Kognitiv beteendeterapeut
Godkänd enligt SeQF nivå 5
Godkänd av MYH enligt SeQF nivå 5
Kvalifikationen för denna utbildning är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) enligt SeQF kvalifikationsnivå 5.
Det innebär att kvalifikationen du får efter avslutad och godkänd utbildning är på samma nivå som en eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning. SeQF kvalifikationen gör dig som läser denna utbildning mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Läs mer om vad SeQF innebär här.
Vad gör en kognitiv beteendeterapeut?
Att jobba som kognitiv beteendeterapeut
Om du brinner för att hjälpa människor att nå sina mål och således vill jobba med att vägleda dem genom samtal kan ett arbete som kognitiv beteendeterapeut verkligen passa dig.
Våra tankar, känslor och fysiologiska reaktioner påverkar vårt handlande i olika situationer fastän att vi faktiskt inte är medveten om det. Med detta i åtanke utgår kognitiv beteendeterapi ifrån en beteendeanalys av samspelet mellan dessa faktorer.
Som kognitiv beteendeterapeut jobbar du på ett strukturerat och målinriktat arbetssätt och genom framför allt samtal med dina klienter lär de sig att se detta samband. Själva grunden för dina analys är att varje människa är unik, vilket gör kognitiv beteendeterapi högst individualiserad.
Utbilda dig till kognitiv beteendeterapeut och hjälpa människor
Vår utbildningen till kognitiv beteendeterapeut ger dig kunskap och kompetens så att du kan möta olika människor i samtal där förhållningssätt och metoder inom den kognitiva beteendeterapin kan vara ett viktigt redskap. Du får en inblick i arbetssätt vid olika beteendeproblem såsom ångest, depression, social fobi och OCD för att nämna några.
Under utbildningen arbetar du med fokus på uppgifter utifrån ett reflekterande perspektiv och utför även på praktiska övningar genom sessioner med dina egna klienter.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter att kunna arbeta som kognitiv beteendeterapeut både nu och framöver då det finns stora efterfrågan i kompetens inom KBT. Det finns även en tydlig ökad trend i efterfrågan av personal utbildad inom KBT som ett komplement till sitt nuvarande yrke t.ex. inom skolan eller som socialpedagog.
Vanliga yrkesroller och arbetsplatser
- Arbeta med dina egna klienter i din egen praktik
- Inom ett vårdteam på vårdcentraler (privata/kommunala)
- Inom Kriminalvården
- På HVB-hem, kvinno- och mansjourer
- Som kolumnist för tidningar/digitala medier
- Konsultarbete
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Samarbete med Terapeutonline.se
Terapeutonline.se är ett online nätverk som hjälper klienter att hitta rätt terapeut.
Där kan du som har läst färdigt till kognitiv beteendeterapeut hos Cady bli medlem till ett speciellt pris och därmed öka din synlighet. Besök gärna deras hemsida för mer information.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Saknar du något av antagningskraven?
Det kan ändå vara möjligt att bli behörig för att läsa även om du inte uppfyller antagningskraven om du istället har reell kompetens genom livs- eller arbetslivserfarenhet. Vill du veta om du kan läsa får du ansöka om en bedömning av din behörighet genom att kontakta vår valideringsavdelning innan du anmäler dig.
Läs mer om hur du ansöker om en bedömning av din behörighet här.
Kursplan
-
Psykologi
De komplexa faktorer som påverkar beteende, känslor och tankar hos människan både som individ och tillsammans med andra.
-
Psykiatri
Olika psykiska funktionsvariationer samt att kommunicera och bemöta patienter och brukare med ett lyhört, respektfullt och empatiskt förhållningssätt.
-
Psykiatri 2
Fortsättning av Psykiatri 1.
-
Diagnosspecifik KBT
De olika modeller för och perspektiv på skilda diagnos- och klassificeringssystem.
-
Kognitiv beteendeterapi
De historiska och teoretiska grunderna för kognitiv beteendeterapi, olika KBT-inriktade synsätt, förklaringsmodeller samt praktiska arbetsmetoder inom olika tillämpningsområden.
-
Psykoterapi
Olika psykoterapeutiska teorier och metoder inklusive bedömning, målformulering, behandlingsplanering samt genomförande av psykoterapi vid olika symtom och syndrom.
-
Psykopatologi
Utvecklingspsykologisk, psykopatologisk och utvecklingspsykopatologisk teori samt konsekvenser av ett utvecklingspsykopatologiskt perspektiv för det terapeutiska arbetet.
-
Sociologi
Olika samhällsförhållanden och hur människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter.
-
Missbruk
Att uppmärksamma och påtala missbruk och skaderisker samt förmågan om att delta i samhällets skadeförebyggande arbete.
-
Kriminologi
Kriminologins historia samt centrala teorier och metoder.
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Egenterapi
Självkännedom och reflektion om dina egna starka och svaga sidor i din personlighet som kan ha betydelse för hur du fungerar i rollen som terapeut.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Omvårdnad 1
Kunskap inom de vanligaste sjukdomstillstånden och hur dessa behandlas; olika medicintekniska hjälpmedel samt kommunikation och sekretess inom vård- och omsorgsarbetet.
