Sök
Stäng denna sökruta.

Undersköterska på väg mot skyddad titel

Att ha ett välfungerande sjukvårdssystem är oerhört viktigt för samhället särskilt med tanke på den rådande situationen kring den covid-19 pandemin. Tack vare pandemin har man också fått en klarare bild om hur Sveriges system fungerar och var det finns utrymme för förbättringar.

Att ha ett välfungerande sjukvårdssystem är oerhört viktigt för samhället särskilt med tanke på den rådande situationen kring den covid-19 pandemin. Tack vare pandemin har man också fått en klarare bild om hur Sveriges system fungerar och var det finns utrymme för förbättringar.

Behov av stärkt kompetens

Vid närmare granskning har regeringen sett att det finns ett stort behov av stärkt kompetens i vissa områden och ett av dem är undersköterska. Regeringen har då lagt fram ett förslag om att yrket som undersköterska blir en skyddad titel. Förslaget är nu på remiss hos regeringen och lagrådet.

Övergångsprocessen inför skyddad titel

När beslut om lagändringen är fattat blir undersköterska en skyddad titel. Det innebär att från ett visst datum kommer man att behöva ha bevis om att man har rätt att använda yrkestiteln som undersköterska.

Det kommer att finnas övergångsregler som gäller för alla undersköterskor som vill fortsätta eller börja inom yrket. Dessa förväntas att vara över en 10 års period. Staten kommer att stå för arbetet kring övergångsperioden och eventuell validering för de som redan är utbildade och yrkesverksamma undersköterskor.

Vill du läsa mer om vad det kommer att innebära och de övergångsreglerna som är förslagna? Klicka här.

Klicka här för att se en tydlig bild av hur processen går till och svar på vanliga frågor kring ändringen till en skyddad titel.

Hur utbildningar påverkas

Utbildning till undersköterska får en uppdaterad kursplan från och med 2021-07-01. Därefter kommer utbildningen endast att kunna läsas genom statliga skolor. Alla tidigare kursplaner och utbildningsformer fasas ut. Detta gäller för samtliga skolor oavsett utbildningstyp eller anordnare.

Fram till och med 2021-06-30 kan du fortfarande anmäla dig hos oss med direkt utbildningsstart. Därefter stänger vi antagningen på vår utbildning i det befintliga formatet. Elever som läser hos oss nu eller anmäler sig innan sista antagningsdatumet kommer att kunna läsa och slutföra sin utbildning som vanligt.

Att jobba som undersköterska

Arbetsmöjligheterna ser fortfarande mycket goda ut även en bra tid framöver. Detta särskilt då det finns stora behov av utbildad personal och även p.g.a. den rådande situationen med covid-19.

Övergångsperioden till en skyddad titel är som sagt över en mycket lång period och du har mycket bra möjligheter att komma in i branschen och få ett arbete.

Det är viktigt att veta att olika arbetsgivare kan ha olika krav och om du är nyfiken på vad arbetsgivare i ditt område har för krav behöver du undersöka det innan du anmäler dig.

Vårdbiträde får även ändringar

Det har även belysts att kompetenser inom yrket till vårdbiträde behöver också bli förstärkt när granskningen av sjukvårdssystemet gjordes. Detta kommer som en naturlig följd i.o.m. att undersköterska får en skyddad titel som i sin tur lyfter även andra vårdyrken.

Vi kommer att fortsätta med vår utbildning till vårdbiträde som kommer att få en uppdaterad kursplan från och med 2021-07-01. Håll utkik här då alla nyheterna och aktuell information publiceras.

Kompetenskurser för undersköterska

Om du redan är undersköterska och vill få kompetensutveckling i ett visst område fortsätter vi att erbjuda våra eftertraktade och populära kompetenskurser.

Välj bland följande:

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!