Yrken där du vårdar och får ta hand om människor är ett av de viktigaste som finns. I dag råder det stora brister på kompetent och utbildad personal inom vårdyrkena. Framför allt behövs det fler vårdbiträden som kan ge omsorg och omvårdnad till äldre, sjuka och andra som behöver hjälp och stöd i sin vardag. Som vårdbiträde är du en vardagshjälte som gör en stor skillnad med att förbättra människors livskvalitet.
Just nu händer det mycket gällande kvalificeringar och utbildningar inom vårdyrkena. Vi på Cady har full koll på vad det är som gäller. Här får du veta mer om hur det är att jobba som vårdbiträde, vad det finns för skillnader och likheter med att arbeta som undersköterska, vad du behöver för utbildning och hur arbetsmarknaden ser ut.
Vårdbiträden och undersköterskor får ett lyft
Vårdbiträde och undersköterska är två yrkesroller som länge har varit väldigt lika varandra. Båda går ut på att ge vård och omsorg, och många arbetsuppgifter är samma inom båda yrkena. Rent övergripande är den främsta skillnaden att en undersköterska har behörighet att ge mer medicinisk vård medan ett vårdbiträde fokuserar mest på den praktiska omsorgen, till exempel får undersköterskor ta prover och sätta in kateter samt ge medicin under delegering av en sjuksköterska.
Just nu sker det en satsning på att höja kvaliteten inom hälso- och sjukvården samtidigt som statusen på vårdyrkena höjs och villkoren för personalen förbättras. En del av den satsningen går ut på nya krav på stärkt kompetens inom vård och omsorg. Bland annat kommer undersköterska att bli en skyddad titel från och med juli 2023. En skyddad titel innebär att man måste ha genomgått en särskild utbildning och sedan ansöka om yrkesbevis från Socialstyrelsen. Även yrket som vårdbiträde får ett lyft och ökade kompetenskrav. Kursplanen för Cadys utbildning till vårdbiträde är reviderad och anpassad efter de här kraven.
Så här är det att arbeta som vårdbiträde
Som vårdbiträde arbetar du med ett praktiskt omsorgsarbete där du ger vårdtagarna personligt stöd för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Rent konkret kan det handla om arbetsuppgifter som att hjälpa till med den personliga hygienen och måltider, kontrollera hälsan, hjälpa till med ärenden och gå på promenader. Som vårdbiträde är du också stöttande, uppmuntrande och skapar trygghet i vardagen. Äldre och funktionshindrade lider ofta av ensamhet, därför gör bara din närvaro en stor skillnad i deras livskvalitet.
Som vårdbiträde kan du bland annat arbeta på ett äldreboende med att ge omsorg till de boende. Du kan även jobba med vård hos kommuner eller privata arbetsgivare. Det vanligaste är dock att arbeta inom hemtjänsten. Där ger du vårdtagarna stöd samt vård och omsorg i deras hem. Du hjälper dem även genom att lyssna, förklara och lyfta fram det positiva. Omsorgsarbetet som vårdbiträde handlar lika mycket om det mentala välmåendet som det fysiska.
Yrket till vårdbiträde är mycket varierande och varje möte är unikt. Du får träffa många olika människor i ditt jobb, och får möjligheten att förbättra deras liv med dina insatser. Som vårdbiträde möts du av mycket tacksamhet och du får möjligheten att växa som människa genom alla möten.
Vårdbiträden har goda arbetsmöjligheter
Just nu är efterfrågan på kompetent vårdpersonal större än någonsin. Landets befolkning ökar och blir äldre samtidigt som det kommer att ske stora pensionsavgångar inom vårdyrkena. Även kraven på utbildning ökar. Arbetsförmedlingens prognoser bedömer att vårdbiträden har stora möjligheter till arbete framöver. Ett vårdbiträde som har gått en utbildning enligt den nya kursplanen kommer att ha mycket lätt att få jobb nu och framöver.
Enligt Arbetsförmedlingen ligger snittlönen för vårdbiträden i dagsläget på 25 300 i månaden. Med en relevant utbildning blir du självklart mer attraktiv på arbetsmarknaden och har större möjlighet att välja en arbetsplats som möter dina krav.
Läs till vårdbiträde enligt den nya kursplanen
Vill du utbilda dig till ett viktigt framtidsjobb där du verkligen gör skillnad för människor kan du läsa till vårdbiträde hos Cady. Från och med den 4 oktober 2021 kan du börja läsa enligt den nya kursplanen som följer de ökade kompetenskraven inom yrket.
Utbildningen sker helt på distans utan några fysiska träffar. Du kan studera var och när du vill så länge du har en uppkopplad dator. Innehållet i utbildningen motsvarar en 1-årig yrkesutbildning men eftersom du läser i din egen takt påverkar du själv hur lång studietiden blir. Om du läser på helfart och har bra studiedisciplin kan du halvera din lästid och snabbt komma ut i arbete. När du läser på distans hos oss väljer du också själv ditt startdatum. Du kan även jobba samtidigt som du läser om du vill.
I den nya kursplanen ingår bland annat kurser i hälso- och sjukvård, gerontologi och geriatrik, psykiatri och social omsorg. Kursplanen är anpassad för att möta de nya kompetenskraven inom yrket. Det ingår även praktik i utbildningen så att du får möjlighet att träna dina kunskaper praktiskt, bli mer bekant med dina arbetsuppgifter samt även knyta kontakter med arbetsgivare m.fl. Praktiken är vanligtvis åtta veckor på heltid, uppdelat på tre perioder.
Har du redan läst en delkurs i kursplanen kan du validera kursen så att du inte behöver läsa om den. Du kan även helt eller delvis validera praktiken om du redan har relevanta arbetslivserfarenheter. Här kan du läsa mer om hur det går till att validera dina kunskaper och erfarenheter.