Sök
Stäng denna sökruta.

Yrket där du aldrig har tråkigt – bli HR-specialist

Gillar du att arbeta med människor och att utveckla både individer och en hel verksamhet så att allting flyter? Då kommer du att gilla att arbeta som HR-specialist. I dag är människor och deras kompetens mycket viktig för en organisations framgång. Därför har också de som jobbar med

Gillar du att arbeta med människor och att utveckla både individer och en hel verksamhet så att allting flyter? Då kommer du att gilla att arbeta som HR-specialist. I dag är människor och deras kompetens mycket viktig för en organisations framgång. Därför har också de som jobbar med personal blivit lika viktiga i verksamheten. Som HR-specialist har du ett strategiskt ansvar för människorna i en organisation och har en central roll för att allting fungerar och utvecklas.

Så här kan du snabbt utbilda dig till ett riktigt HR-proffs och detta är vad det innebär att arbeta som HR-specialist.

Arbeta som HR-specialist – jobbet där du aldrig blir uttråkad

Att det som en gång brukade kallas för personalavdelningen i dag oftast går under benämningen HR. Det handlar inte om att det låter proffsigare med engelska förkortningar. I dag handlar personalfrågor om så mycket mer än bara löner, avtal, ledighetsansökningar och annan personaladministration. På dagens marknad är kompetens och kreativitet det som gör en verksamhet unik och det som leder företag till framgång. Därför ses personalen nu som en av de viktigaste resurserna i en verksamhet.

HR står för Human Resources (mänskliga tillgångar) och arbetar mer strategiskt med personalfrågorna. Som HR-specialist är det ditt jobb att vårda och utveckla den kompetens som redan finns och att attrahera nya talanger som kan driva verksamheten framåt.

Vad kan ingå i ett arbete som HR-specialist?

Att arbeta som HR-specialist innebär att du får nytta av många av dina talanger. Du behöver vara en kommunikativ och lyhörd människokännare, en bra och rättvis förhandlare, en kreativ problemlösare, en analytisk strateg och inte minst någon som kan se både till vad enskilda individer och hela organisationen behöver, både på kort och lång sikt.

Kort sagt, att arbeta som HR-specialist är ett mycket omväxlande arbete. Du kommer garanterat aldrig att ha tråkigt på jobbet!

Naturligtvis så varierar arbetsuppgifterna beroende på var du jobbar någonstans.

Här är några av de områden som du kan få ansvara över som HR-specialist:

  • Rekrytera nya talanger. I dag är det en kamp om de bästa talangerna på arbetsmarknaden. Som HR-specialist är det ditt jobb att locka dem till just din organisation. Processen handlar om mer än att bara attrahera den bästa kompetensen. Du behöver också se till att ni anställer helt rätt person som passar in i verksamheten och som kan trivas och utvecklas tillsammans med sina kollegor.
  • Vårda och utveckla de som jobbar i verksamheten. Människor som känner sig uppskattade och får utvecklas blir mer engagerade och bättre på sitt jobb. Du behöver lyssna på medarbetarna för att se vad de behöver för att trivas och utvecklas, och stötta dem i deras personliga utveckling. I detta kan du även behöva utgå från en utvecklingsplan kopplad till verksamhetens mål och möjligheten att skapa konkurrensfördelar.
  • Planera och genomföra anställningsintervjuer, introduktion av nyanställda, kompetensutveckling av medarbetare, internutbildningar, avtalsförhandlingar med mera.
  • Det har också blivit allt vanligare att HR-specialister jobbar med organisationens ”employer brand”, det vill säga arbetsgivarvarumärket. Då är ditt jobb att sälja in arbetsplatsen som en attraktiv plats att jobba på. Det kan du få göra genom allt från att vara arbetsgivarens representant på mässor och evenemang till att ta fram strategier för sociala medier och online-närvaro.
  • HR avdelningen ansvarar också för frågor som rör sig om juridiska personalfrågor. I detta kan det ingå arbetsmiljö, etik och rättvisa, jämställdhet, hälsofrågor som sjukfrånvaro, friskvård och rehab, arbetsrättsliga frågor med mera.
  • HR avdelningen arbetar också ofta strategisk tillsammans med ledningen som interna konsulter. De hjälper till att se vilken typ av mänskliga resurser och vilka former av kompetensutveckling som behövs för att utveckla verksamheten.

