Praktik är en viktig del av din utbildning. Att få komma ut och pröva dina kunskaper på en arbetsplats ger dig både viktiga praktiska erfarenheter och värdefulla kontakter i branschen. Därför ingår praktik i våra distansutbildningar på Cady. Här får du veta mer om varför det är så viktigt att göra praktik, hur det går till att göra praktik samt hur du enklast hittar en praktikplats.
Fördelarna med att göra praktik
Att göra praktik under din utbildning tillför mycket värde till det du lär dig när du studerar. När du får möjligheten att pröva på att arbeta med det du läser får du en djupare förståelse för dina kunskaper. Här är några av vinsterna med att göra praktik.
- Det är viktigt att omsätta dina teoretiska kunskaper till praktiska erfarenheter. När du kommer ut till en arbetsplats och praktiserar får du värdefulla insikter och erfarenheter inom det yrke du studerar till. Praktik är ett viktigt komplement som gör att du förstår och tar till dig dina kunskaper på ett djupare och mer naturligt sätt. Du får ett mer professionellt kunnande när du praktiserar.
- När du gör praktik kan du bilda dig en uppfattning om hur det är att jobba inom det yrke som du läser till. Du får en möjlighet att blicka in i din yrkesframtid och känna efter hur den passar dig.
- Praktiken ger dig möjlighet att knyta kontakter inom branschen. Du får möjlighet att presentera dig själv och din kompetens inför potentiella arbetsgivare. Praktik ses ofta som en merit, och ökar dina chanser till anställning efter utbildningens slut.
- Att komma ut på praktik ger dig också en möjlighet att träna andra viktiga sidor av dig själv, till exempel sociala färdigheter, kommunikation och självförtroende. Det behövs mer än bara bokkunskaper när du ska samarbeta med kollegor och hjälpa kunder och klienter i ditt arbete.
Så går praktiken till på våra utbildningar
Praktik ingår som sagt i våra distansutbildningar. Hur lång praktiken är och hur den ser ut varierar beroende på vilken utbildning det gäller. Du kan läsa mer om praktiken på respektive utbildningssida. I regel handlar det om några veckors praktik fördelad på tre olika delar.
- Del 1 är en introduktion till yrket och till arbetsplatsen. Du får se hur det du lär dig går till i verkligheten.
- Del 2 går ut på att du lär dig arbetsuppgifterna i yrket tillsammans med en handledare som guidar dig.
- Del 3 låter dig jobba självständigt med arbetsuppgifterna.
Delarna kan vanligtvis göras ihop och många av våra elever gör dessa mot slutat av sin utbildning. Om inget annat anges är praktiken flexibel och det går då givetvis att anpassa din praktik efter önskemål och enligt överenskommelse med oss. Du kan till exempel göra din praktik på deltid under en längre period eller under din semester om det skulle passa bäst.
Som elev är du försäkrad av oss under din praktikperiod. Det är viktigt att du inte går ut på praktiken innan du har fått din praktikplanering godkänt av vår praktikavdelning. Du är inte försäkrad förrän det har skett.
Om du behöver hjälp, tips eller råd kan du alltid prata med oss. Här kan du se hur du kommer i kontakt med oss.
Så hittar du en bra praktikplats
Eftersom våra elever finns över hela landet (och även utomlands) ansvarar du själv för att hitta din praktikplats. Platsen kan även vara din nuvarande arbetsplats om du kan arbeta med arbetsuppgifter som är relevanta till utbildningen och uppfyller praktik- och utbildningsmålen.
Om du behöver hitta en arbetsplats att praktisera på kan du tänka lite som när du söker jobb. Kontakta de företag, organisationer och myndigheter som skulle kunna vara dina framtida arbetsgivare. Besök gärna deras webbplats eller karriärsida eftersom den kan ha värdefull information om praktikmöjligheter. Annars kan du ringa upp dem och fråga om de tar emot praktikanter.
Om du läser en av våra terapeut-/rådgivarutbildningar får du praktiska erfarenheter genom arbete med dina klienter. Praktiken sker inte på en arbetsplats vanligtvis och då behöver du hitta dina klienter själv. Om du inte har någon tidigare erfarenhet kan du börja med lättare fall, till exempel inom din familj eller bland dina vänner.
Var alltid väl förberedd när du ska kontakta med en potentiell praktikplats. Presentera dig själv och anledningen till att du söker en praktikplats. Var redo att besvara frågor om varför du vill praktisera hos just den här arbetsgivaren, vad du vill få ut av din praktik m.m. Förbered dig ungefär som om det vore en anställningsintervju. Visar du intresse och engagemang kan dina chanser att få en praktikplats öka.
Validera din praktik
Du kan validera din praktik helt eller delvis om du redan har arbetslivserfarenheter som är relevanta till den utbildning du går. För att kunna validera praktiken behöver du lämna in ett arbetsgivarintyg där det bland annat framgår vad du har haft för arbetsuppgifter och när du var anställd. Därefter kan vår valideringsavdelning göra en bedömning om du behöver göra praktik och i så fall hur mycket. Du kan validera din praktik både innan och under utbildningen. Din ansökan och dina dokument skickar du in till oss via ditt konto i Cadyportalen. Du kan läsa mer om hur det går till att validera praktik här.
Kontakta oss på Cady om du har några frågor eller funderingar!