Sök
Stäng denna sökruta.

Hur du kan bli projektledare

För att kunna utveckla och uppnå ekonomiska eller andra uppsatta mål behöver verksamheter utföra olika projekt. Du som den kunniga projektledaren styr upp projektet och leder projektteamet. Vill du bli projektledare? I denna artikel får du reda på mer om vad det innebär att bli projektledare.

För att kunna utveckla och uppnå ekonomiska eller andra uppsatta mål behöver verksamheter utföra olika projekt. Du som den kunniga projektledaren styr upp projektet och leder projektteamet. Vill du bli projektledare? I denna artikel får du reda på mer om vad det innebär att bli projektledare.

Vad gör en projektledare?

En projektledare är den personen som har det övergripande ansvaret för att planera, leda och styra ett projekt. När du jobbar som projektledare så är det du som samordnar projektet och ser till att driva det mot de uppsatta målen. Du har huvudansvaret att se till att projektet blir utförd inom den tidsramen och budgeten som är uppsatta.

Ett projekt är inte ett enmansjobb utan består oftast av ett team som har specialiserade kunskaper inom projektets olika områden. Konsulter, entreprenörer, ledningen och andra personal på arbetsplatsen ingår oftast i teamet.

En oerhört viktig del av projektledning är att leda medlemmarna som ingår i projektteamet. Ett projekt behöver oftast kreativa lösningar och det är ditt jobb att se till att inspirera medlemmarna i ett stimulerande klimat för att främja nya idéer.

Det är vanligtvis ett krav på kunskap och erfarenhet inom det yrkesområdet som du ska bedriva projektet i. Detta då du ska känna till de lagar och regler som styr och kan påverka utförandet av projektet.

Det kan även vara en stor tillgång att inte ha någon bakgrund i projektets område. Då kan du tillföra ett nytt och fräscht perspektiv. Du bidrar till en större utveckling och även introducerar nya idéer och lösningar som ger projektet ett ännu bättre resultat.

Det finns även olika typer av projektledare exempelvis projektledare inom data/IT, bygg och anläggning, teknik eller försäljning och marknadsföring. Projektets mål och verksamhetsområde styr det som krävs för att bedriva det. Grundprinciperna som projektledare är dock vanligtvis densamma oavsett yrkesområde.

Att vara en agil projektledare

När du jobbar som projektledare behöver du vara flexibel och snabb på att fånga upp och hantera de olika ändringarna och motgångarna som avviker från projektplanen.

Ett framgångsrik projekt behöver dig som är en agil projektledare. Att vara agil innebär att utföra projektet i delar vilket ger syn på vad som behöver justeras under resans gång. Det är ett mycket effektivt sätt att arbeta med projekt.

När du är jobbar på ett agilt sätt upptäcker du det som behöver ändras eller justeras i god förväg. Då kan du snabbt åtgärda det eller hitta nya lösningar för att hålla projektet på banan. Du får även en helhetssyn på hela projektet så att du kan förebygga problem och motgångar.

Hur kan du bli projektledare?

Projektledning kräver att du har kunskap om hur ett projekt ska bedrivas. Du behöver även vara en kompetent ledare och kunna driva ditt projektteam mot målen.

När du är projektledare så arbetar du oftast på din nuvarande arbetsplats. Men du kan även jobba som konsult där du jobbar med att tillföra dina kunskaper på olika verksamheter.

Den genomsnittliga lönen som projektledare är 40 000 kr i månaden (enligt Framtid.se) men den varierar beroende på vilket område du är verksam i samt om du har utbildning och hur mycket erfarenhet du har.

Att läsa projektledare kurs på distans

Om du behöver de grundläggande kunskaperna för att kunna ta dig an en position som projektledare så är vår distanskurs till projektledare för dig!

Du lär dig allt du behöver inom projektledning så att du har grunden att bedriva projekt. Detta inkluderar hur du jobbar med agil projektledning, vad Lean betyder inom projekt, ledarskap, att presentera samt olika projektmodeller.

Här är kursplanen för att bli projektledare:

 • Olika projektmetoder
  Allmän kännedom om olika vanligt förekommande projektmodeller.
 • Grundläggande psykologi inom projekthantering
  Att starta ett projekt; planering, mål, analysverktyg; organisation och gruppsykologi samt ledarskap i projekt.
 • Praktisk teori för förändringsledarskap inkl. Lean & Agil
  Kommunikation, grupputveckling, ledarskap, agil metoden samt konflikthantering.
 • Retorik och presentationsteknik
  Förberedelser, att utforma och strukturera en presentation, inledning på presentationen, presentationen, åhörarna samt avslut.

Utbildningstiden motsvarar 10 månader vid ett traditionellt studiesätt. Men hos Cady så läser du helt i din egen takt och den kan du ändra under din studietid med vårt flexibla upplägg. Så om du skulle läsa heltid och inte tar pauser kan du halvera tiden till drygt 5 månader. Det går att läsa så snabbt du vill och du har en maxtid på 20 månader att läsa färdigt.

När du har läst färdigt får du ett certifikat som projektledare. Detta öppnar många flera dörrar för dig att kunna utveckla inom ditt nuvarande jobb eller även hitta ett nytt jobb eller konsultarbeten där du arbetar primärt med projektledning.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!