Sök
Stäng denna sökruta.

Plugga på distans och bli fastighetstekniker

Fastighetsbranschen är full av spännande yrken och utmaningar där du kan få en framgångsrik karriär samtidigt som du utför ett viktigt och stimulerande jobb. Om du är intresserad av teknik samtidigt som du tycker om att träffa människor, om du vill ha ett jobb med varierande

Fastighetsbranschen är full av spännande yrken och utmaningar där du kan få en framgångsrik karriär samtidigt som du utför ett viktigt och stimulerande jobb. Om du är intresserad av teknik samtidigt som du tycker om att träffa människor, om du vill ha ett jobb med varierande uppgifter som du får utföra självständigt och om du tycker om att leda och genomföra projekt, då kommer du att uppskatta att arbeta som fastighetstekniker.

Genom att läsa vår distansutbildning kan du snabbt få de kunskaper du behöver för att bli fastighetstekniker. Så här går det till, det här får du lära dig och så här ser jobbet som fastighetstekniker ut.

Fastighetstekniker – ett framtidsjobb

Vår värld blir allt mer teknisk och det här gäller inte minst våra fastigheter och byggnader. IT och digitala lösningar blir allt vanligare inom fastighetsbranschen och den utvecklingen kräver också duktiga och välutbildade fastighetstekniker med teknikintresse, servicekänsla och ett fokus på problemlösning.

När du jobbar som fastighetstekniker är du en specialist som ansvarar för drift och underhåll av fastighetens tekniska system. Eftersom tekniken går så snabbt framåt, inte minst inom områden som digitalisering, energieffektivisering och smarta tekniska lösningar, är det här ett kreativt yrke för dig som gillar utmaningar, att jobba med datorer och IT-teknik, att lösa problem och att jobba självständigt.

Som fastighetstekniker ser du till att alla tekniska system i fastigheten fungerar enligt fastighetsägarens krav och hyresgästernas förväntningar. Det innebär daglig tillsyn, drift och underhåll men även att du tänker strategiskt och hittar sätt att energieffektivisera och driftoptimera fastighetens anläggningar och system, till exempel inom ventilation och värme. Du sköter inte bara den dagliga driften, utan har även möjlighet att ta fram lösningar som förbättrar tekniken, miljön och ekonomin för fastigheten. Att jobba som fastighetstekniker är ett fritt och självständigt arbete där du själv får styra och planera dina uppgifter och tänka kreativt för att hitta nya lösningar. Även om jobbet handlar mycket om teknik så är det också ett socialt arbete där du har mycket kontakt med hyresgäster, kollegor och leverantörer. Det är verkligen yrket för dig som gillar både tekniska utmaningar och att arbeta med andra människor.

Framtiden ser ljus ut för de som utbildar sig till fastighetstekniker. Tekniken utvecklas hela tiden, nya fastigheter byggs i rasande fart och stora pensionsavgångar gör att fastighetsbranschen behöver nya duktiga tekniker med färska kunskaper. Det bästa sättet att bli en av dessa nya talanger är att läsa till fastighetstekniker på distans.

Läs till fastighetstekniker på distans – få kunskaperna du behöver för en ny karriär

När du läser till fastighetstekniker på distans får du inte bara de kunskaper som du behöver för att göra karriär inom branschen, du kan även läsa fritt på dina villkor.

När du läser till fastighetstekniker hos oss på Cady ger utbildningen dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta serviceinriktat och fungera som en länk mellan fastighetsägaren och hyresgästerna samt mot entreprenörer och leverantörer. Du lär dig också att ansvara för drift och underhåll av fastighetens olika tekniska och digitala system.

Så här ser kursplanen ut för utbildningen till fastighetstekniker:

 • Service och kundbemötande
 • Fastighetsförvaltning
 • Arbetsmiljö
 • Systemuppbyggnad vatten och avlopp
 • Systemuppbyggnad värme och kyla
 • Systemuppbyggnad ventilation
 • Maskiner/verktyg och material
 • Styr- och reglerteknik
 • Elkraftteknik och elsystem
 • Fastighetsservice VVS och byggnader
 • Entreprenörskap
 • Ritningsförståelse
 • Fastighetsautomation
 • Energieffektivisering och hållbarhet
 • Praktik i 6 – 8 veckor
 • Slutarbete

En viktig del av utbildningen är praktiken (som du ordnar själv). Under praktiken får du viktiga praktiska erfarenheter av att jobba inom yrket. Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och du får även chansen att skapa viktiga kontakter inom branschen. Om du redan har tidigare arbetslivserfarenheter kan du använda dem till att validera praktiken helt eller delvis.

Inom fastighetsbranschen är det viktigt att du följer gällande lagar, reglar och krav inom byggbranschen när du utför ditt jobb. Därför rekommenderar vi att du även går säkerhetsutbildningar som kompletterar din utbildning och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Vi erbjuder inte just de här utbildningarna men du kan kontakta Ramirent för att boka dem.

Kraven för att läsa till fastighetstekniker

För att få gå distansutbildningen till fastighetstekniker krävs det att du har:

 • Lägst godkänt betyg i: Svenska A / Svenska 1 / Svenska som andraspråk A / Svenska som andraspråk 1 (eller motsvarande), Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande, Matematik B / Matematik 2a eller motsvarande
 • Redan läst Praktisk ellära
 • Fyllt 18 år eller har vårdnadshavares samtycke till utbildning av minderårig
 • God självkännedom och ett lugnt förhållningssätt
 • Genomsnittlig datorvana samt dator- och internetåtkomst så att du kan studera
 • Kunskap att öppna och hantera filer i Word, Excel, Powerpoint och PDF

Skulle du sakna praktisk ellära så erbjuder vi den som preparandkurs där du får grundläggande kompetens inom praktisk ellära och de förberedande kunskaper som du behöver för att kunna studera vår distansutbildning till fastighetstekniker.

Om du skulle sakna något betyg som hindrar dig från att få behörighet till utbildningen kan vi också bedöma dig som behörig mot att du skickar in ett intyg eller ett personligt brev som visar att du har så kallad reell kompetens genom till exempel livs- eller arbetslivserfarenhet.

Så här läser du till fastighetstekniker på distans

När du studerar hos oss på läser du helt på distans. Du behöver inte gå till något klassrum eller delta i några fysiska träffar, utan kan plugga när och var du vill så länge du har dator och internet. Du bestämmer även själv din studietakt och kan kombinera utbildningen med att jobba samtidigt.

Innehållet i utbildningen motsvarar en 1½-årig yrkesutbildning, men du bestämmer själv din studietakt och hur snabbt du vill läsa. Maxtid för att gå färdigt utbildningen är tre år. Du kan börja precis när du vill och du kan ändra ditt studietempo under utbildningens gång om du behöver.

Till din hjälp har du vår kurslitteratur (som ingår i kursavgiften). På vår lärplattform, som du alltid kommer åt via internet, hittar du dina studieuppgifter och allting annat som du behöver för din utbildning. Du har även tillgång till en mentor som hjälper dig med din utbildning och svarar på dina frågor när du funderar över någonting.

Du kan validera delkurser i kursplanen om du har läst dem tidigare eller om du en delkurs har relevanta arbetslivserfarenheter. Valideringen av delkurser ska du göra innan du anmäler dig.

När du är godkänd och klar med utbildningen får du diplom samt yrkesutbildningsbevis och kan börja leta jobb som fastighetstekniker. Nu när du har god kompetens lär du kunna välja och vraka mellan möjligheterna.

Välkommen till oss på Cady och till din nya karriär!

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!