Vill du läsa på distans men är osäker på hur du ska komma igång? Om du är nyfiken på processen att anmäla dig och läsa hos oss, så får du mer information och tips om hur det går till här.
Att välja en distansutbildning eller distanskurs
Du kanske funderar på om du ska välja att läsa en distansutbildning eller distanskurs och även över vad skillnaden är mellan dessa. Så här förklarar vi skillnaden mellan dessa och hur du ska tänka när du ska välja vad du vill läsa.
Om du behöver omfattande kompetens eller om du tänker byta yrket helt, är det bäst att välja en av våra yrkesutbildningar. Dessa är skapade för att ge dig kompetens från grunden inom ett yrke och du får dessutom en yrkestitel när du har läst färdigt. En yrkesutbildning passar både dig som inte har några tidigare kunskaper inom yrket och även dig som redan har kunskaper men behöver öka din kompetens.
Är du istället intresserad av att få snabb kompetensutveckling inom ett specifikt område, ska du välj en av våra nischade distanskurser. Med en distanskurs får du kompetensutveckling i just det området som du behöver. Denna kompetens kan du använda som komplement till kunskapen som du redan har eller i din nuvarande yrkesroll.
Det som är allra viktigaste att tänka på är att välja någonting som du verkligen vill läsa och kommer att ha nytta av sedan. Du kommer att ägna en del tid åt dina studier, och att kunna använda kompetensen du får oftast är huvudmålet. Det är även fördelaktig att välja något som du vill jobba med sedan, då de flesta av våra elever får jobb eller arbetar med den kompetensen som de får av sin utbildning eller kurs.
Är du bara intresserad av att få mer kunskap så är det utmärkt att läsa på distans. När du har ett brinnande intresse för någonting så brukar det underlätta när du ska läsa på distans. Det ökar även din motivation.
Det som är viktigt att tänka på med distansstudier är att det krävs att du har god studievana och disciplin. Studierna utgår ifrån självstudier, där du jobbar med en delkurs i din egen takt. Det är klart att du får hjälp och stöd av våra kunniga yrkeslärare under studierna, och det inte finns klassrumsträff såsom i en traditionell platsbunden skola. Du får friheten och flexibiliteten att läsa precis när det passar dig bäst, vilket är någonting som våra elever verkligen uppskattar.
På varje utbildningssida kan du läsa all information om din valda utbildning eller kurs. Kika gärna på hela vårt utbud här.
Undersök arbetsmarknaden
Glöm inte att kolla hur arbetsmarknaden ser ut hos dig. Arbetsmarknaden och behov av personal kan se olika ut beroende på var du bor. Oftast finns det större möjligheter i större städer, dock kan det finnas en mer öppen arbetsmarknad på mindre orter, då de är glest bebodda.
Det är även viktigt att kolla på vad arbetsgivarna har för krav för att få ett arbete hos dem, särskilt om du är intresserad av att arbeta hos en specifik arbetsgivare. De kan ha olika krav och kraven kan även variera mellan arbetsplatser och även vilken ort du ska jobba i och vem som är chefen. Det är minst lika viktigt att dina personliga egenskaper passar in med vad de söker just nu, och även att du passar in i arbetsgruppen.
Vi rekommenderar att även kolla arbetsprognoser för att se hur framtiden och behovet ser ut. Arbetsförmedlingen gör årliga undersökningar och där kan du se uppdaterade prognoserna inklusive lönestatistiker.
Antagningskrav och behörighet
När du har valt vilken utbildning eller kurs som du vill läsa, så behöver du också kolla om det finns antagningskrav för den och att du uppfyller dem. Det finns olika krav för de olika utbildningarna och kurserna som vi erbjuder, vissa har inga krav och andra har krav på betyg på gymnasienivå eller annan förkunskap.
Om du uppfyller eventuella antagningskraven, oavsett om dina betyg är från Sverige eller även utomlands, är du behörig att läsa. Då kan du anmäla dig och köpa utbildningen eller kursen direkt. Du behöver inte skicka in dina betyg till oss, utan du kommer att klicka in att du uppfyller antagningskraven i anmälningsformuläret som du fyller i när du går vidare till kassan.
