Sök
Stäng denna sökruta.

Vad gör en fritidsledare

Du som de flesta andra känner till den roliga personalen som tar hand om barn och ungdomar på fritids i skolan. Men du kanske ändå undrar över vad gör en fritidsledare.

Du som de flesta andra känner till den roliga personalen som tar hand om barn och ungdomar på fritids i skolan. Men du kanske ändå undrar över vad gör en fritidsledare.

Att vara fritidsledare innebär ett stort ansvar att leda barn och ungdomar i olika aktiviteter på ett pedagogiskt sätt. Det är ett arbete som är väldigt roligt för dig som gillar att vara ledare och använda din kreativitet i vardagen.

Arbetet är mycket omväxlande och därmed ser din arbetsdag helt olika ut från dag till dag. Det gör det till ett stimulerande arbete. Här kan du läsa mer om hur du kan bli fritidsledare och få ett roligt och fysiskt arbete med barn och ungdomar.

Vad gör en fritidsledare

När du jobbar som en fritidsledare engagerar och aktiverar du barn och ungdomar i olika typer av aktiviteter. Det kan vara både inom- och utomhus aktiviteter och du jobbar oftast i fritids i skolan. Vad gör en fritidsledare på olika arbetsplatser kan skilja sig men i grund och botten är det att skapa och leda aktiviteter som gör det möjligt för barn och ungdomar att vara aktiva under sin fritid.

Du har inte bara kontakt med barn och ungdomar utan du har även kontakt med föräldrarna. Det oftast ingår även kontakt och samarbete med andra personal i skolan, elevens hälsovårdsteam och andra myndigheter.

Under aktiviteterna får du dessutom syn på interaktionerna mellan barn och ungdomar. Du blir då ett viktigt stöd för att motverka kränkning och mobbning på fritids i skolan och andra arbetsplatser såsom förskola och fritidshem.

Hur arbetsmarknaden till fritidsledare ser ut

Inom olika pedagogiska yrken så finns det behov av utbildad personal. Fritidsledare är inget undantag och efterfrågan för utbildad personal finns runt om i landet.

Arbetsplatser är oftast på fritids och fritidsgården eller även på förskola och fritidshem där du leder barn i olika aktiviteter. Du jobbar vanligtvis efter skolan när barnen inväntar hämtning av sina föräldrar.

Hur blir man fritidsledare?

Oftast ska du ha någon typ av fritidsledarutbildning inom barn, fritid eller pedagogik för att kunna få en fast anställning.

Allt fler arbetsgivarens har önskemål om utbildning och oftast om man är timanställd ska man utbilda sig så att man kan vara kvar på sin arbetsplats.

Om utbildningen

Vår fritidsledarutbildning motsvarar 2 år men du läser helt i din egen takt på distans. Det innebär att du kan läsa snabbare eller långsammare så att du kan anpassa utbildningen till din livssituation.

I denna utbildning får du viktig kunskap och kompetens för att du ska kunna arbeta på ett pedagogiskt sätt med de olika aktiviteterna och arbetsuppgifterna inom fritids. Vi följer även den uppdaterade kursplanen enligt Skolverket fritidshem. Vår kursplan innehåller även aktuella delkurser som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Dessa delkurser ingår i fritidsledarutbildningen:

 • Etnicitet och kulturmöten
 • Grundläggande vård och omsorg
 • Hälsopedagogik
 • Kommunikation
 • Lärande och utveckling
 • Människors miljöer
 • Pedagogiska teorier och praktiker
 • Pedagogiskt ledarskap
 • Specialpedagogik 1
 • Barns lärande och växande
 • Pedagogiskt arbete
 • Skapande verksamhet
 • Fritids och friskvårdsverksamheter
 • Fritids- och idrottskunskap
 • Idrott och hälsa
 • Fritidshemmets uppdrag
 • Socialpedagogik, integration och inklusion

Det ingår dessutom praktik och ett slutarbete i utbildningen. Under praktiken får du tillämpa de teoretiska kunskaperna som du har fått under fritidsledarutbildningen. Och slutarbetet ger dig möjligheten att påvisa att du uppfyller utbildningens mål.

Andra utbildningar som ger dig en fot in i yrket

Vill du ha en snabbare väg in i yrket? Kika på vår distansutbildning till aktivitetsledare fritidshem. Denna utbildning är mycket kortare och ger dig en god fot in i yrket. Perfekt för dig som vill ha en snabb väg in!

Denna utbildning motsvarar endast 8 månader och som fritidsledare läser du helt på distans och i din egen takt. Det innebär att du kan bli färdigt inom en kortare tid för att komma ut i arbetslivet och börja jobba med det du vill.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!