-
Samtalsmetodik
Metoder och förhållningssätt i samband med samtalsprocesser i socialt arbete enskilt och i grupp samt olika metoder för professionella samtal.
-
Motiverande samtal (MI)
Teoretiska grunderna inom motiverande samtal, den samtalsmetoden och förhållningssättet som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser och skapa motivation, samt praktiska arbetsmetoder inom de olika tillämpningsområden.
-
Arbete med egna klienter
Praktisk tillämpning av de teoretiska kunskaperna genom sessioner med klienter.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Validering
Om du redan har läst en delkurs eller har relevant arbetslivserfarenhet kan du ansöka om validering. Då kan du validera bort delar av utbildningen och få en tidsvinst då du inte behöver läsa om dem som blir godkända.
Du kan läsa mer om hur validering går till här.
Arbete med egna klienter
Du får praktisk erfarenhet genom att arbeta med dina egna klienter i sessioner.
Du hittar dina klienter själv och om du inte har någon tidigare erfarenhet kan du börja med lättare fall inom din familj eller vänskapskrets. Det är viktigt att du får feedback och blir bekväm i din roll som terapeut. Detta förbereder dig på bästa sättet för att kunna arbeta med utomstående klienter efter att du har avslutat din utbildning.
Du kan validera praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som kognitiv beteendeterapeut:
- Hålla ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående.
- Utifrån en helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt mänskliga rättigheter.
Utbildningsledarna
Cadys team av kunniga yrkeslärare som har gedigna erfarenheter från arbete med och inom terapi, psykiatrisk vård samt pedagogik.
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Utbildningsinformation
Typ:
Utbildning
Utbildningssätt:
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå:
Eftergymnasial, SeQF 5
Startdatum:
Börja när du vill
Motsvarar:
2 år
Lästakt:
Snittid 1 år (max 2½ år, ingen minimitid)
Praktik:
Arbete med egna klienter
Kurslitteratur:
Ingår
Utbildningsbevis:
Certifikat och yrkesutbildningsbevis
From 20,846 kr
Alltid på Cady Utbildningar
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.
Lise-Lotte F. –
Jag är nöjd med innehållet i utbildningen. Nöjd med snabb och relevant återkoppling på inlämnade uppgifter och alltid trevligt bemötande. Valideringen har varit ngt otydlig i vad som som behövs i form av intyg osv.
Mario T. –
Man fick hjälp snabbt. Att det är distans. Arbetsgivare godkände min diplom som Social pedagog Hoppas att de godkänner min KBT när jag är färdig
Eda C. –
Mentorerna och att upplägget är okomplicerad.
Camilla I. –
Jag är generellt nöjd, med upplägget och min insats. Jag har valt att köpa tilläggslitteratur i de kurser där jag tycker att kurslitteraturen inte var tillräckligt bra.
Alexandra N. –
Upplägget med att kunna genomföra utbildning som det passar mig.
Katarina S. –
Jag är nöjd med Cady’s upplägg och kan inte komma på någon förbättring just nu
Ali S. –
Jag tyckte att det var lätt att förstå allt samt att hemsidan var väldigt användarvänlig.
Camilla O. –
Notiser blev inte markerade som lästa, kom tillbaks som nya notiser hela tiden. Lite störande.
Emelie N. –
Nöjd med upplägget och att allt material ingick i utbildningen
Magdalena R. –
Har inget att klaga på
Elinor D. –
Att kunna välja själv vilken takt jag ska studera i och att alltid få snabbt svar vid frågor och rättning.
Florentina A. –
Feedback från mentorerna som gjorde att man orkade kämpa vidare.
Stella V. –
Att kunna studera på egen takt var väldigt bra för min del eftersom jag blev sjuk och gick igenom operation och behandling, då kunde jag pausa några veckor utan att bli orolig för mina studier.
Matilda K. –
Bra innehåll samt bra studiematerial. Plattformen var lätt att använda när man fått in knycken.
Staffan T. –
Jag är mest nöjd med responsen när jag behövde lite handledning under LIA.
Malin H. –
Flexibiliteten och den personliga återkopplingen från mentorerna. Pedagogiskt och intressant upplägg.
Karin R. –
Att jag kunde göra den hemifrån. Att det funnits tydliga uppgifter och litteratur
Stephanie A. –
Allt! Trevliga och stöttande mentorer som alltid finns när man behöver hjälp eller när man har frågor. Mycket bra! Jag är nöjd med allt!
Sanna R. –
Snabba responer, bra och effektiv hjälp!
Rosmari M. –
Att det är i ens egna takt och spelar ingen roll om man har perioder då man har mer eller mindre tid, oavsett alltid bra och snabb feedback. Innehållet av utbildningen är väldigt bra och blev rikare vad det gäller kunskapen. Väldigt intressant, inte enbart för att intresset finns utan även för upplägget och val av litteraturen med mera. Ser fram emot att börja arbeta med detta, samt att längre fram efter en studiepaus studera igen hos er.