Att jobba som aktivitetsledare på fritidsgården

I dagens samhälle blir barn och ungdomar mindre aktiva då de har ständig tillgång till olika digitala enheter såsom mobiltelefoner eller läsplattor. Då är det viktigt att få dem engagerade och inspirerade i fysisk aktivitet under deras vistelse på fritidsgården.

I dagens samhälle blir barn och ungdomar mindre aktiva då de har ständig tillgång till olika digitala enheter såsom mobiltelefoner eller läsplattor. Då är det viktigt att få dem engagerade och inspirerade i fysisk aktivitet under deras vistelse på fritidsgården. Som aktivitetsledare på fritidsgården är det just det du jobbar med.

Varför aktivitetsledare på fritidsgården är viktiga

Som sagt så är barn och ungdomar mindre aktiva än förr och de flesta skolbarn rör sig alldeles för lite enligt rapporten från Folkhälsomyndigheten. Det leder till bland annat försämrad hälsa, skadliga levnadsvanor, minska prestation i skolarbete och även en ökning i mobbning samt minskning i trivsel på skolan.

Omkring 80% av barn mellan 6 – 9 år går på fritids och drygt 20% av ungdomar mellan 10 – 12 år. Under dessa formativa år är det viktigt att de får lära sig sunda vanor såsom att röra på sig och vara socialkompetent.

Konkurrensen för att fånga upp barn och ungdomars uppmärksamhet ifrån den digitala världen är hård. Det är viktigt att det finns kompetenta aktivitetsledare på fritidsgården för att anta utmaningen. Om du har den kompetensen så blir ditt jobb med att inspirera barn och ungdomar till en mer aktiv och hälsosam livsstil väldigt givande.

Vad gör en aktivitetsledare på fritidsgården?

Det finns flera olika personal på fritidsgården såsom fritidspedagoger, fritidsledare och aktivitetsledare. När du arbetar som aktivitetsledare är det ditt jobb att planera och genomföra de olika aktiviteter som görs på fritidsgården. Du arbetar ihop med de andra personalen på fritidsgården för att skapa en pedagogisk, trygg och rolig omgivning där barn och ungdomar kan trivas och även utvecklas.

Är du kreativ så är det en stor fördel när du jobbar som aktivitetsledare på fritidsgården. Barn och ungdomar behöver stimulans på olika sätt och variation i de aktiviteterna som du planerar bidrar till ökat intresse och engagemang. Olika aktiviteter i grupper bidrar även till att barn lär sig att vara socialkompetenta genom att leka och interagera med varandra.

Med en duktig aktivitetsledare på plats så blir den digitala världen mindre viktig. Du blir en positiv vuxenförebild för de barn och ungdomar som du jobbar med. Din insats kan även påverka deras liv i flera år framåt.

Arbetsprognoser inom yrket som aktivitetsledare på fritidsgården

Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete som aktivitetsledare både nu och i framtiden enligt Framtid.se. Efterfrågan för utbildad och kunnig personal är stort runt om i landet. Du kan alltid titta på jobbannonser i ditt område om du vill veta hur arbetsmarknaden ser ut just där du bor. En del av arbetsplatserna kan även vara på privata verksamheter. Det är alltid bra att också kika på dessa när du tittar.

Den genomsnittliga lönen för en aktivitetsledare ligger på 26 400 kr (källa yrkeskollen.se). Med en utbildning i ryggsäcken så finns det även möjlighet till att förhandla en högre lön.

Hur du kan bli aktivitetsledare på fritidsgården

För att jobba med barn och ungdomar på fritidsgården behövs det oftast en utbildning. Det är viktigt att du har kompetens inom pedagogik, ledarskap och fritids- och idrott. För att förstå hur du ska skapa passande aktiviteter är det även viktigt att veta hur barn och ungdomar lär sig och växer både fysisk och psykisk.

Allt detta och mer får du lära dig när du läser vår distansutbildning till aktivitetsledare fritidshem.

Om Cadys distansutbildning aktivitetsledare fritidshem

Vår utbildning till aktivitetsledare fritidshem ger dig de kompetenser och kunskaper som du behöver när du ska arbeta med att planera och utföra aktiviteter på fritidsgården. Du lär dig även om uppföljning och utvärdering av de aktiviteterna som du genomför.

Utbildningens innehåll motsvarar 8 månader men du läser helt i din egen takt så du kan läsa snabbare eller långsammare. Vid heltidsstudier utan några pauser så kan du läsa färdigt inom 4 månader om du har god studievana och disciplin.

Du blir utbildad aktivitetsledare fritidshem vid avslutad och godkänd utbildning. Det innebär att du kan söka arbete som aktivitetsledare på fritidsgården direkt. Många av våra elever får även ett arbete på sin praktikplats då arbetsgivaren är så nöjd med kompetenserna de har fått tack vara sin utbildning.

Detta läser du i utbildningen aktivitetsledare fritidshem:

  • Barns lärande och växande
  • Fritids- och idrottskunskap
  • Pedagogiskt arbete
  • Pedagogiskt ledarskap

Givetvis ingår även praktik i utbildningen så att du får möjligheten att träna på de teoretiska kunskaperna som du har fått under utbildningen. Praktiken är vanligtvis heltid i 8 veckor men du kan även anpassa den utifrån dina önskemål. Så om du jobbar redan nu kan du göra praktiken vid sidan av jobbet, deltid eller även under din ledighet.

I och med att Cady har inga fasta startdatum eller terminer kan du välja själv när du vill börja. Du behöver därmed inte invänta något startdatum utan du kan börja redan nästkommande arbetsdag. Eller så kan du välj ett framtida startdatum om du behöver tid att planera in dina studier.

Då all kurslitteratur ingår i utbildningskostnaden behöver du inte heller köpa till någonting för att kunna läsa. Det är bara att anmäla dig, betala utbildningskostnaden (eller få en godkänd delbetalningsplan) och sedan börja läsa!

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!