Sök
Stäng denna sökruta.

Ska du välja kurs eller utbildning?

Vill du börja studera och funderar över om du ska välja en kurs eller utbildning? När du pluggar och får ny kompetens öppnas nya dörrar och du får fler möjligheter i livet. Men ibland kan det vara svårt att välja vad som är det bästa att studera.

Vill du börja studera och funderar över om du ska välja en kurs eller utbildning? När du pluggar och får ny kompetens öppnas nya dörrar och du får fler möjligheter i livet. Men ibland kan det vara svårt att välja vad som är det bästa att studera. Det finns ju så många intressanta kurser och utbildningar att välja mellan.

Här får du veta mer om vad det är för skillnad mellan att läsa en utbildning och att läsa en kurs. Du får också några bra tips på hur du tar reda på vad som passar dig bäst.

Så här är det att läsa en utbildning

Du kan välja att läsa en yrkesutbildning hos Cady. Du kan bland annat utbilda dig till fastighetsskötare, säljare, HR-specialist, elevassistent eller tandsköterska. Målet med att gå en utbildning är att du ska ha tillägnat dig de kunskaper och verktyg som du behöver för att kunna arbeta med det yrke du har valt att utbilda dig till.

En utbildning pågår under en längre tid. Beroende på vilken utbildning du väljer så motsvarar innehållet en 1–2½-årig yrkesutbildning. Hos Cady kan du själv styra din studietakt. Om du läser disciplinerat kan du halvera din lästid. Du kan även ta mer tid på dig om det passar ditt liv bättre.

När du läser en utbildning följer du en förutbestämd kursplan som innehåller de delkurser du behöver läsa för att fullfölja utbildningen och bli utbildad inom det yrket du vill börja jobba i. Om du till exempel läser utbildningen till elevassistent så innehåller din kursplan bland annat delkurserna psykologi, kommunikation, pedagogiskt ledarskap och flera andra som förbereder dig inför yrket.

I de flesta utbildningar ingår även några veckors praktik. Då får du praktiska erfarenheter inom det yrke du läser till samt kan knyta kontakter inom branschen.

Fördelarna med att läsa en utbildning

Att läsa en utbildning passar dig som har en klar bild av vad du vill arbeta med. När du är klar med utbildningen har du de kunskaper som du behöver för att arbeta inom ditt valda yrke. Du följer den förutbestämda kursplanen vilken ger dig en tydlig bild av vad du ska läsa och när du ska läsa det under hela din utbildning. Du lägger upp din egen studieplan utifrån din livssituation och det hjälper dig att strukturera upp dina studier långsiktigt. Praktiktiden under utbildningen ger dig dessutom chansen att få in en fot i branschen redan medan du pluggar.

Det flexibla upplägget med distansstudier och den fria studietakten gör att du kan kombinera dina studier med till exempel jobb, familj eller andra sysselsättning.

Så här är det att läsa en kurs

Du kan även läsa kurser hos Cady, till exempel kompetenskurser och preparandkurser. En kompetenskurs är precis som namnet antyder alltså en kurs som bygger på din kompetens. Det passar bland annat dig som redan jobbar eller har ett brinnande intresse inom ett visst område. Om du till exempel är utbildad undersköterska så kan du läsa kompetenskurser inom bland annat akutvård, psykiatri eller äldrevård. Du kan även läsa en kompetenskurs om du vill utveckla dig inom ett visst område, till exempel kursen service och kommunikation som ökar dina kunskaper inom det området och ger dig spetskompetens oavsett vilken bransch du är verksam inom.

En preparandkurs ger dig de förberedande kunskaper och den behörighet som du eventuellt behöver för att läsa en viss utbildning. Du kan till exempel läsa preparandkursen praktisk ellära, som är en behörighet du behöver för att kunna läsa utbildningen till fastighetstekniker.

Fördelarna med att läsa en kurs

Att läsa en kurs går fortare än att läsa en utbildning. Innehållet i våra kurser motsvarar vanligtvis några månaders studier, men eftersom du själv kan påverka din studietakt kan du styra hur fort du blir klar med kursen. Det flexibla upplägget gör det lätt att kombinera studierna med exempelvis arbete. Då kan du fortsätta att jobba samtidigt som du bygger på din kompetens. Det gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden, gör det lättare att avancera på din arbetsplats och är en fördel när du förhandlar om din lön. Att läsa en kurs är ett bra sätt att stärka din position och ta nya kliv i karriären.

Precis som med utbildningarna sker Cadys kurser helt på distans, så du kan själv styra när och var du läser kursen.

Så här tar du reda på vad som är rätt för dig

Är du osäker på om en kurs eller en utbildning är det rätta för dig? Här är några goda råd som hjälper dig att välja rätt.

  • Vet du exakt vad du vill arbeta med? Ta då reda på vilka kunskaper och behörigheter du behöver för att kunna arbeta inom det yrket. Skapa en personlig studiestrategi som tar dig från ditt nuläge till ditt drömjobb.
  • Är du osäker på vad du vill arbeta med? Utgå från dina intressen och det du brinner för. Är du en person som gillar att arbeta med människor har du en inriktning att utgå ifrån. Se sedan över vilka olika yrken det finns där du kan arbeta med människor. Är du främst intresserad av barn kan du läsa till bland annat fritidsledare eller elevassistent. Vill du kunna hjälpa sjuka och äldre kan du läsa till vårdbiträde. Vill du hjälpa människor i ett serviceyrke kan du till exempel läsa till hotellreceptionist. Börja med en övergripande inriktning som känns rätt för dig och sök dig sedan mot ett specifikt yrke som tilltalar dig.
  • Ta reda på vad arbetsgivarna har för krav och preferenser. Om du vet vad du vill arbeta som kan du ta kontakt med arbetsgivarna inom det yrket för att ta reda på vilken utbildningsbakgrund och vilka andra erfarenheter och behörigheter de letar efter. Då kan du lättare välja en utbildning eller kurs som öppnar dörrarna åt dig.
  • Titta hur arbetsmarknaden ser ut. Välj alltid en utbildning som känns rätt för dig, men granska även hur lätt det är att få jobb efter utbildningen. Om du står och väljer mellan några olika utbildningar kanske någon av dem är en säkrare väg till jobb.
  • Prata med en coach för vägledning. Då kan du få hjälp att se vilka yrken, utbildningar och kurser som finns, samt få veta hur det är att studera till just det yrket. Hos Cady har vi en karriärcoach som kan ge dig vägledning kring ditt studieval. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att välja rätt.
Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!