Sök
Stäng denna sökruta.

Ida fick nya kunskaper inom våld i nära relationer

Ida jobbar inom social omsorgen och ville få mer kunskap för att hjälpa klienterna som har upplevt våld. Då har hon läst kursen Våld i nära relationer, vilken har gett henne kunskapen hon eftersökte. Det har även öppnat upp dörren till ett nytt arbete.

Ida läste kursen våld i nära relationer då hon brinner för socialt arbete. Hon ville få mer kunskap inom området då hon ville utveckla sig och även insåg att arbetsgivarna krävde det. Efter att ha läst färdigt har hennes ny kompetens hjälpt henne att få ett nytt jobb där hon arbetar med människor som har funktionsnedsättningar och som har upplevt våld. Här kan du läsa om varför Ida ville utbilda sig och rekommenderar andra att läsa hos Cady.

Författare med ett brinnande intresse för socialt arbete

Jag heter Ida Pejikj och är född och uppvuxen i Nord Makedonien. En period av mitt liv bodde och arbetade jag i Bosnien och Hercegovina, där jag fick en av mina mest värdefulla erfarenheter av arbete med socialt marginaliserade människor med särskilt fokus på personer som injicerar droger och sexarbetare.

Under en period arbetade jag också som professorsassistent vid Tuzlas universitet i Bosnien och Hercegovina, vid fakulteten för utbildning och rehabilitering, vilket är en avdelning för socialpedagogik.

Jag är författare till läroboken ”Socialt arbete med människor som använder droger” och även många publikationer, politikdokument och utbildningsmaterial för studenter, socialarbetare och personer som arbetar i icke-statlig sektor.

Ida brinner för livslångt lärande

Jag flyttade till Sverige mitt under covid-19-pandemin och under de första två åren kämpade jag för att integrera mig i det svenska systemet, genom erkännande av min utbildning och genom att lära mig det svenska språket.

När det kommer till min utbildning har jag utländsk kandidatexamen i socialt arbete och jag har en magisterexamen i socialpolitik. Båda av mina examensbevis bedömdes från UHR på nivå 7 utifrån svensk utbildningssystemnivå.

Jag är en person som lever under principerna för livslångt lärande så jag försöker alltid att lära mig något nytt, speciellt om det är relaterat till mitt yrke. Så en av anledningarna till att göra den här intervjun är min nyfikenhet och min vilja att lära mig något nytt som hjälper mig att hjälpa människor i nöd.

Läste kursen våld i nära relationer för kunskap och bättre arbetsmöjligheter

När jag sökte jobb i ett tryggt hus för våldsoffer fick jag avslag med förklaringen att jag inte har en relevant utbildning inom våld i nära relationer här i Sverige.

Jag måste säga att jag blev besviken på grund av avslaget, så jag försökte hitta en lösning för eventuella ytterligare jobbansökningar.

Jag har utländsk utbildning och lång arbetslivserfarenhet, men utbildning behövdes självklart för att uppgradera mina befintliga kunskaper om svenska lagar och principer för arbetet inom det sociala systemet. Det sociala systemet i mitt hemland skiljer sig från det svenska sociala systemet och jag räknade ut att om jag vill fortsätta arbeta inom socialtjänsten måste jag anpassa mig till det nya systemet.

Hur Idas nya kunskaper har hjälpt till i arbetslivet

Jag hade som mål att lära mig mer, att utveckla nya färdigheter och fortsätta arbeta inom det sociala arbetet. För mig är socialt arbete inte bara ett yrke, det är ett sätt att leva. Jag har alltid velat hjälpa människor i nöd, så det ville jag fortsätta med efter att jag hade flyttat till Sverige.

Jag jobbar nu som stödassistent i LSS boende och under anställningsintervjun nämnde jag att i en av modulerna för kursen våld i nära relationer fanns en del som riktade sig mot personer med funktionsnedsättning och att jag lärde mig mycket av denna kurs om det ämnet.

Jag fick formellt mitt kursdiplom av Cady i början av januari i år, och jag hade anställningsintervju redan i slutet av samma månad.

Jag började formellt med mitt jobb i mars och det är fortfarande tidigt att göra en djupare analys av användandet av inhämtad kunskap, men jag kan redan nu känna igen situationer relaterade till våld mot personer med funktionsnedsättning. Jag vet hur jag ska reagera och vad jag ska göra i sådana fall.

Ida gillade kursens innehåll och upplägg

När jag skulle söka utbildning googlade jag först efter kurser om våld i nära relationer och sedan kom jag till Studentums sida. Efter att jag hade sökt i detalj på Studentums sida bestämde jag mig för att anmäla mig till en Cady-kurs om våld i nära relationer. Jag gillade det faktum att jag kan lära mig på distans, men jag kommer att få hjälp när som helst under hela kursen.

För mig var det tillgången till värdefullt utbildningsmaterial, många exempel och utmanande rollspel som var bäst med att läsa hos Cady. Jag har verkligen lärt mig mycket och nu kan jag utifrån det här perspektivet förstå varför jag blev avvisad på grund av bristande utbildning här i Sverige. Systemet är specifikt, och kräver färdigheter och kunskaper som jag fick från Cadys kurs.

Idas tips till dig som vill läsa till våld i nära relationer

Kursen är utformad för att ge kunskaper och färdigheter för dig som vill lära sig att arbeta förebyggande inom området av våld i nära relationer. Du kan lära dig i din egen takt, när du kan och om du behöver hjälp finns din mentor alltid här för dig. Uppgifterna är tydliga och lärplattformen är väldesignad med hjälpsamt videomaterial om kurserna.

Ida rekommenderar andra att läsa hos Cady

Jag vill inte att detta ska låta som en klyscha men tveka inte att anmäla dig till någon av Cadys kurser och utbildningar som de erbjuder. Flexibel, professionell och alltid där för dig, när du behöver vid tillfället.

Jag överväger till och med att anmäla mig till en annan kurs i framtiden eftersom jag verkligen gillar deras koncept.

Jag skulle vilja uppmuntra framtida studenter att inte tveka och gå med på en av Cadys kurser. Lätt att anmäla sig, bra utbildningsmaterial och bra stöd. Du kommer att vässa din befintliga kompetens och du får verktyg för ditt framtida arbete som kommer att göra dig yrkesliv mycket enklare än tidigare.

Stort tack till Ida för hennes insikter som säkerligen kommer att hjälpa andra att våga ta steget att utbilda sig. Vi önskar Ida stort lycka till i sitt nya arbete, och välkomnar hennes tillbaka när det är dags att utbilda sig igen.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!