade något, det uppskattades väl. Hela upplägget av min utbildning var så bra.
Richard D. –
Simpel utbildning som gav en bra översikt om arbetet. Bra att få kunskaper inom t.ex ellära när man jobbar med solceller.