Behörighet genom reell kompetens
Om du hittar någonting som du brinner för som också har antagningskrav, men du inte uppfyller dem kan det ändå vara möjligt för dig att läsa den. Du kan då först göra en ansökan om att bli behörig genom reell kompetens.
Reell kompetens innebär att du har fått likvärdig kunskap genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Det kan vara att du saknar betyg i matematik men har använt den i ett tidigare arbete eller att du inte har godkänt i engelska men kan läsa böcker på engelska. Det kan också vara att du istället har relevant kompetens till det yrket som du vill utbilda dig till. Till exempel, om du vill utbilda dig till socialpedagog och har arbetat på ett HVB-hem eller andra delar av social omsorgen, men saknar de betygen som krävs, så kan vår valideringsavdelning ändå bedöma dig som behörig att läsa.
För att ansöka om en bedömning behöver du skaffa underlag som visar hur du kan ha motsvarande kunskapen. Underlagen som du behöver är antingen ett personligt brev eller arbetsgivarintyg. I det personliga brevet ska du beskriva vilka kunskaper eller arbetslivserfarenheter du har sedan tidigare som är relevant till det saknade antagningskravet eller yrket som du vill utbilda dig till. Om du istället vill skaffa ett arbetsgivarintyg, ska den inkludera vilka relevanta arbetsuppgifter du har haft och hur länge du har arbetat med dem.
Vår valideringsavdelning har hand om bedömningarna för reell kompetens. Då behöver du ladda upp ditt underlag i Cady portalen, vår portal för olika tjänster som ansökan om behörighet, validering och utbildningsbevis. Du får först skapa ett konto och sedan gör du din ansökan direkt i portalen. Här hittar du mer information om vad reell kompetens innebär och hur du ska göra din ansökan.
Efter att valideringsavdelningen har godkänt din ansökan om behörighet, så kan du vidare med att köpa din valda utbildning eller kurs.
Hur du anmäler dig
Nu när har du valt vad du vill läsa och du har kontrollerat antagningskraven kan du anmäla dig genom att köpa din utbildning eller kurs. För att göra det går du in till utbildningssidan för det du vill läsa och lägger den i din varukorg. Vill du köpa flera utbildningar och kurser, kan du även lägga till dessa. Vissa kombinationer av utbildningar och kurser ger rabatt när du köper dem tillsammans, och vad avdraget blir ser du i kassan.
När du har valt allt som du vill läsa, går du vidare till kassan. Här kommer du att fylla i anmälningsformuläret och välja betalningssätt. Du kommer även att välja ditt startdatum, om du önskar ha ett längre fram. Vill du börja omgående, så behöver du inte välja något datum.
Välja betalningssättet som passar dig
Du kan betala med olika betalningssätt, såsom bankkort online, Swish, faktura eller delbetalning. För att påbörja dina studier behöver vår ekonomiavdelning ha tagit emot betalning av utbildningskostnaden. Det kan antingen vara genom att du betalar hela beloppet direkt eller att du väljer att delbetala genom våra samarbetspartners.
Delbetala din utbildning eller kurs
Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter genom våra samarbetspartners Svea och Human Finans. Du kan välja bland olika plan inklusive räntefria alternativ.
Svea gör bedömningar på individnivå, och du ser vilka alternativ du har när du går vidare till deras sida i kassan. Ansökan om och godkännandet av delbetalning sker direkt i samband med anmälan.
Du hittar de alternativen som Human Finans erbjuder direkt på utbildningssidan. När du väljer Human Finans som betalningssätt kommer du att få en faktura direkt av oss för hela kostnaden. Du kommer även att behöva göra en ansökan om delbetalning på Human Finans hemsida, vilket är ett separat avtal.
En annan person kan även köpa utbildningen för dig, och det går även för dem att delbetala kostnaden. För att göra det, ska du välja Human Finans i kassan.
Om du försöker att delbetala både via Svea och Human Finans men blir nekad så kan vår ekonomiavdelning kolla på möjligheten att lägga upp en intern delbetalningsplan. Kontakta gärna dem på ekonomi@cady.se om du har några frågor kring det.
