Sök
Stäng denna sökruta.

Elinor blev KBT – resan mot sitt drömyrke

Elinor blev KBT genom sin distansutbildning till kognitiv beteendeterapeut. Hennes drömmar och mål är inspirerande och hon berättar passionerat om sin resa mot att förverkliga sitt dröm.

Elinor blev KBT genom sin distansutbildning till kognitiv beteendeterapeut. Hennes drömmar och mål är inspirerande och hon berättar passionerat om sin resa mot att förverkliga sitt dröm.

I Enköping bor Elinor med sin fästman och husdjur. Hon har i över 10 års tid arbetat som barnskötare på en förskola och det trivs hon väldigt bra med. Att arbeta med människor, yngre som äldre, är verkligen något som är viktigt för Elinor.

Vägen till att Elinor blev KBT

Livet kommer i många olika nyanser och vi alla möts av både med och motgångar. Vissa mönster är vi infödda med och vi kan i vuxen ålder börja ifrågasätta dem. Varför saker är som det är, varför just den saken hände, hur man själv känner och varför man beter sig på ett visst sätt.

Det har inte alltid varit lätt för Elinor och hon har inte alltid fått välja sin miljö där hon växt upp i och på vilket sätt det skulle vara på. I vuxen ålder kom Elinor till insikt om att det går att bryta mönster och skapa förändring. Och det var precis det hon gjorde.

Elinor bad om hjälp och det fick hon. Efter många terapitimmar och självutveckling kom hon till underfund med vad som var vad. Och dessutom varför. Det var minst sagt en känslosam resa som gav henne en betydligt djupare förståelse för det hon stod inför.

Distansstudier ledde till att Elinor blev KBT

Elinors passion och engagemang för dessa djupare frågor ledde till en ännu mer nyfikenhet och därför bestämde hon sig för att studera parallellt med sitt heltidsjobb som barnskötare.

På Google hittade hon Cady Training Academy och tyckte att det kändes som ett bra koncept med ett upplägg som passade hennes livssituation väldigt väl. Distansstudier och att läsa i sin egen takt var precis vad hon sökte efter. Då bestämde Elinor för att köpa distansutbildningen till kognitiv beteendeterapeut och redan efter 1 år var hon klar med sina studier.

Elinor tipsar andra om distansstudier

Elinors tips till andra elever som är intresserad av att läsa på distans är att verkligen testa sig fram.

”Hitta ditt sätt att studera för att inte låsa dig själv och tappa lusten.”

Hon menar att man ska våga prova olika studieform, miljöer och dagar för att hittar det som funkar bäst för var och en att ägna sig åt studierna.

”Det är så lätt att livet kommer emellan och att man inte vill missa att gå på just den där middagen. Men så prioriterar man bort studierna just där och då vilket kan skapa stress och mindre njutning av aktiviteten du tackat ja till. Så behöver det inte vara, man måste hitta en balans. Kanske är du mer disciplinerad på biblioteket än hemma? Eller så kanske du behöver testa att sitta i olika rum i ditt hem? Kanske är du en person som behöver hitta din plats ute i naturen där du fokuserar som bäst? Studierna behöver kanske inte ske exakt varje söndag? Försök att inte stressa över det. Se möjligheter, skapa flexibilitet och ha roligt vid sidan om.”

Att plugga tillsammans hjälpte så att Elinor blev KBT

Ett annat tips som Elinor vill ge och verkligen rekommenderar är att hitta någon att plugga tillsammans med.

”Cadys Facebook grupp för KBT elever var otroligt bra! Jag hade en fråga om hur jag går tillväga i en uppgift, fick svar av en person som var ungefär på samma nivå som jag. Slutade med att vi hjälptes åt hela vägen genom studierna. Vi höll kontakten och dagar som kändes tunga och omotiverade hjälptes vi åt att pusha varandra i rätt riktning! Vi arbetade strategiskt och satte mindre delmål. Ex, Vi pluggar i 20 min och sen följer vi upp det. Sen nya 20 min osv. Allt är bättre än inget och ihop med en pluggkompis kändes det jobbiga genast mycket lättare!”

Distansstudier på ett strukturerat och professionellt sätt

Elinor tyckte att hennes distansutbildning hos Cady funkade väldigt bra. Vad hon tyckte var bäst med att läsa på distans hos Cady var att utbildningen hade ett väldigt strukturerat och professionellt sätt där hon fick det stödet hon behövde så att hon blev KBT vid genomförandet av sin utbildning.

”Det kändes som en professionell sida, väldigt strukturerat och bra. Bra läroplattform som var lätt att tyda och följa, litteraturbeställning va enkel att hantera. Ett tydligt tillvägagångssätt helt enkelt. Jag fick också väldigt snabba svar vid frågor eller osäkerhet av min lärare. En sak till jag tyckte va väldigt bra, det va att vid inlämningar osv så fick jag alltid tillfälle att förklara/utveckla för min lärare hur jag tänkt och resonerat, behövde aldrig vara orolig för ett dåligt betyg utan istället fick jag bra vägledning, gehör och vi såg till att i slutändan alltid förstå varandra.”

Elinor blev KBT-terapeut och är på väg mot sitt dröm

I mars avslutade Elinor sina studier med den praktiska delen av att jobba med sina egna klienter och nu är hon utbildad kognitiv beteendeterapeut vilket har varit en del av hennes dröm länge.

”Jag är på god väg mot min dröm. Det är att bo ute på landet och kunna ta emot mina klienter i en avslappnad miljö där de får komma bort från allt och bara få vara. Och jag får lov att hjälpa dem, vägleda människor till bättre psykiskt hälsa.”

