Sök
Stäng denna sökruta.

Sandra omskolade sig till HR-specialist

Sandra är 42 år gammal och kände efter många års arbete inom förskola och som egenföretagare att det var dags att omskola sig till HR-specialist, ett område som hon verkligen är intresserad av och ville lära sig mer om.

Sandra är 42 år gammal och kände efter många års arbete inom förskola och som egenföretagare att det var dags att omskola sig till HR-specialist, ett område som hon verkligen är intresserad av och ville lära sig mer om.

Varför Sandra ville omskola sig till HR-specialist

Sandra har sedan 20 års åldern arbetat som barnskötare på förskolan. Hon har alltid trivts väldigt bra med arbetet och det har varit givande på många olika sätt.

Utöver det har hon alltid haft ett väldigt stort intresse för hudvård, parfymeri och spa tjänster. Så hon bestämde sig för att starta sitt eget företag där behandling och försäljning skedde i ett och samma ställe. Detta lyckades hon väldigt bra med och genom arbetet som egenföretagare blev hon intresserad i de olika delarna av HR såsom personalfrågor, ledarskap, arbetsmiljöfrågor, rehabilitering och offentlig verksamhet.

Efter 5 år som egenföretagare bestämde hon sig för att återgå till rollen som barnskötare. Men efter många år med tunga lyft fick Sandra besvär med den ena armen. Hon visste att det inte skulle vara hållbart i längden att fortsätta med arbetet som barnskötare.

”Att jobba med barn skulle inte hålla i längden, så jag blev tvungen att tänka om. Det kommer vara mer skonsamt för mig.”

Sandra började tänka på vad hon egentligen vill jobba med. Då återuppväckte hennes intresse i HR frågor som hon fick under sin tid som egenföretagare. Situationen med hennes arm blev moroten hon behövde till att faktiskt ta steget och våga omskola sig till HR-specialist.

Distansutbildning som passade Sandras behov om att omskola sig

Sandra bor 7 mil utanför Åmål, en mindre stad som ligger nära Karlstad. Att söka in på högskolan skulle dels innebära att hon behövde pendla väldigt långt varje dag, samt att hon inte kunnat jobba vid sidan av sina studier. Detta innebar att hon skulle behöva ta CSN lån och det ville hon inte göra.

Sandra undersökte istället olika möjligheter att utbilda sig på distans genom att söka på Google, som många andra också gör. Där fann hon Cady Training Academy som hon noggrant jämförde mot andra skolor som också utbildar på distans, vilket skulle passa hennes livssituation.

Cady blev hennes förstahandsval med tanke på det flexibla studieupplägget, hela konceptet med lärplattformen och hur processen med delkurserna såg ut.

”Konceptet, tiden, distans, allt passade mitt liv väldigt bra! Att få ta eget ansvar och bestämma deadlines själv gav mig möjligheterna att faktiskt kunna jobba heltid vid sidan av. Utbildningsplanen fångade mitt intresse. Det var tydligt och lätt att följa. Nytänkande och fräscht koncept!”

Innehållet var också avgörande och Sandra ansåg att Cadys distansutbildning till HR-specialist är så pass bred att den täcker många olika HR områden. Då kunde hon lära sig allt hon behövde i en och samma utbildning för att sedan kunna arbeta som HR-specialist.

Praktiken var en viktig del med att omskola sig till HR-specialist

Efter att ha fått ett smakprov om arbetet som HR-specialist under praktiken blev hon ännu mer övertygad om att hon har valt rätt riktning. Hon anser att praktiken är viktig att genomföra så att förbereda sig i god förväg är en stor fördel.

”Jag rekommenderar verkligen att de som studerar söker upp sina praktikplatser i tidigt skede, vänta inte till slutet.”

Att ha bra tajming är viktigt vid sökande av en praktikplats. Om man är ute i god tid kan det bli lättare att hitta och säkra en plats. Det ger också företaget tid att att förbereda sig vilket de flesta behöver. Om man söker för tajt intill kan svaret bli nej då företaget har tidsbrist, så Sandras tips är verkligen något som Cady rekommenderar.

Flera tips till andra som vill omskola sig till HR-specialist

Sandra lyfter dessutom fram vikten med att kunna vara sökande, självständig och att inte stressa upp sig när man studerar på distans. Man har även tillgång till sin egen yrkeslärare hos Cady men det är viktigt att förstå att det inte finns fysiska träffar med sin lärare eller i klassrum.

Distansstudier kräver god disciplin och studievanor vilket passar de flesta men inte alla. Om man känner att man kan klara av det mesta själv och med stöttning då man behöver det så är distansstudier perfekt. Men om man känner att man behöver mycket dagligt stöd för att inte fastna och tappa motivationen så kan ett mer traditionellt studiesätt passa bättre.

Stöttar man på svårigheter eller frågor kan man alltid höra av sig till sin lärare och då får man superbra hjälp och oftast väldigt snabba svar på helgfria vardagar. Men det kan ändå ta en liten stund innan man får återkoppling och då är det viktigt att vara självständigt för att kunna fortsätta studera ändå. Då känner man ändå att studierna flyter på i god takt.

”En annan viktig sak jag vill dela med mig utav är att göra lite är bättre än att inte göra något. Har du bara 20 min över idag att avvara för studier, ta vara på dom 20 min och gör det! Strunta inte i det och planera en heldag nånstans som kommer bli svår att leva upp till. Det skapar bara stress! Lite grann varje dag gör jättemycket i längden! Viktigt att inte stanna upp.”

Sandra blev klar med sin utbildning under början av april i år och söker nu den perfekta tjänsten inom HR som ger henne möjlighet att få jobba med det som hon verkligen brinner för.

Om utbildningen till HR-specialist

Cadys distansutbildning till HR-specialist har ett gediget innehåll som motsvarar en 2½-årig yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Du lär dig att hantera många olika typer av HR frågor, såsom rekrytering, omställning, personaladministration, ledarskap, arbetsmiljö och arbetsrätt bara för att nämna några områden.

Upplägget är flexibel och du läser helt i din egen takt. Då kan du anpassa utbildningen utifrån din egen livs- och arbetslivssituation. Du kan även börja när du vill året runt.

Delkurser som ingår i utbildningen till HR-specialist

 • Kommunikation
 • Service
 • Administration
 • Personaladministration och arbetspsykologi
 • Företagsekonomi
 • IT
 • Affärsutveckling och ledarskap
 • Entreprenörskap och företagande
 • Inköp och upphandling
 • Affärskommunikation
 • Etik och människans livsvillkor
 • Affärsjuridik och arbetsrätt
 • Rekrytering och omställning
 • Organisation och ledarskap

I slutet av utbildningen gör du ett slutarbete som förankrar att du når upp till utbildningsmålen. Det är också en kvalitetssäkring om att du har fått den kunskap och kompetens du behöver för att kunna arbeta som HR-specialist direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

Praktiken ingår som tidigare nämnt och den är vanligtvis heltid i 8 veckor. Men även denna är anpassningsbar så att du kan göra den utifrån dina och praktikplatsens önskemål. Platsen hittar du själv och efter att du har läst en del av kurserna. Som Sandra tipsade om är det alltid bra att börja tänka på den redan i början av din utbildning då du kanske läser snabbare än förväntat.

Vill du också omskola dig till HR-specialist?

Börja redan nu! Här kan du läsa mer om utbildning inklusive mer om innehållet, antagningskrav och pris.

Det går även att delbetala din utbildning genom våra samarbetspartners och då behöver du inte betala hela kostnaden på en gång.

Rulla till toppen

NYHETSBREV

Registrera dig för att få senaste nyheter och information!