Här kan du läsa mer om hur delbetalning går till.
För att slutföra din anmälan och köp behöver du godkänna det med ditt BankID.
Ska en arbetsgivare eller organisation betala för din utbildning eller kurs, så går även detta bra. Du kommer att fylla i deras faktureringsuppgifter i anmälningsformuläret, och välja Cady Faktura som betalningsmetod. Då skickar vi fakturan direkt till din arbetsgivare och du kan börja läsa direkt därefter.
Hur du börjar att läsa
Så fort betalningen har kommit till oss, får du ett välkomstmejl med dina inloggningsuppgifter och information kring uppstart. Du kan logga in och börja läsa tidigaste på ditt valda startdatum, även om du får mejlet tidigare.
När du börjar hos oss kommer du att logga in till vår online lärplattform, som du har tillgång till dygnet runt. I den så finns det introduktionsuppgifter, olika guider och mycket information om hur lärplattformen funkar. Klicka gärna runt på de olika flikarna så att du blir bekant med sidan och får en känsla för hur den funkar.
Du kommer även att ha kontakt med våra yrkeslärare som stödjer dig under dina studier. De kan svara på dina pedagogiska frågor, kan ge dig tips och råd till exempel när du söker en praktikplats (om du ska göra praktiken) och kan även hjälpa till med uppläggning av din studieplan. Du kommer att kunna nå dem lättast genom att skicka ett meddelande i vår lärplattformen, men de har även telefontider och ett frivilligt webbinarium för studiehjälp en gång i veckan som du kan koppla dig upp på.
Validering
Du kanske har sett att det finns någon delkurs som du redan har betyg i eller att det finns praktik i utbildningen där du redan har arbetslivserfarenhet. Om du vill, kan du ansöka om att validera bort dessa, och då behöver du inte läsa om det som blir godkänt.
Validering av delkurser sker först efter att du har genomfört ditt köp. För att validera delkurser behöver du ha godkänt betyg i det du vill validera. När du gör din ansökan om validering av delkurser behöver du ange namnet på kursen som du redan har läst och även vilken delkurs i vår kursplan som du vill validera den mot. Detta för att kurser har ändrat namn under årens gång, och då kan de hette olika men ändå ha likvärdigt innehåll. Det är också för att vissa elever vill läsa om en delkurs och vissa vill validera allt de kan. Valideringsavdelningen behöver då veta hur du tänker, och då kan du inte bara ladda upp ett dokument och be dem att kontrollera det.
Om du har relevant arbetslivserfarenhet kan du använda den för att validera praktiken. Det går tyvärr inte att validera arbetslivserfarenhet mot delkurser, då det krävs istället betyg för att göra det. Du ska ha arbetat i minst 6 månader med relevanta arbetsuppgifter för att kunna validera praktiken. Du behöver då ha ett arbetsgivarintyg som inkluderar vilka arbetsuppgifter du har haft för att kunna validera praktiken. Praktiken går att validera innan eller efter att du har genomfört ditt köp.
När du ansöker om validering, kommer du att ladda upp dina dokument i Cady portalen. Om du inte redan har ett konto, kommer du att behöva registrera ett konto första gången du ska logga in. Du använder ditt personnummer inklusive bindestreck och väljer själv vilket lösenord du vill ha. Cady portalen kommer du att ha tillgång till även efter studierna är klara, och här kommer du även att få ditt utbildningsbevis uppladdade efter att du har läst färdigt.
När du har fått din validering godkänt, kommer vi att plocka bort de delkurserna eller praktiken som har blivit godkända. Detta ger dig en tidsvinst, och då kan du snabbare läsa färdigt.
Vill du läsa mer om validering, kika gärna här.
Detta är en snabb överblick från val till studiestart, och vi har ännu mer svar på de vanligaste frågorna här. Nu är du redo att sätta igång! Om du behöver hjälp med din anmälan eller har frågor om våra utbildningar, kurser eller hur det funkar att läsa, så är du välkommen att kontakta oss.