Sök
Stäng denna sökruta.

Så kan du studera utan CSN

Att studera utan CSN är långt ifrån ovanligt, eller omöjligt. När du läser och skaffar dig nya kunskaper och färdigheter gör du alltid en livsinvestering för framtiden. Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och har goda förutsättningar att höja din lön. Att studera är också ett sätt

Att studera utan CSN är långt ifrån ovanligt, eller omöjligt. När du läser och skaffar dig nya kunskaper och färdigheter gör du alltid en livsinvestering för framtiden. Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och har goda förutsättningar att höja din lön. Att studera är också ett sätt att hitta ett jobb som känns rätt och stimulerande, men ibland kan själva finansieringen bli en utmaning.

Bland de vanligaste sätten att finansiera studierna är med hjälp av studiemedel från CSN, till exempel studiebidrag och studielån. Men det är inte alltid det är möjligt; kanske har du bildat familj och har utgifter som inte tillåter att ni lever på en studentbudget. En del har kanske studerat tidigare och använt upp alla veckor de kan få studielån för. Andra läser en utbildning som inte berättigar studiemedel från CSN. Det finns även de som vill studera utan att behöva ta studielån och skuldsätta sig inför framtiden.

Om du känner igen dig i någon av de här situationerna – oroa dig inte! Det finns många fler sätt att få ihop ekonomin och livet medan du pluggar. Här får du några goda tips och råd för hur du kan studera utan CSN.

Jobba och plugga samtidigt

Det är många studenter som jobbar extra för att dryga ut kassan eller för att slippa ta så stora studielån. Bonusen är att det samlar ihop arbetslivserfarenhet att lägga till i CV:t. Tricket är att hitta balansgången så att det blir tid och ork över till studierna.

Här finns det stora fördelar med att studera på distans. När du läser på distans följer du samma studieplan som vid traditionella klassrumsstudier, men du kan själv välja var och när du läser. Det ger dig friheten att planera dina studier efter hur ditt liv ser ut. Många gånger har du också möjlighet att välja din studietakt. Det här gör att du kan lättare kan kombinera arbete med studier. Det är många som väljer att läsa på distans av just den här anledningen. Du behöver inte ta tjänstledigt och förlora någon inkomst om du kan förlägga dina distansstudier på kvällar och helger.

En bonus med att kombinera jobb och studier är att om du arbetar inom det område som du läser inom kan du skaffa arbetslivserfarenhet som du sedan kan använda till att validera till exempel praktikperioder eller delkurser. Något som gör att du kan läsa utbildningen på kortare tid. Du kan validera din arbetslivserfarenhet om den är relevant när du läser någon av Cadys kurser eller utbildningar.

Plugga på fritiden

Om du läser på distans och väljer att läsa på din fritid kan du läsa medan du till exempel är föräldraledig eller arbetslös. Den här typen av fritidsstudier utan närvaroplikt är inte rapporteringsskyldiga och påverkar inte någon annan ersättning du får. Du kan passa på att bygga på med nya kunskaper som sedan hjälper dig att få jobb och gå vidare i karriären.

Studentlån

Ett annat alternativ till studiemedel från CSN är att ta ett studentlån. Somliga privata långivare erbjuder särskilda studentlån med låg ränta eller en individuell ränta som sätts utifrån dina personliga förutsättningar. Studentlån har i regel även en mer fördelaktig amorteringstid.

Ett studentlån ska helst inte ses som ett alternativ till studiemedel, utan som ett komplement under studietiden.

Sök stipendier

Ett annat sätt att finansiera studierna och studietiden är att söka stipendier. Det finns en stor mängd olika stipendier att söka för att studera. En fördel med stipendier är att de oftast är skattefria så länge de används för att finansiera studier.

Utmaningen med att söka stipendier är att hitta dem. Det finns många att välja mellan (och de flesta har särskilda inriktningar och förutsättningar) och det kan ta tid att hitta just rätt stipendium för dig och dina studier. Det finns stipendiemäklare som letar upp rätt stipendier, men de tar i regel betalt för sina tjänster. Vill du leta själv kan du använda dig bland annat av nätet och biblioteket. På sidan Utbildningsstipendier.se kan du leta bland en rad med stipendier sorterade efter olika områden. Andra sidor som är värdefulla att besöka i jakten på stipendier är till exempel Svenska institutet och Länsstyrelsens söktjänster. Det är också vanligt att kommuner, regioner, län och församlingar delar ut stipendier, så besök deras hemsidor också.

Om du tar en tripp till biblioteket kan du söka efter stipendier i böckerna Stipendiehandboken, Stora Fondboken eller Fonder och stipendier i Sverige.

Tänk långsiktigt

Det är viktigt att se på studierna som en investering som sker under en viss period och som sedan betalar sig. Att leva lite mer knapert under en period medan du studerar är en tillfällig fas i livet då du satsar på dig själv. När du är klar betalar sig den investeringen i att du kan ta nya steg i karriären, avancera inom ditt yrke, höja din lön etc. När du ser det som en långsiktig investering blir det lättare att känna motivation, anstränga sig och bli klar med studierna.

Välj en distansutbildning hos Cady

Som vi nämnde är att läsa på distans ett bra sätt att få ihop studierna med livet i övrigt. Du påverkar själv din studietakt och din studietid. Innehållet motsvarar de i traditionella yrkesutbildningar, men i och med att du läser i din takt kan du snabba upp din studietid. Det flexibla upplägget utan närvarorapportering ger dig friheten att läsa medan du jobbar, är barnledig osv. Det gör att du kan studera när du vill utan CSN. Du kan även välja när du vill börja läsa när du läser på distans hos oss eftersom vi har löpande starter året om.

Vi kan även hjälpa dig med finansieringen av dina studier, till exempel med att dela upp din betalning utan ränta.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!