Sök
Stäng denna sökruta.

Så är det att studera till solcellsmontör

Vi är mitt uppe i en grön omställning där byggnader miljöanpassas och helst ska vara självförsörjande på energi. Som en del av den här omställningen har solceller blivit ett mycket populärt alternativ för energiförsörjningen. Det här innebär i sin tur att de yrken som arbetar med a

Vi är mitt uppe i en grön omställning där byggnader miljöanpassas och helst ska vara självförsörjande på energi. Som en del av den här omställningen har solceller blivit ett mycket populärt alternativ för energiförsörjningen. Det här innebär i sin tur att de yrken som arbetar med att projektera och installera solcellerna har blivit mycket efterfrågade. Om du har ett intresse för teknik och miljö kan du nu utbilda dig till solcellsmontör, ett framtidsjobb med mycket goda chanser till anställning!

Här kan du läsa om hur en solcellsmontör arbetar, hur det ser ut på arbetsmarknaden, nu och i framtiden, samt hur du kan utbilda dig till det här spännande framtidsyrket.

Så här arbetar en solcellsmontör

Allt fler företag samt villa- och fastighetsägare har insett vilka vinster som finns med att använda solenergi. Det är bra för miljön och en hållbar framtid, det är i regel billigare i längden än att köpa el från elnätet och många tycker att det är tryggt och tillfredställande att producera egen el. Det här har resulterat i att efterfrågan på solcellsanläggningar har exploderat de senaste åren. Enligt Solkraft Sverige ökade solcellsanläggningarna med 70 procent på bara ett år (mellan 2018 och 2019), och sedan 2016 har antalet villor och fastigheter med egen solelproduktion fyrfaldigats i Sverige.

Det här innebär att det finns mycket att göra för de som projekterar och installerar solcellsanläggningar. Storleken på anläggningarna beror på om de är till privatpersoner eller till företag och fastighetsägare. Anläggningarna kan placeras på tak eller fasader, men det finns även solelsparker där solcellerna placeras på marknivå. Hur arbetsuppgifterna ser ut för en solcellsmontör kan därför variera beroende på vilken typ av anläggning det handlar om. Vid större projekt arbetar solcellsmontören i regel som en del av ett team där det även ingår projektörer, elektriker m.fl.

Vanliga arbetsuppgifter för en solcellsmontör är bland annat att:

  • Montera byggnadsställningar
  • Mäta och fästa solceller på till exempel tak och fasader
  • Montera solceller, växelriktare och elektroniska styrinstrument
  • Funktionstesta och driftsätta solcellsanläggningar

Det här behöver du kunna för att arbeta som solcellsmontör

Förutom de tekniska och praktiska kunskaperna för att arbeta med solceller behöver du även ha flera olika personliga egenskaper för att bli en bra solcellsmontör, till exempel:

  • God fysik eftersom du arbetar praktiskt och ofta utomhus på höga höjder
  • Vara serviceinriktad eftersom du ofta kommunicerar med kunder, projektörer, kollegor m.m.
  • Ha en bra problemlösningsförmåga eftersom det här jobbet kan innebära oväntade utmaningar, till exempel vad det gäller ytor och mått. Du behöver kunna komma på kreativa lösningar snabbt och ta egna initiativ.
  • God organisationsförmåga eftersom du till stor del planerar och lägger upp ditt eget arbete.
  • Vara säkerhetsinriktad eftersom arbetsuppgifterna involverar arbete på hög höjd och med elektrisk utrustning.

Så här ser arbetsmarknaden ut för solcellsmontörer

Det finns en stor efterfrågan på utbildad arbetskraft inom solcellsbranschen. Arbetsförmedlingens prognos för yrket är att det finns stora möjligheter till arbete på både kort och lång sikt. Om du utbildar dig till solcellsmontör borde du ha mycket goda chanser att få ett jobb och välja var du vill arbeta.

Enligt den senaste lönestatistiken så ligger genomsnittslönen för solcellsmontörer på 35 600 kronor i månaden.

Studera till solcellsmontör på dina villkor

Vill du arbeta inom ett attraktivt framtidsyrke där du är med och skapar hållbara lösningar kring förnyelsebar energi kan du läsa till solcellsmontör hos Cady. Den här utbildningen ger dig viktiga kunskaper i solmontagearbeten och konstruktionssystem. Du får även lära dig projektledning och energikunskap samt vilka verktyg och material som du arbetar med i yrket. Av de elever som har gått vår utbildning jobbar 9 av 10 inom det här yrket tack vare det de har lärt sig under utbildningen.

En annan fördel med utbildningen är att du kan läsa den på dina egna villkor. Den sker helt på distans utan fysiska träffar och du kan själv bestämma din egen studietakt. Det gör att du kan studera flexibelt och kombinera studierna med arbete om du så vill. Du kan även börja precis när du vill under året och behöver inte vänta på någon terminsstart.

Det du får lära dig om under utbildningen är bland annat:

  • Service och kundbemötande
  • Arbetsmiljö och säkerhet
  • Takkonstruktion och byggnadsställning
  • Verktyg och material
  • Solcellsteknik
  • Montering av solceller
  • Introduktion i ellära
  • Miljö- och energikunskap
  • Elkraftsteknik och elsystem
  • Regelverk och försäkring
  • Projektledning

Det ingår även åtta veckors praktik i utbildningen. Praktiken är uppdelad i tre perioder och du hittar själv din praktikplats. Det kan till exempel vara din arbetsplats om du kan utföra de arbetsuppgifter som är relevanta för utbildningen. Du kan också validera din praktik om du redan har relevant arbetslivserfarenhet.

Eftersom det är så viktigt med säkerheten inom yrket är det viktigt att du känner till och kan följa gällande lagar, reglar och krav. Vi rekommenderar därför att du kompletterar din utbildning med de säkerhetsutbildningar som Ramirent erbjuder. De här säkerhetsutbildningarna ingår inte i Cadys utbildning utan du får kontakta Ramirent för att boka dina utbildningar.

När du är klar med din utbildning har du fått de kunskaper du behöver för att kunna arbeta som solcellsmontör. Det innebär att du har kunskaperna att arbeta med solcellsmontage med fokus på säkerhet, regelverk, verktyg, material och service. Du har även fått den kompetens du behöver för att förstå vikten av kunskap inom takkonstruktion och ställning samt ellära för att kunna utföra ett professionellt arbete. Du får ett diplom och ett yrkesutbildningsbevis så att du kan påbörja din karriär inom ett eftertraktat framtidsyrke där du är en viktig del av omställningen mot en hållbar framtid.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!