Sök
Stäng denna sökruta.

Så pluggar du på distans

Att skaffa nya kunskaper är en av de bästa investeringar vi kan göra i oss själva, och att läsa på distans är ett smidigt och effektivt sätt att plugga. Framför allt om det finns mycket annat i livet som du behöver ta hänsyn till.

Att skaffa nya kunskaper är en av de bästa investeringar vi kan göra i oss själva, och att läsa på distans är ett smidigt och effektivt sätt att plugga. Framför allt om det finns mycket annat i livet som du behöver ta hänsyn till. Distansstudier ger dig friheten och flexibiliteten att vidareutbilda dig och ta nya steg i karriären, på dina villkor. Det är perfekt om du vill kompetensutveckla dig i ditt arbete eller har hittat ditt drömyrke och behöver utbilda dig till det. Att läsa på distans är ett smart studiesätt för att nå dit du vill.

Här får du veta mer om fördelarna med att plugga på distans, hur det går till att läsa hos oss på Cady, och vilka saker som du bör tänka på när du läser på distans.

Varför plugga på distans?

Att vidareutbilda sig genom att läsa på distans blir allt mer populärt. Digitaliseringen har gjort det betydligt enklare att utbilda sig online och bredden av nya läromedel gör att studierna blir mer effektiva och stimulerande. Samtidigt tycker många att det är ett bättre och friare sätt att läsa jämfört med traditionella klassrumsstudier, särskilt om du behöver kombinera utbildningen med jobb, familj etcetera.

Här är några av orsakerna till varför allt fler väljer att läsa på distans:

 • Det är ett fritt sätt att studera som går att kombinera med andra saker i livet. När du själv kan styra var, när och i vilken takt du läser går det alldeles utmärkt att kombinera studierna med till exempel arbete eller barnledighet. För många är det ett perfekt tillfälle att skaffa nya kunskaper som gör dem mer värdefulla på arbetsmarknaden, utan att behöva ta ledigt från sitt jobb och anstränga ekonomin. Andra passar på att läsa vidare under barnledigheten och står redo för nya steg i karriären när det är dags att börja jobba igen.
 • Du styr dina studier. Att läsa på distans innebär att du själv väljer var, när och hur fort du studerar. Det är inte alla som känner att sitta i en skolbänk vid en viss tidpunkt varje dag är det mest effektiva för dem. Kanske läser du mer fokuserat sent på kvällen eller när du får sitta för dig själv hemma För många blir distansstudierna ett mer effektivt sätt att plugga och det innebär att de kan läsa klart sin utbildning mycket snabbare. Det är inte ovanligt de som själva styr sin studietakt blir klara med sin utbildning på halva tiden jämfört med om de skulle ha suttit i skolbänken.
 • Du tvingas inte att välja utbildning beroende på var du bor. Distansstudier är alltid tillgängliga via din dator eller telefon, oavsett om du bor ute på landet eller i storstan.
 • Du kan börja när du vill. De flesta anordnare av distansstudier har löpande starter, så du behöver inte vänta på att en ny termin ska börja, utan kan börja din utbildning när det passar dig.

Så går det till att läsa på distans hos Cady

Att plugga på distans ser ganska lika ut mellan olika skolor och utbildningar. Du anmäler dig till din utbildning, får dina läromedel och inloggningen till ett digitalt studierum eller en lärplattform. Därefter läser du själv enligt studieplanen och gör de studieuppgifter och redovisningar som du får av din utbildare, som även svarar på dina frågor och guidar dig genom din utbildning. I många distansutbildningar ingår också webbinarium, digitala gruppmöten och praktik.