Framtiden ser mycket positiv ut för Elinor och nu har hon ett riktigt härligt år framför sig. Innan sommaren ska hon dessutom gifta sig och har verkligen förtjänat en riktigt avslappnad upplevelse med njutning fullt ut!

Ska fortsätta läsa till socialpedagog

Det är inte bara privata planer Elinor har om sin framtid utan hon även har andra yrkesplaner. Till hösten ska hon även studera till socialpedagog hos oss på Cady, en distansutbildning som egentligen motsvarar 2½ år. Då det finns gemensamma kurser inom både kognitiv beteendeterapeut och socialpedagog så kan Elinor validera bort en del av utbildningen och detta innebär att hon kan istället slutföra socialpedagogutbildningen på omkring endast 6 månader.

En helt fantastisk plan som Elinor inte kommer ha några som helst problem att slutföra. Hennes inspirerande resa har bara börjat och vi ser fram emot att följa den med henne!

Om utbildningen till kognitiv beteendeterapeut

Cadys distansutbildning till kognitiv beteendeterapeut motsvarar en 2-årig yrkesutbildning men du som elev läser helt i din egen takt. Det innebär att du kan vara färdigutbildad snabbare såsom Elinor som blev färdig om 1 år. Då du läser helt på distans studerar du även helt i din egen takt utifrån din egen livs- och arbetssituation och du kan även börja precis när du vill.

Det är viktigt att få träna på att jobba med egna klienter för att du ska sedan kunna jobba med dem. Därför ingår det praktisk erfarenhet genom att du arbetar med dina egna klienter. För att göra det så hittar du klienter där du utför ett antal sessioner för att pröva på hur det är att jobba som terapeut. Då blir du redo att arbeta direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

Om du som vissa andra redan har erfarenhet genom att ha jobbat inom terapi så går det att validera bort den praktiska delen. Du har även möjlighet att validera bort delkurser som du redan har läst och då blir utbildningstiden kortare.

Dessa delkurser ingår när du läser till kognitiv beteendeterapeut:

 • Psykologi
 • Psykiatri
 • Psykiatri 2
 • Diagnosspecifik KBT
 • Kognitiv beteendeterapi
 • Psykoterapi
 • Psykopatologi
 • Vård och omsorg
 • Sociologi
 • Missbruk
 • Kriminologi
 • Etik och människans livsvillkor
 • Kommunikation
 • Samtalsmetodik
 • Arbete med egna klienter
 • Motiverande samtal (MI)

Det är viktigt att få träna på att jobba med egna klienter för att du ska sedan kunna jobba med dem. Därför ingår det praktisk erfarenhet genom att du arbetar med dina egna klienter. För att göra det så hittar du klienter där du utför ett antal sessioner för att träna på hur det är att jobba som terapeut. Du gör även ett slutarbete som förankrar det du har lärt dig under hela utbildningen. Då blir du redo att arbeta direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

Om du som vissa andra redan har erfarenhet genom att ha jobbat inom terapi så går det att validera bort den praktiska delen och även delkurser som du redan har läst och då blir utbildningstiden kortare.

Här kan du läsa mer om utbildningen till kognitiv beteendeterapeut.

Om utbildningen till socialpedagog

Blev du nyfiken på utbildningen till socialpedagog då Elinor tänker läsa även till den? Denna utbildning läser du på samma sätt som kognitiv beteendeterapeut, alltså att du läser på distans helt i din egen takt

Innehållet i socialpedagogutbildningen motsvarar 2½ år där du får kunskap om att arbeta med människor, både barn och vuxna, som har svårare problem och hjälpa dem klara av sitt dagliga liv. Det kan vara att du hjälper dem med olika uppgifter eller även ha kontakt med olika myndigheter.

Dessa delkurser ingår när du läser till socialpedagog:

 • Akut omhändertagande
 • Psykologi
 • Psykiatri
 • Kommunikation
 • Motiverande samtal (MI)
 • Etik och människans livsvillkor
 • Migration, integration och kulturmöten
 • Pedagogiskt ledarskap
 • Hälsopedagogik
 • Vård och omsorg
 • Specialpedagogik
 • Socialpedagogik
 • Socialt arbete och socialrätt
 • Kognitiv beteendeterapi
 • Sociologi
 • Missbruk och skaderisker
 • Arbete med egna klienter
 • Kriminologi

Ett slutarbete ingår även i denna utbildning för att försäkra dina kunskaper som du har fått under utbildningen.

Praktik ingår och den sker genom att hitta en praktikplats. Då jobbar du med arbetsuppgifter som en socialpedagog och där får du de praktiska erfarenheter som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Många av Cadys elever får arbete på sina praktikplatser och därför rekommenderar vi att när det är dags du söker hos arbetsgivare som du sedan vill jobba hos.

Här kan du läsa mer om utbildningen till socialpedagog.

Kombinera flera utbildningar och kurser

Kompetensen du får när du läser hos Cady går även jättebra att kombinera med våra andra utbildningar och kurser såsom Elinor tänker göra. Det ger dig som jobbar med människor en djupare förståelse där du får verktyg som du kan använda i många olika yrkesområden. Därmed får du möjlighet att kunna hjälpa med människor på många olika sätt.

Här kan du se alla våra distansutbildningar.

Och här kan du se alla våra distanskurser.

Klicka på bilden av utbildningen eller kurser som du är intresserad av så kan du läsa allt om den inklusive kursplan, antagningskrav, pris och mycket mer.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!