Sök
Stäng denna sökruta.

Guide för att söka jobb efter studierna

Är det dags att börja tänka på att söka jobb efter studierna? Eller kanske funderar du på vad du vill läsa? I denna guide kan du få tips och råd kring jobbsökande och val av studier.

Håller du på att utbilda dig för att jobba inom ditt drömyrke? Eller är du nyfiken på hur du ska välja rätt utbildning för att sedan söka jobb därefter? Med denna guide får du tips och råd för att hjälpa dig med ditt jobbsökande efter du har klarat av dina studier. Du får även tips om vad du ska tänka på inför ditt val av utbildning.

Att välja rätt yrke inför studierna

Vad vill du jobba med och vad brinner du för? Dessa är de viktigaste frågorna som du ska ställa till dig själv när du ska välja karriär. Du ska förhoppningsvis jobba i ett antal år framöver, och då är det viktigt att välja ett yrke som du tycker är intressant och passar dig. Om du är engagerad i ditt arbete kommer det att gynna dig med att öka din trivsel samt hållbarhet inom ditt framtida yrke.

Vet du inte riktigt vad du vill jobba med så finns det massor av provar och guides som du kan ta del av på nätet. Läs gärna på för varje yrke som du kan tänka jobba i så får du en helhetsbild av hur jobbet kan se ut. Oftast finns det även rekommendationer på liknande yrken som också skulle kunna passa, så att du kan ta ett välinformerat beslut.

Framtid.se finns det väldigt bra information om olika yrken, arbetsprognoser och även hur du ska utbilda dig till det du vill jobba med.

Kolla upp arbetsmarknaden i ditt område

Vissa yrken finns det stora brister i rikstäckande, och andra är mer efterfrågade i vissa områden. Det är viktigt att du kollar upp hur arbetsmarknaden ser ut just där du tänker jobba, och gärna både hur det ser ut nu och även under en snar framtid. Det ska även finnas goda chanser till arbete efter att du har slutfört din utbildning, så att du utbildar dig inom ett yrke med bästa chanserna till ett arbete.

Det är också viktigt att kontrollera vad arbetsgivarna i ditt område har för krav för att få ett arbete. Olika arbetsgivare kan ha olika krav, och dessa krav kan även variera mellan olika arbetsplatser hos samma arbetsgivare. Oftast är det chefen på själva arbetsplatsen som bestämmer vilka krav de har, men det kan även vara en central HR-avdelning som beslutar kraven. Därför är det mycket viktigt att kolla upp detta i det området som du tänker jobba innan du anmäler dig, och främst hos de arbetsgivarna som du sedan vill jobba hos.

Titta på jobbannonser redan nu

Ett mycket bra sätt att få koll på arbetsmarknaden, förutom genom att kontakta arbetsgivare direkt, är att undersöka lediga tjänster på olika jobbsajter. Du kan även besöka Arbetsförmedlingens hemsida där de publicerar framtida arbetsprognoser för de flesta yrken både nu och även tre år framåt.

I jobbannonser ser du direkt vad olika arbetsgivare kräver för att få ett arbete hos dem. Du kan lätt jämföra olika arbetsgivare och även kanske hittar en arbetsgivare som tilltalar dig. Detta ger dig en mycket bra bild över vilka arbetsmöjligheter som finns i ditt område i olika yrken och även vilka arbetsgivare finns i ditt valda yrke. Du kan dessutom få inspiration till andra liknande yrken som du inte hade tänkt på tidigare.

I jobbannonser kan du även få information om hur lönebilden kan se ut för människor som jobbar inom yrket i just ditt område. Om den inte finns med, så kika gärna på lönestatistiker för att få veta vad du kan förvänta att lönen ska ligga på. Detta hjälper dig att förhandla fram en bra lön när det är dags att prata löneanspråk.

Välj rätt utbildning eller kurs för rätt kompetens

När du har kollat upp arbetsmarknaden kommer du även att få veta vilken kompetens du behöver för att kunna arbeta med det du vill. Då är det mycket lättare att bestämma om du behöver läsa en komplett yrkesutbildning, till exempel om du tänker byta bana eller börja i ett helt nytt yrke. Eller du kanske behöver stärka din kunskap i ett specifikt område med att läsa en kurs som ger dig just denna kompetensutveckling.

Tänk även på vad syftet med studierna är, såsom om du vill höja din lön eller få fast anställning. Då ska du välja utbildning som är relevant till just det du vill. Nuförtiden kräver allt fler arbetsgivare utbildning för att kunna få en fast anställning eller för att avancera inom verksamheten.

Att utbilda sig öka dina chanser till att få kunna jobba med det du brinner för. Att välja rätt utbildning ger dig även den kompetens som du behöver för att arbeta med det du vill.

Rekryteringsprocessen är mer än att utbilda sig

Arbetsgivare har flera olika krav än just utbildning när de rekryterar ny personal. De tittar även på kandidatens personliga egenskaper samt hur väl personen kommer att passa in på arbetsplatsen och den befintliga arbetsgruppen. De kan även ha krav på vad kandidaten har för tidigare arbetslivserfarenhet eller även specifika krav på till exempel språk eller datorprogram.

Allt detta sammanlagt utvärderar arbetsgivaren under rekryteringsprocessen. Tänk brett när du söker jobb. Du kan även börja på en arbetsplats som erbjuder utvecklingsmöjligheter. Där kan du få foten in och såvida växa och klättra dig uppåt mot ditt drömjobb.

