Sök
Stäng denna sökruta.

Bli optikerassistent!

Optikerassistent (som även kallas säljare) är ett spännande yrke som i senaste tiden blivit mer eftertraktad pga de stora bristerna i utbildade och kompetenta personal inom den optiska branschen. Ökade krav från kunder utifrån deras behov av och efterfrågan om personlig service och

Optikerassistent (som även kallas säljare) är ett spännande yrke som i senaste tiden blivit mer eftertraktad pga de stora bristerna i utbildade och kompetenta personal inom den optiska branschen. Ökade krav från kunder utifrån deras behov av och efterfrågan om personlig service och styling innebär att optikern behöver avlastning för att kunna sköta den tekniska delen av sitt arbete.

Konkurrensen inom branschen har blivit allt hårdare då flera optikerbutiker öppnar upp och internet försäljning blir allt större. Det innebär att de som jobbar i en fysisk butik behöver ge överträffande och snabb service för att behålla sina kunder.

Att arbeta som optikerassistent

Om du gillar ett omväxlande arbete med mycket kundkontakt är detta yrket för dig! Du jobbar oftast i ett team tillsammans med butikschefen, optiker och andra optikerassistenter.

Försäljning är en stor del av arbetet som optikerassistent. Du avlastar optikern och ger kunden den förväntade personliga servicen som de önskar. Som kundens personliga shoppare hjälper du till med tips och råd kring mode och styling samt vad som passar kunden bäst utifrån deras behov och önskemål. Butiksarbete genom att sälja och fylla på varor samt att hålla butiken attraktiv till kunderna är även en viktig del av dina dagliga uppgifter.

Du jobbar även med administrativa uppgifter genom att bl.a. svara i telefonen och ta hand om kundbokningar. Du har även hand om journaldokumentation samt specialbeställning och utlämning av produkter.

Det ingår även en del tekniska arbetsuppgifterna i det dagliga arbetet. Som optikerassistent kan du utföra förberedande undersökningar på kunder t.ex. tryckmätning och ögonbottenfotografering. Justeringar och/eller reparation av bågar och rådgivning kring de optiska produkterna som säljes förekommer. Du hjälper även kunder med kontaktlinsträning.

Om utbildningen

Detta är ett utmärkt nu- och framtidsyrke då det finns stora behov av utbildade och kompetenta personal. Vår utbildning till optikerassistent är utformad i samarbete med branschen enligt deras specifika krav och behov och arbetsgivare ser en fördel att anställa personal som redan har en utbildning.

Vid avslutad och godkänd utbildning hos oss får du de kunskaper och kompetenser du behöver för att kunna lyckas i ditt arbete som optikerassistent.

I utbildningen läser du bl.a.:

  • Branschspecifik försäljning & rådgivning
  • Optik och produktkunskap
  • Kontaktlinsteknik
  • Ögats anatomi
  • Optikteknik
  • Synprövning för körkortstillstånd, grupp 1

Praktik (LIA) ingår även i utbildningen så att du får de viktiga praktiska erfarenheter inom yrket. Den är heltid i 8 veckor och du kan komma överens med din mentor om du önskar göra den t.ex. 50% över en längre period.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!