Anmälan och innan dina studier

 • När du har hittat den utbildning du vill läsa hos oss kontrollerar du först att du uppfyller samtliga antagningskrav (om du skulle sakna något betyg kan vi bedöma dig som behörig mot inskickat intyg/personligt brev om du har så kallad reell kompetens, till exempel genom arbetslivserfarenhet). Har du redan tidigare läst någon av delkurserna som ingår i utbildningen kan du validera dem innan du anmäler dig till din utbildning.
 • Välj när du vill börja din utbildning. Våra distansutbildningar har inte några fasta startdatum. Du väljer själv vilket datum du vill börja och kan anmäla dig alla dagar året om. Vi startar nya elever löpande på helgfria veckodagar och du kan börja läsa så snart du har betalat din utbildning.
 • Anmäl dig till utbildningen. Efter inskickad anmälan får du en bekräftelse via e-post på att du är antagen. Sedan får du inloggningsuppgifter och litteraturinformation via mejl och kan börja studera.

Under dina studier

 • Du har tillgång till lärplattformen dygnet runt via din telefon, dator eller surfplatta. Det innebär att du kan genomföra de olika arbetsmomenten i kursplanen precis när det passar dig. Din egen pedagog hjälper dig med svar på dina frågor och stödjer dig i din utbildning samt andra supportfunktioner finns för att hjälpa till, under helgfria vardagar via mejl eller telefon. Du jobbar med en kurs i taget och du gör dina inlämningar både skriftligt och muntligt via datorn. Din mentor godkänner dem och blir inte ditt arbete godkänt får du arbeta vidare med uppgiften.
 • Du väljer själv i vilken takt du vill plugga beroende på dina ambitioner och hur livet i övrigt ser ut. Du behöver inte ens bestämma studietakt innan du börjar. Våra utbildningar är flexibelt upplagda och du kan ändra din studietakt under utbildningens gång om du behöver. Du får läsa precis hur fort du vill och den övre maxgränsen är dubbla den motsvarande utbildningstiden, det vill säga att om en utbildning motsvarar två år så kan du läsa den i maximalt fyra år.
 • Förutom dina egna studier ingår obligatoriska live webbinarier i utbildningen. Det rör sig om 3–8 webbinarier beroende på utbildning, där du bland annat får information och gör muntliga redovisningar till din pedagog. Webbinarierna sker på dagtid och du bokar själv in dig till dem via lärplattformen.
 • Det ingår även praktik i utbildningarna. Där du får chansen att förbereda dig inför arbetslivet och skapa viktiga kontakter med branschen. Har du motsvarande arbetslivserfarenhet sedan tidigare kan du validera praktiken med den.

Vid studiernas avslut

 • När du har läst klart och fått godkänt i samtliga delar, får du utbildningsbevis. Nu är du klar att använda dina nya kunskaper och ta nya steg i karriären!

Några tips för en lyckad distansutbildning

Att läsa på distans ger dig mycket frihet och flexibilitet. Du kan läsa på dina villkor och i din takt, men det kräver också en del självdisciplin för att lyckas. Här är några tips på hur du får en lyckad, givande och framför allt rolig distansutbildning:

 • Du styr själv dina studier, så det är extra viktigt med struktur och planering. Det bästa verktyget för att få ordning på dina studier är att göra ett personligt studieschema över vad du behöver läsa och när det ska göras. Gör gärna ett schema för hela utbildningen, och ett för veckovisa studier. Studerar du hemifrån är det bra om du delar ditt schema med de människor du har omkring dig. Då vet de om när du behöver studiero.
 • Testa dig fram med studietakten. Om du pressar dig för hårt är det lätt att du tappar energi och motivation. Du kanske även märker att du kan läsa fortare än du hade tänkt. Var inte heller rädd för att variera ditt studietempo beroende på hur livet förändras.
 • Hitta din studieplats. Att läsa på distans kan vara skönt men det kan även innebär många distraktioner. Alternativa studieplatser kan vara ett mysigt café, en lugn studieplats på biblioteket eller varför inte sitta i park om vädret är fint.
 • Ha tydliga avgränsningar i livet. Om du arbetar medan du studerar, lämna jobbtankarna på jobbet och studiefunderingarna vid läsbordet. Det ger dig en bättre koncentration.
 • Ibland känns studierna tuffa och din motivation kan börja att tryta. Påminn dig själv att det är en investering i dig själv och din framtid. Ha gärna tydliga målbilder som påminner dig om vart du är på väg så går det lättare.
Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!