Sök
Stäng denna sökruta.

Familjepedagog – en ny yrkesroll inom social omsorgen

Eftersom behovet av stöd inom familjer och den sociala omsorgen ökar har en ny yrkesroll tillkommit som familjepedagog. Detta är ett viktigt yrke som hjälper familjer till ett bättre vardagsliv.

Det är allt vanligare att familjer behöver mer djupgående hjälp och stöd i sin vardag och då har en ny givande yrkesroll som familjepedagog dykt upp inom vård och omsorgen, främst i den sociala omsorgen. Familjepedagog är en relativ ny yrkestitel och som det arbetar du direkt med familjer i sitt vardagliga liv med att ge dem det stödet och den strukturen som behövs utifrån målen som ska uppnås. Dessa är oftast satta utifrån en utredning som utförs vanligtvis av en socionom eller biståndsbedömare.

Om arbetet som familjepedagog

När du arbetar som familjepedagog har du direkt kontakt med hela familjen som inkluderar samtliga familjemedlemmar i hushållet såsom barn, ungdomar och föräldrar. Det kan handla om föräldrar som behöver hjälp p.g.a. olika anledningar såsom vid psykisk ohälsa, funktionshinder eller om föräldrarna har en nedsatt förmåga på ett annat sätt. Du interagerar och engagerar hela familjen, och inte bara enstaka familjemedlemmar.

Som familjepedagog är du oftast tillgänglig dygnet runt alla dagar i veckan, då olika krissituationer kan uppstå som behöver snabbt lösas. Du jobbar med att ge familjen tips och verktyg, oftast med målet om att förbättra familjesituationen och deras vardagliga liv. Det kan vara att hjälpa till vid läggdags eller med hur de ska kommunicerar med varandra på ett positivt och konstruktivt sätt. Detta innebär att din roll som familjepedagog är omväxlande och du kan arbeta på olika platser såsom direkt i familjens hem eller även inom sjukhuset eller andra typer av behandlingshem.

För att kunna arbeta utifrån de bestämmelserna samt gällande lagar och regler, arbetar du i nära kontakt med andra delar av social omsorgen, såsom socionomer och socialsekreteraren. Du jobbar även i nära kontakt med andra myndigheter och verksamheter inom den sociala omsorgen. Dels för att kunna veta vilka mål du ska arbeta utifrån men även för att lämna vidare uppdatering och uppföljningar till de bestämmande parterna för att följa utvecklingen och hur det går för familjen.

När du ska jobba som familjepedagog krävs det att du dessutom har utbildning inom just detta område, och att du har erfarenhet inom den social omsorgen. Det kan vara att du redan arbetar t.ex. som behandlare, boendestödjare, inom socialtjänsten eller andra delar av omsorgen t.ex. HVB-hem. Om du arbetar inom andra relevanta verksamheter där du har kontakt med familjer kan det även vara lämplig att utbilda dig för att arbeta som familjepedagog.

Arbetsprognos

Arbetsmarknaden inom yrkesområdet ser mycket bra ut med stora möjligheter till jobb både nu och framöver under kommande 3 åren enligt Arbetsförmedlingens prognoser* för 2024. 

Lönen som familjepedagog ligger oftast runt 35 600 kr enligt statistikerna från Statistiska centralbyrån (SCB) 2023, som AllaStudier.se uppger. Detta är beroende givetvis på vad du har för erfarenhet och utbildning samt även på din ålder, var du bor m.m.

Att arbeta som familjepedagog kräver att du har en del olika kunskaper och kompetenser inom arbetet med människor. Därför är det viktigt att du redan arbetar inom den sociala omsorgen eller vård och omsorgen på ett sätt som ger dig förkunskaper inom yrkesområdet.

Utbildningen till familjepedagog

Snart kommer Cady att lansera sin nya distansutbildning till familjepedagog. Då detta är en ny yrkesroll är det spännande att vara en av de första på marknaden med att kunna erbjuda denna utbildning. Behovet av kunniga personer inom området är i stort behov och därför finns det även mycket goda chanser att kunna arbeta som det direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

Cadys yrkesutbildning till familjepedagog är en komplett yrkesutbildning som ger dig de kompetenser och kunskaper du behöver för att kunna arbeta med familjer inom den social omsorgen. Denna utbildning lämpar sig för dig som redan arbetar eller vill arbeta med familjer inklusive barn och ungdomar inom områden behandling, omsorg eller socialtjänst.

När du utbildar dig hos Cady gör du det helt på distans utan fysiska träffar. Det innebär att du kan jobba samtidigt som du läser. Du läser även flexibelt i din takt, alltså du kan läsa snabbare eller långsammare beroende på vad som passar ditt liv just nu. Innehållet motsvarar 2 år, men om du skulle läsa året runt utan att ta pauser och har god studievana och disciplin kan du halvera studietiden till cirka 1 år. Du kan börja precis när du vill året runt, så du kan planera in dina studier eller även börja redan på en gång utan att behöva vänta för ett specifikt startdatum.

Innehåll

Denna utbildning innehåller allt du behöver för att lära dig att arbeta inom detta givande yrket. Du lär dig att arbeta med hela familjen samt om olika typer av relationer och hur de byggs. Du lär dig också om hur du kan hjälpa familjemedlemmarna att hantera traumatiska upplevelser genom olika beprövade metoder och om de olika psykiska diagnoserna som kan påverka familjens ro. Dessutom får du lära dig om olika lagar som styr yrkesområdet inom olika verksamheter.

I utbildningen ingår det även praktisk erfarenhet genom att arbeta med dina egna klienter. Det innebär att du hittar själv dina klienter i form av familjer som du kan träna på utifrån det du har lärt dig under utbildningen. Detta är en viktig del av utbildningen som förbereder dig för att jobba med klienter direkt efter avslutad utbildning. Du får chansen att pröva, träna på och slipa dina nya samtalsverktyg som du ska använda dig av för att hjälpa dina klienter.

Hur du kan läsa till familjepedagog

För att läsa till familjepedagog krävs det att du har lägst godkänt betyg i Svenska A eller 1, Engelska A eller 5 och Matematik A eller 1a/1b/1c på gymnasial nivå. Du kan även ha motsvarande betyg såsom SAS A, beroende på när du har gått gymnasiet. Om du inte uppfyller kraven så finns det möjlighet att ändå läsa om du har reell kompetens genom arbetslivs- eller livserfarenhet. Mer om hur du kan bli behörig genom reell kompetens kan du läsa här

Det är också ett krav att du redan har arbetat minst 6 månader inom ett vårdande yrket samt att du redan har läst delkurserna till etik, kommunikation, psykologi och psykiatri på gymnasial nivå. Om du inte redan har läst dessa kurser kan du välja att läsa dem hos Cady, som erbjuder dessa som preparandkurser.

Denna utbildning är på eftergymnasial nivå och när du har läst färdigt får du ett kompetensbevis som styrker att du är godkänd familjepedagog och det ingår även vad du har läst. Detta är en fördel för dig sedan vid jobbsökande så att arbetsgivarna vet vilka kompetenser du har tillägnat dig.

Anmälan för denna utbildning är öppen fr.o.m. 2024-03-21 och du kan välja valfritt startdatum fr.o.m. 2024-04-05. Hålla utkik på vår hemsida så kommer mer information inom kort.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!