Kombinera studierna med ditt nuvarande arbete

På grund av den rådande världssituationen behöver många fler arbeta samtidigt som de läser. Om du av olika skäll vill fortsätta att jobba under dina studier, så är ett distansupplägg att föredra. Det finns olika distansupplägg såsom heldistans eller deldistans, och du behöver undersöka vad som kan passa in i din livssituation just nu, och som även kommer att funka under hela din studiegång.

Cady har både utbildningar och kurser som är helt på distans, där det finns inga fysiska träffar och du läser i din takt. Det ger dig friheten att läsa precis som du vill utan att känna någon stress eller press. Det betyder dock inte att det är lätt att läsa på distans, utan det kräver en del av dig som elev. Tänk på att du behöver god studievana och disciplin samt kunna hitta motivation för att slutföra dina studier.

När du läser på Cady har du tillgång till våra yrkeslärare som kan ge dig stöd under dina studier. Det innebär att du kan få svar på pedagogiska frågor om du inte förstår en uppgift eller även få hjälp med att lägga upp din studieplan. Detta är då viktigt då du inte läser i ett traditionellt klassrum, utan gör istället självstudier.

Med distansstudier kommer du att kunna även läsa vid sidan av ditt arbete. Så om du vill byta yrke, kan du utbilda dig till det nya yrket samtidigt som du jobbar kvar på ditt nuvarande jobb.

En stor fördel med att läsa på distans i din takt är att du kan vara färdigutbildad mycket snabbare än vid traditionella studier. Då kan du också snabbare komma ute på arbetsmarknaden och börja jobba med ditt nya yrke.

Praktik – en säkrare väg in i branschen

När du väljer främst att byta till ett helt nytt yrke, så är det viktigt att praktik ingår i din utbildning. Det ger dig chansen till att använda dina nya kunskaper praktisk i verkligheten hos en riktig arbetsplats.

Du får en djupare insikt i yrket och det du har lärt dig, och dessutom kan träna på de kompetenserna som du har fått. När det är dags att söka jobb, så har du med dig dessa viktiga praktiska kunskaperna och erfarenheterna, och då blir du ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Då du väljer själv vilken praktikplats du vill ha, så är det mycket bra att undersöka möjligheten till praktik hos just den arbetsgivaren som du vill sedan jobba hos. Detta då många av våra elever får jobb på sin praktikplats.

Praktiska tips inför jobbsökandet

Oftast är det många som söker och tävlar efter samma jobb. När det är dags att söka jobb, finns det många tips och tricks för att du ska sticka ut extra mycket bland de andra kandidaterna. Här kommer några extra bra tips att tänka på när du ska söka jobb.

  • Håll ditt CV uppdaterade. Detta är mycket viktigt, då du kan glömma av relevanta och attraktiva arbetsuppgifter eller erfarenheter om du inte antecknar dessa direkt.
  • Skriv ett skräddarsytt personligt brev för varje ansökan. När du skriver ett personligt brev, så ska den anpassas till varje arbetsgivare som du söker jobb hos. Det är mycket bra att skriva även varför du är intresserad av att arbeta hos just dem, och även vad du kan speciellt tillför till deras verksamhet.
  • Använd en professionell bild. Detta ger arbetsgivaren ett ansikte till den kompetensprofilen som du presenterar. Extra viktigt är att inte använda bilder från fester eller toaletter och inte heller ha andra i bilden med dig. Bilden bör framställa en professionell, seriös och anställningsbar person till den önskade arbetsgivaren.
  • Visa ditt intresse på ett respektfullt sätt. Följ instruktionerna om vad arbetsgivaren vill ha gällande ansökningsprocessen. Du kan fördärva dina chanser med att skicka in felaktiga ansökningar eller vara för intensiv.
  • När du har fått en intervju, förbereda dig väl. Detta kan du göra genom att läsa om arbetsgivaren och arbetsplatsen samt att ha svar redo till de vanligaste frågorna. Detta visar arbetsgivaren att du är seriös och snabbtänkande samt att du har ett stort intresserad av att arbeta hos just dem.
  • Klä dig efter tjänsten du söker. Hur du klär dig säger mycket om dig som person. Rena och hela kläder är ett minimikrav, men tänk särskilt på att klä dig enligt rollen som du har sökt för. Om du vill ha ett mer fysiskt arbete, till exempel i ett lager, kanske borde du inte dyka upp i värsta kostymen. Och likaså om du söker ett kontorsarbete, borde du inte ha mjukisbyxor på dig till intervjun.
  • Ditt kroppsspråk säger lika mycket som dina ord. Tänk på hur du presenterar dig till arbetsgivaren, det första intrycket är avgörande. Ett leende, att skaka handen och titta varandra i ögonen utstrålar självsäkerhet och det är en person som arbetsgivaren oftast vill ha.
  • Ha din referenslista redo. Oftast efterfrågas tidigare chefer som referens, men en blandning av olika personer kan också vara bra, till exempel andra arbetskollegor eller relevanta yrkesverksamma personer. Om du har arbetat inom olika yrken, välj de referenserna som kan ge dig den bästa rekommendationen för det arbetet som du söker. Sedan är det mycket viktigt att upplysa dina referenser att du har sökt jobb, och att de kan bli kontaktad i referenssyfte så att de kan förbereder sig och tala bäst för dig.
  • Hör av dig till arbetsgivaren om de inte har gett dig ett beslut vid det överenskommit datumet. Detta visar att du fortfarande har ett stort intresse av att arbeta hos dem.

Vill du få ännu mer tips, kan du besöka Arbetsförmedlingens hemsida där de har exemplar på de olika dokument och processer som används vid jobbansökan och rekrytering.

Är du redo att börja vägen mot ditt drömyrke? Kika på våra utbildningar och kurser, så får du kompetensen som kan ta dig till nästa steget i din karriär.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!