Sök
Stäng denna sökruta.

Så är det att studera till barnskötare

Hos Cady har du möjlighet att studera till barnskötare på distans. Det är ett yrke som passar dig som gillar att arbeta med barn, och det finns goda möjligheter att få jobb efter utbildningen. Både i dag och i framtiden.

Hos Cady har du möjlighet att studera till barnskötare på distans. Det är ett yrke som passar dig som gillar att arbeta med barn, och det finns goda möjligheter att få jobb efter utbildningen. Både i dag och i framtiden. Camilla Nordkvist har läst utbildningen och är nu färdig barnskötare. Så här tycker hon att det har varit att studera på distans.

Distansstudier gav Camilla friheten att läsa så att det passade hennes liv

Camilla arbetade redan på en förskola innan hon bestämde sig för att studera till barnskötare. Hon började med att arbeta i köket, men bytte sedan till att jobba med barngruppen. I samband med det kom hon och hennes chef överens om att det vore bra om Camilla hade en utbildning. Det var även hennes chef som hjälpte henne att hitta rätt utbildning.

”Min arbetsplats har bekostat min utbildning, och min chef tittade på flera utbildningar och tyckte att Cady verkade som det bästa alternativet, så vi bestämde oss för att jag skulle anmäla mig till den utbildningen.”

För Camilla var det avgörande att utbildningen skedde på distans. Dels för att hon arbetade heltid när hon började studera, dels för att hon senare blev mammaledig. Att hon kunde läsa i sin takt gjorde det mycket lättare att kombinera studierna med jobb och familj, plus att det kändes bättre för hennes välmående.

”Jag har kunnat välja helt själv när jag ska plugga. Vissa perioder mer och andra mindre. Ingen stress med andra ord, och det var avgörande eftersom jag var sjukskriven för högt blodtryck under min graviditet. Distansarbetet har verkligen fungerat bra. Jag har läst när jag har haft möjlighet och har betat av en delkurs i taget. Med det här upplägget kan man läsa hur långsamt man vill eller hur snabbt man vill beroende på hur mycket tid man har.”

Stort stöd från yrkeslärarna under utbildningen

Att studera till barnskötare hos Cady innebär att du går en utbildning som sker helt på distans, utan några fysiska träffar. Den som läser utbildningen kan plugga var som helst via dator och internet, och har tillgång till online lärplattformen dygnet runt. Dessutom hjälper skolans yrkeslärarna eleverna genom hela utbildningen. Något som Camilla verkligen har uppskattat.

”Distansarbetet har verkligen fungerat bra. Jag har snabbt fått svar på mina frågor, och det har varit mycket bra information om allt som rör utbildningen. Yrkeslärarna finns där och hjälper till om man behöver stöd. Det bästa med att ha studerat på Cady är att jag fått bra hjälp när jag har behövt det och att det var tydligt hur man skulle gå tillväga med sina studier.”

I utbildningen ingår även några veckors praktik, men det går att validera praktiken helt eller delvis om man redan har motsvarande arbetslivserfarenhet. När alla delkurser är avklarade återstår bara slutarbetet.

”När det är dags för slutarbete ska man välja ett ämne att fördjupa sig i. Det finns specificerat hur allting går till så det är inga konstigheter. Vi studenter kan även läsa exempel på hur upplägget för slutarbetet ser ut. När jag hade valt ett ämne skulle yrkesläraren sen godkänna det innan jag kunder börja skriva. När slutarbetet var inskickat inväntade jag godkännandet av yrkesläraren. Därefter bokade jag in mig på sista webbinariet där jag fick redovisa mitt arbete för andra studerande. Sen var jag klar! Då kommer diplom och yrkesbevis.”

Camilla har fått nya kunskaper i sitt yrke

Camilla trivs bra på sin förskola, som hon tycker är en toppenarbetsplats, och tänker jobba kvar där. Det viktiga med studierna är att hon har kunnat utvecklas i sitt jobb.

”Då jag redan har min tjänst som barnskötare på en förskola så är det en massa ny kunskap och insikter som jag har kunnat tillgodogöra mig genom att studera på Cady. Det är mycket teoretiskt som ska omsättas i praktiken, och jag märker att mycket av det som jag läst har jag med mig i det vardagliga arbetet med barnen. Självklart är jag stolt över mig själv att jag klarat min utbildning och det kommer jag alltid ha med mig i min yrkesroll som barnskötare.”

Utbildningen har också lett till att Camilla kan jobba mer med barnen och deras utveckling.

”Jag har fått mer arbetsuppgifter som rör barnen på jobbet, till exempel dokumentation och planering. Jag är mer insatt i arbetet på förskolan och är därför mer delaktig i barnens lärande och utveckling.”

Camillas tips till dig som funderar på att börja studera

Efter att ha avslutat sin utbildning är Camilla inte sen att uppmuntra andra att ta samma steg.

”Bara gör det! Det är värt det i slutändan, och du har en annan möjlighet till att söka jobb om du har behörighet. All kunskap som du kan få är bra och du får en annan syn på arbetet med barn.”

Hon tipsar även om att tänka till innan du väljer utbildning.

”Innan du söker en utbildning så tycker jag att du ska ha klart för dig att det är rätt utbildning för just dig. Att du är intresserad av det du ska läsa. Jag tycker även att det är viktigt att studierna leder till ett arbete som du skulle kunna tänka dig att arbeta med efter utbildningen.”

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!