Sök
Stäng denna sökruta.

Vad gör en säljare

Försäljning är ett brett yrke och sker inom i stort sett alla branscher. Då krävs det duktiga säljare som kan presentera sin produkt eller tjänst på ett så pass lockande sätt så att folk vill handla av just deras företag. Men vad gör en säljare?

Försäljning är ett brett yrke och sker inom i stort sett alla branscher. Då krävs det duktiga säljare som kan presentera sin produkt eller tjänst på ett så pass lockande sätt så att folk vill handla av just deras företag. Men vad gör en säljare? I denna artikel får du veta mer om säljyrket och hur du också kan bli en skicklig säljare genom att läsa på distans hos Cady.

Vad gör en säljare

En säljare är den person som har uppdrag att sälja produkter, tjänster eller andra tillgångar som erbjuds av sitt företag eller sin organisation. Men det är inte bara dessa som säljas in utan även sitt varumärke. Att sälja in varumärket bygger en trogen kundbas och därmed ökar även kännedom och försäljning.

När du jobbar mot privatpersoner kan det handla om att sälja produkter eller tjänster i en fysisk butik, online eller även via telefon.

Du kan även sälja direkt till andra företag och organisationer. Då jobbar du som en företagssäljare inom B2B eller s.k. business to business. Eftersom många företag finns internationellt kan du även jobba som säljare utomlands.

Några olika typer av säljare

Säljare är ett väldigt övergripande begrepp för ett stort yrkesområde. Det finns olika typer av säljare såsom:

 • InnesäljareEn innesäljare jobbar med försäljning från kontoret. Det innebär oftast direkt kontakt med kunder på själva arbetsplatsen eller över telefon. Oftast ingår det även andra arbetsuppgifter inom administration och transport.
 • Utesäljare eller fältsäljareEn utesäljare arbetar på resande fot, alltså åker ut till sina kunder på besök för att göra affärer. Här har du som fältsäljare ett stort ansvar över hela försäljningskedjan. Du ser även till att sköta och underhålla dina kunder.
 • B2B säljare eller företagssäljareEn B2B säljare jobbar med försäljning direkt till andra företag och organisationer. B2B betyder ”business till business” och därmed jobbar du inte med försäljning till privata personer. Du får oftast ett större ekonomiskt ansvar som företagssäljare.

Oftast säljer du inom det specifika området som företaget har hand om t.ex. en fältsäljare dagligvaruhandeln jobbar specifikt med försäljning av mat och hygienartiklar. Du behöver ha gedigna kunskaper inom dina produkter eller tjänster för att kunna förmedla fördelarna till köparen.

Hur du kan bli säljare

Nu vet du mer kring vad gör en säljare och då är det också bra att veta hur du kan bli säljare. Först är det bra att känna till om det är yrket för dig. Det är ett väldigt socialt yrke som verkligen passar dig som gillar att träffa nya människor samt även ta vara på och underhålla längre samarbeten.

Sedan för att vara framgångsrik så är det också viktigt att du har en bra affärskänsla. Med vår distansutbildning till säljare och säljledare får du kunskap och kompetens så att kan du utveckla och finjustera din säljteknik.

Prognoserna ser mycket bra ut både nu och framöver enligt Framtid.se. Det finns mycket goda möjligheter att kunna få ett arbete eller även utvecklas inom din nuvarande roll.
Lönestatistik för säljare varierar beroende på vilken sorts av försäljning som du jobbar med och arbetsgivaren som du jobbar hos. En genomsnittlig lön kan ligga på omkring 37 000 kr och så klart varierar även på vad du har för erfarenhet.

Jobbar du som säljledare kan du förvänta en ännu högre lön då du har hand om ett säljteam och driver försäljningen mot uppsatta mål. Då kan det ligga på runt 44 000 kr istället enligt uppgifterna från Yrkeskollen.

Vissa arbetar även på provision vilket är en rörlig ersättning baserad på din försäljning. Du får då en bestämd summa eller procent av de intäkterna som du levererar.

Distansutbilda dig till säljare

Med Cadys distansutbildning till säljare och säljledare får du med dig kunskap och kompetens så att du kan jobba inom säljyrket på olika sätt. Dessutom får du kunskap som säljledare där du kan arbeta som ledare inom ett säljteam.

Dessutom är vår kursplan uppdaterad med ett vassare innehåll nu under 2022!

Detta läser du i utbildningen:

 • Kommunikation
 • Administration 1
 • Organisation och ledarskap
 • Försäljning och marknadsföring
 • Kundpsykologi
 • Personlig service
 • Service via telefon och internet
 • Affärsutveckling och ledarskap
 • Affärskommunikation
 • Entreprenörskap och företagande
 • Företagsekonomi

I utbildningen ingår det även praktik så att du kan träna på din säljteknik och få viktig arbetslivserfarenhet. Där får du även möjlighet att kunna få tips och råd från andra som redan är yrkesverksamma och jobbar dagligen med försäljning.

Du gör även ett slutarbete som knyter ihop säcken så att säga och där får du möjligheten att presentera dina nya kunskaper och kompetenser.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!