Sök
Stäng denna sökruta.

Arbeta som tandsköterska – så här läser du flexibelt på dina villkor

Om du vill arbeta som tandsköterska står du inför en spännande och stimulerande karriär där du får hjälpa människor till en god tandhälsa. Det är dessutom ett yrke där det behövs mer arbetskraft. Så med rätt utbildning har du bra chanser att snabbt få ett roligt jobb som du kommer att trivas med.

Om du vill arbeta som tandsköterska står du inför en spännande och stimulerande karriär där du får hjälpa människor till en god tandhälsa. Det är dessutom ett yrke där det behövs mer arbetskraft. Så med rätt utbildning har du bra chanser att snabbt få ett roligt jobb som du kommer att trivas med.

Så här går det till att arbeta som tandsköterska och så här läser du in de kunskaper du behöver på ett snabbt och smidigt sätt genom att studera på distans.

Att arbeta som tandsköterska – så ser en dag på jobbet ut

Om du frågar en tandsköterska om hur yrket ser ut så kommer du säkerligen att få höra att det är ett brett och varierat jobb med betydligt fler arbetsuppgifter än man tror. De som lockas till det här yrket gillar att arbeta med och hjälpa människor till en bättre hälsa och ett friskare liv, men som även vill ha mycket variation i sitt arbete.

Tandvården består främst av ett team bestående av tre yrkesroller: tandläkare, tandhygienist och tandsköterska. Den som tror att en tandsköterska bara assisterar tandläkaren har missat hur många olika uppgifter som faktiskt ingår i tandsköterskans arbete. Yrkesrollen har utvecklats mycket på senare tid och blivit både bredare och mer självständig. Uppgifterna kan handla om allt från behandling och munhygien till att utbilda och sköta administration. Du kommer garanterat aldrig att ha tråkigt när du arbetar som tandsköterska.

Dina arbetsuppgifter och arbetsfördelningen inom tandvårdsteamet ser lite olika ut beroende på din erfarenhet och utbildning.

Här är några av de uppgifter som du säkert kommer att stöta på när du arbetar som tandsköterska:

  • Förbereda behandlingar, blanda de material som behövs och sterilisera och lägga fram instrument.
  • Arbeta med munhygien och förebyggande tandvård som putsning, polering och fluorbehandling.
  • Ge tandhälsoinformation och göra tandhälsokontroller.
  • Tandläkaren kan delegera vissa av sina uppgifter till dig, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra avtryck för proteser och kronor samt att göra enklare fyllningar.
  • Arbeta externt, till exempel genom att besöka förskolor och skolor för att ge fluorbehandlingar, informera om tandvård och inte minst för att skapa trygghet, intresse och ge en positiv bild av tandvården.
  • Utföra administrativa arbetsuppgifter, som till exempel att ta emot patienter i receptionen, boka nya tider och skicka kallelser, sköta betalning och fakturering, hantera journaler och göra inköp.
  • Inte minst är att arbeta som tandsköterska ett serviceyrke med mycket mänsklig kontakt. Du kommer att möta många människor som behöver ett varmt och tillitsfullt mottagande som får dem att känna sig trygga när det är dags att ta plats i tandläkarstolen.

Att arbeta som tandsköterska är alltså ett mångsidigt yrke där du får använda alla dina talanger och utvecklas varje dag du går till jobbet.

Det behövs fler tandsköterskor

Efterfrågan på utbildade och kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas även att öka framöver. Vi blir fler människor i Sverige och intresset för att ta hand om sina tänder ökar. Så det kommer att finnas mycket att göra för den som vill arbeta med förebyggande tandvård. Stora pensionsavgångar väntar också runt hörnet och det kommer att öka efterfrågan på kompetenta tandsköterskor.

Vill du arbeta som tandsköterska står du inte bara inför ett roligt, omväxlande och meningsfullt jobb. Du har också väldigt goda chanser att få ett jobb som du verkligen trivs med.

Utbilda dig till tandsköterska på ett snabbt och flexibelt sätt

Hos Cady erbjuder vi distansutbildningar för dig som vill arbeta som tandsköterska. Det innebär att du kan få de kunskaper du behöver för att kvalificera dig till ett roligt jobb med goda framtidsutsikter. Dessutom studerar du på dina villkor.

Innehållet i utbildningen till tandsköterska motsvarar en tvåårig yrkesutbildning. Men när du läser på distans så styr du själv din studietakt och med lite disciplin och planering kan du halvera studietiden. Bland de ämnen som du läser under utbildningen finns bland annat hälsopedagogik, anatomi, anestesi och farmakologi, odontologi och oral hälsa, teamtandvård, administration och organisation. Det ingår även åtta veckors praktik i utbildningen.

Att läsa till tandsköterska på distans är mycket fritt. Du väljer själv startdatum och var, när och hur snabbt du vill studera. Du kan till exempel kombinera studierna med jobb om du vill. Det ingår inga fysiska träffar under utbildningen men du har alltid stöd av din personliga mentor som hjälper dig genom hela utbildningen.

När du har klarat av utbildningen har du den kompetens som du behöver för att arbeta som tandsköterska. Du kan då jobba i ett tandvårdsteam med att identifiera tandvårdsbehov, assistera vid tandvårdsbehandlingar, genomföra hälsofrämjande och förebyggande arbete samt informera och undervisa.

Har du redan erfarenhet och kunskaper? Validera dem!

Våra utbildningar är färdiga kurspaket, men om du tidigare har läst en delkurs i kursplanen kan du ansöka om att validera den. Blir den godkänd behöver du läsa om den. Du ansöker om validering genom att skicka in betyg eller intyg till oss innan du anmäler dig.

Du kan även helt eller delvis validera praktiken som ingår i utbildningen om du har arbetslivserfarenheter som är relevanta. Det kan du göra innan eller efter att du påbörjat utbildningen.

Här kan du läsa mer om hur det går till att validera dina kunskaper och erfarenheter.

Börja vägen mot ditt drömyrke redan idag!

Investera i dig själv och din karriär – studera flexibelt och kom snabbt igång med att arbeta som tandsköterska.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!