Socialpedagogutbildningen ändras inför den nya socialtjänstlagen

Under juli 2025 kommer den nya socialtjänstlagen att träda i kraft. Cady har ändrat kursplanen för sin utbildning till socialpedagog för att möta ändringen. Här kan du läsa mer om vad lagen innebär och Cadys distansutbildning till socialpedagog.

Inför den nya socialtjänstlagen som är planerad att träda i kraft i juli 2025, har Cady uppdaterat kursplanen för sin utbildning till socialpedagog. Detta för att möta både den nya lagen och även arbetsmarknadens krav framöver. Här kan du läsa mer om vad den nya lagen innebär och om Cadys nya kursplan för distansutbildningen till socialpedagog som möter denna lagändring.

Om den nya socialtjänstlagen

Behovet av att ändra arbetssättet inom socialtjänsten har uppstått utifrån de bristerna som finns nu. Människor som behöver hjälp kan gå utan, eller så kan det ta lång tid för dem att få hjälp. Det kan också ta lång tid att ens en utredning kommer till skott, och då blir utsatta människor lidande. Detta sätter extra tryck på hela samhället, då de som behöver hjälp inte får det. De kan bli utåtagerande eller även må dåligt psykisk. Detta kan också leda till en ökning i kriminalitet och missbruk och även en överbelastning på hela systemet. Vilket socialtjänsten känner av sig redan idag och därav behov av en ändring i arbetssättet.

Syftet med den nya socialtjänstlagen är att socialtjänsten ska kunna ingripa i ett tidigare skede och även finnas där de som behöver den finnas. De ska också ha vetenskaplig beprövade kunskap och erfarenhet som de kan använda sig av. Detta så att de kan anpassa hjälpen som den enskilda individen behöver utifrån de resurserna som finns lokalt.

Socialtjänsten ska arbeta förebyggande

Den nya socialtjänstlagen ska göra socialtjänsten mer förebyggande och tillgänglig. Det innebär att de som arbetar inom socialtjänsten kommer att kunna agera snabbare och utifrån den enskildes behov. De ska kunna arbeta på ett mer flexibelt sätt och där människan befinner sig. Detta kommer att förhoppningsvis minska tiden det tar att behandla varje fall samt öka kvalitén på den hjälpen som individen får.

En viktig del av den nya lagen är fokus på uppföljning. Med uppföljning som sker både löpande och enligt ett systematiskt arbete, kommer det att underlätta vilken resurser varje individ kan få. Det blir tydligare vilken hjälp individen behöver, och även lättare att anpassa hjälpen utifrån var den individ befinner sig i just då.

Med den nya lagen kommer man att fortsätta arbeta med målinriktade lösningar. Dessa kommer att bli bättre anpassad utifrån den individens behovs och även vilka lokala resurser och förutsättningar som finns.

Socialtjänsten ska använda vetenskap och beprövad erfarenhet

Socialtjänsten ska framöver arbeta kunskapsbaserad. Det innebär att utifrån individens behov kommer de att erbjuda den hjälp som bäst matchar det behovet utifrån vetenskapligt bevis och erfarenhet. Hjälpen ska också utgå ifrån vad som kommer att göra bäst nytta för den enskilde individen.

Socialstyrelsen kommer att ha hand om att stötta kommunerna i omställningen till den nya lagen. Olika kommuner kan ha olika behov, och utifrån dessa kommer Socialstyrelsen att hjälpa till genom till exempel att fördela bidrag samt göra olika typer av analyser.  

De kommer även att planera inför de insatserna kring kompetenshöjning som behövs rikstäckande. Allt detta innebär att utbildning inom yrkesområden som faller under socialtjänsten kommer även att behöva anpassas enligt den nya lagen.

Den nya socialtjänstlagen sätter fokus på barn

Bland de nya propositionerna i det nya lagförslaget ingår det att barnens rättigheter ska stärkas. Lagen ska anpassas till barnkonventionen, och det innebär att barnen kommer att ha ett större inflytande över bedömningarna. Socialtjänsten kommer att behöva ta hänsyn till barnets åsikter över vad barnet anser är bäst för hen.

Dessutom ska barnet även vara mer delaktig i den information som rör sig om hen. Socialtjänsten har fått uppdraget att både lämna över den information som avser insatserna och även se till att barnet förstår den information som hen blir tilldelad.

Planering inför den nya socialtjänstlagen

Regeringen hade beslutat om en lagrådsremiss den 4 juli 2024, och därefter har lagrådet lämnat sitt yttrande den 30 september 2024.

Regeringen har beslutat om ett förslag till den nya socialtjänstlagen den 23 januari 2025, och ett beslut kommer att fattas under våren 2025. Därefter planeras den nya lagen att träda i kraft under juli 2025.

Du kan läsa propositionen för den nya socialtjänstlagen på regeringens hemsida.

Uppdaterad kursplan för Cadys utbildning till socialpedagog

För att möta den nya lagändringen och kraven som kommer att uppstå från arbetsmarknaden har Cady anpassat sin kursplan till den nationella kursplanen för socialpedagog. I Cadys utbildning ingår det dock även flera delkurser än den nationella kursplanen. Detta har gjorts utifrån vad arbetsgivarna inom området har haft för önskemål och krav. Då blir utbildningstiden för Cadys utbildning på 2,5 år, gentemot den nationella kursplanen som är på 2 år.

Detta kommer att gynna Cadys elever i sitt arbetssökande, då de har starka kompetenser inom yrkesområden och även som matchar den nya socialtjänstlagen.

Den nya kursplanen för socialpedagogutbildningen

Även om lagen inte träder i kraft förrän juli 2025, så har Cady redan ändrat sin kursplan för att möta den kommande lagändringen.

Kurserna som nu ingår i utbildningen till socialpedagog:

  • Akut omhändertagande
  • Socialpedagogiskt arbete – yrkesintroduktion, organisation och författningar
  • Psykisk ohälsa
  • Sociologi
  • Socialpedagogiskt metodarbete
  • Socialpedagogiskt arbete med barn och unga
  • Integrationspedagogiskt socialt arbete
  • Motiverande samtal (MI)
  • Beroende och samsjuklighet
  • Kognitiv beteendeterapi
  • Kriminologi

I utbildningen ingår det även praktisk erfarenhet genom praktiken. Detta ger dig som läser till socialpedagog möjligheten att utöva praktisk det som du har lärt dig under utbildningen. Du kommer även att ha möjligheten att knyta an kontakter med branschen genom praktiken. När du utför praktiken kommer du även att uppleva hur den nya socialtjänstlagen tillämpas i verkligheten.

Socialpedagogutbildningen har SeQF kvalifikationsnivå 5

Kvalifikationen som du får efter att ha läst Cadys distansutbildning till socialpedagog är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan enligt SeQF kvalifikationsnivå 5. Cady var den första privataktör som fick sin utbildning nivåplacerad i SeQF, och detta hände den 20 oktober 2021.

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan godkänt ändringen mot den nya nationella kursplanen, och kvalifikationen bibehåller sin nivåplacering.

Med en kvalifikation placerad i SeQF, blir du som elev mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Din utbildning är på nivå 5, vilket innebär att den är på eftergymnasial nivå. Denna är samma nivå som andra eftergymnasiala utbildningar, såsom utbildning på yrkeshögskolan.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!