Att arbeta som HR-specialist är alltså ett väldigt spännande, stimulerande och inte minst viktigt jobb. Du får verkligen använda alla strängar på din lyra. Det är också ett yrke där du får lära dig väldigt mycket och utvecklas som person.

Det finns många sätt att arbeta som HR-specialist

Ditt jobb som HR-specialist kan se annorlunda ut beroende på vilken typ av organisation du arbetar inom. Jobbar du åt ett mindre företag får du troligtvis hantera alla sorters frågor inom HR. Hos ett större företag kan du istället specialisera dig inom ett område, till exempel rekrytering eller kompetensutveckling. Du har alltså goda möjligheter att hitta ett jobb som passar dina intressen och din personlighet som HR-specialist.

Som HR-specialist kan du bli anställd hos en arbetsgivare men du kan även ingå i ett bemanningsföretag där du får åka ut och arbeta på olika arbetsplatser. Det finns även de som väljer att bli frilansande HR-konsulter som säljer sina tjänster till olika arbetsgivare.

Utbilda dig till HR-specialist och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden

I takt med att människor blir allt viktigare för framgång blir också de som jobbar med människor allt viktigare i en organisation. Med en bra utbildning har du mycket goda chanser till en framgångsrik och spännande karriär inom HR.

Vår distansutbildning till HR-specialist ger dig en bred kompetens och den kunskap och de verktyg som du behöver för att kunna arbeta med alla dessa frågor inom HR. Utbildningen passar både dig som är helt ny och vill börja arbeta som HR-specialist och dig som redan är verksam inom HR och vill skaffa mer kompetens som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och ger dig bättre chanser till en högre lön.

Innehållet i utbildningen motsvarar en 2½-årig yrkesutbildning och du får läsa bland annat företagsekonomi, affärsutveckling och ledarskap, entreprenörskap och företagande och affärsjuridik och arbetsrätt. I utbildningen ingår även 6-8 veckors praktik där du får komma ut och skaffa dig praktiska erfarenheter och knyta viktiga kontakter i branschen. De teoretiska kunskaperna tillsammans med de praktiska erfarenheterna och det diplom och yrkesutbildningsbevis du får efter avslutad utbildning ger dig goda konkurrensfördelar på arbetsmarknaden.

Flexibla studier på distans

Att läsa på distans ger dig mycket frihet i dina studier. Det ingår inga fysiska träffar under utbildningen och du kan själv styra var och när du läser. Du kan även själv styra din studietakt och anpassa den fritt under utbildningen efter hur ditt liv ser ut. Många kan läsa utbildningen på halva tiden med lite disciplin och driv. Det går även utmärkt att jobba samtidigt som du studerar.

Till stöd har du dina läromedel (som ingår), en online lärplattform som är tillgänglig dygnet runt och en personlig mentor som hjälper dig genom hela din utbildning. Din mentor kan besvara frågor om uppgifter eller praktiken, ger konstruktiv feedback på dina inlämningar och kan även erbjuda elevcoachning. Det är upp till dig hur mycket hjälp du vill få.

Bestäm själv när du vill börja studera då du behöver inte invänta en terminsstart eller speciella startdatum.

Du kan validera delkurser som du redan har läst så att du får en tidsvinst då du inte behöver läsa dem igen. Det går även bra att helt eller delvis validera din praktik om du redan har arbetslivserfarenhet som är relevant. Här kan du läsa mer om hur det går till att validera dina kunskaper och erfarenheter.

Att studera är alltid en stor investering i dig själv och din framtid. Läser du på distans hos oss får du en bred och grundlig utbildning som snabbt låter dig komma igång med att arbeta som HR-specialist. En spännande karriär väntar!

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!